Acasă Opinii contributors.ro : Importanța participării la pseudo-alegerile din 26 mai 2019

contributors.ro : Importanța participării la pseudo-alegerile din 26 mai 2019

321
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Faptul că majoritatea persoanelor cu drept de vot nu dorește nici în România, nici în alte țări, să participe la alegeri europene este rațional, pentru că influența unui cetățean asupra deciziilor efective de la nivel european este extrem de mică, la fel ca și capacitatea efectivă a sa de a cere socoteală celor votați pentru comportamentul lor politic. În plus față de această situație, în România apare și problema situației clasei politico-administrative evoluată până acum în toate partidele relevante aproape numai din fostele servicii de informații comuniste și din nomenclatură comunistă. Dincolo de aspectul moral al situației, avem de a face cu niște carențe serioase de inteligență și de capital cultural (prezente în toate partidele) care le împiedică să înțeleagă complexitatea lumii în care trebuie să ia niște decizii folositoare pentru noi.

De ce am dori să legitimăm ca reprezentanți persoane de o astfel de extracție în cadrul alegerilor europarlamentare ? Aș vrea să semnalez două motive mai puțin evidente: unul tactic și unul strategic. Cel tactic este legat de heterogenitatea internă a clasei politice post-comuniste, cel strategic e legat de tipul de guvernare compatibil cu stabilitatea politică a României.

În legătură cu aspectul tactic e destul de limpede că în mod cu totul accidental partidul care servește persoanele cu interese tribaliste (PSD) și cel al unei elite asociative trans-naționale care dorește perpetuarea durabilă a tribalismului în România ca să își păstreze rolul privilegiat (“elita de 5%”, ALDE) au primit un rol exagerat în ecuația puterii, de care au abuzat încălcând interesele a numeroase persoane. Grupurile naționaliste de votanți (tribaliste) sunt ieftin de motivat pe cale emoțională (incitare, seducție) și există un anumit risc de perpetuare a situației actuale. Participarea la alegerile europene este un semnal dat că nu dorim să fim conduși permanent de reprezentanții României tribale și de aliații lor cinici.

În ce privește aspectul strategic, el are două părți. Una ține de faptul că pentru conservarea a ce au luat din banii publici forțele economice din spatele PSD și ALDE tind să încline către o re-integrare în spațiul autoritarist rus (probabil dorită de la bun început pe termen lung de echipa din jurul lui Ion Iliescu), unde presiunea justiției ca reprezentantă a intereselor cetățenilor nu este o problemă. Sunt de părere că acțiunile contra justiției sunt doar o oportunitate pentru punerea în practică a planului inițial din 1989 de revenire în zona de influență a Rusiei. Acestei probleme geostrategice i se poate răspunde autoritarist, sau democratic. Un răspuns autoritarist din partea occidentului, posibil oricând ar fi cazul, are costuri mari din perspectiva valorilor afirmate public și va duce la etichetarea pe termen lung (probabil definitiv) a României ca țară incapabilă să rămână în mod democratic în lumea occidentală. România poate rămâne, într-un astfel de scenariu, în structuri militare așa cum este și Turcia, dar fără vreo perspectivă reală pentru cetățeni de a avea o viață liberă civic, economic, politic, cultural prea curând. Un răspuns democratic la problemă poate fi dat numai de cetățenii români, prin vot, prin trimiterea la periferie a partidelor filoruse PSD și ALDE, sau chiar prin eliminarea definitivă, pe termen mediu, a lor din spațiul public (cel puțin a primului ar fi un act igienic, cu preluarea intereselor tribaliste de o altă forță politică, poate de nuanță tradițional-creștină).

Așadar, deși puterea va rămâne în mod evident tot în sfera urmașilor nomenclaturii și ai serviciilor secrete comuniste, prin votul din 26 mai (și prin cele care urmează pe plan național) putem da un semnal că România poate fi condusă pe cale democratică spre consolidarea opțiunii geostrategice pro-occidentale și se poate re-echilibra jocul dintre facțiunile post-comuniste care își dispută puterea.

Cetățenii netribali care votăm avem interesul să existe acele interstiții ale libertății care apar numai în sistemul democratic liberal (aspectul strategic) și numai în condițiile unei competiții echilibrate între forțele politice (aspectul tactic). În aceste spații ne dezvoltăm propriile proiecte de viață decuplate de puterea care pretinde că ne reprezintă.

Se observă că cele două motive de a participa la vot discutate nu au nici o legătură cu conținutul politicilor propuse de diversele facțiuni aflate în competiție politică. Aceste motive țin de structura generală a unei societăți care poate acomoda interesele oricui în diverse ponderi la diferite niveluri de decizie. O astfel de societate este democrația liberală și corespondentul ei economic, capitalismul, organizată policentric ca o rezultantă a competiție politice.

Se mai poate observa că votarea oricărei forțe politice care nu a abuzat de putere în dauna cetățenilor este dezirabilă.

Am păstrat discuția în contururi mai groase, mai simple, fără a diferenția între forțe politice noi și vechi, sau între persoane din același partid, deși ele există, pentru că detaliile de acest fel nu erau necesare pentru a înțelege argumentația. Aceste diferențe sunt relevante pentru viitor, ca mutații culturale care conferă un potențial de evoluție a societății românești către atractorul civilizației europene, către alegeri reale, între oameni care pot fi trași de mânecă dacă nu fac ce au spus că fac, adevărați servitori ai cetățenilor, nu mimi ai unui astfel de rol, dar pentru a înțelege ce se va întâmpla în anul acesta și în cel care vine nu cred că sunt importante. Votul oricăruia dintre noi poate susține și aceste tendințe, după cum evaluează fiecare, dar nu trebuie să ne facem iluzii că cei pe care îi vom vota au o libertate reală de mișcare. Cine o va avea va fi eliminat cum a fost Nicușor Dan.

În concluzie, este rațională participarea la alegerile din 26 martie 2019 și la cele care vor urma în sensul că prin fiecare vot se susține existența unui spațiu al oportunităților în România pentru dezvoltarea oricărui cetățean pe picoarele lui, matur, relativ independent de stat, contribuind la producția economică și culturală în mod liber, așa cum este specific civilizației europene.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here