Acasă Opinii contributors.ro : PNL- Decizii periculoase

contributors.ro : PNL- Decizii periculoase

171
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cred că în ultimele două zile s-a făcut exces de zel, s-a pierdut prea mult timp de emisie, s-a produs risipă de vorbe și s-a consumat nepermis de mult spațiu tipografic pentru a se întoarce pe toate fețele, a se face tot felul de analize hermeneutice asupra deciziei d-lui Rareș Bogdan de a se dedica de acum încolo politicii. Ori de a o face altfel, adică trecând de cealaltă parte a baricadei.
Cum, așa după cum ni s-a spus, dl. Rareș Bogdan a mai fost membru PNL, via PAC, în vremea studenției, fosta vedetă a Realității tv nu a făcut altceva decât a se reîntoarce la matcă. De altfel, dl. Bogdan a rămas și în lunga perioadă în care a realizat emisiunea Jocuri de putere un vădit simpatizant al peneliștilor. Aceștia l-au considerat, la rându-le, a fi astfel, adică un om de-al lor, dovadă că, în urmă cu câțiva ani, pe vremea USL, au încercat să îl impună în postul de președinte-director general al TVR. Nu le-a reușit mișcarea din pricina trădării pesediștilor, conduși atunci de dl. Victor Ponta.
Dl. Rareș Bogdan nu este nici primul și, cu siguranță, nu va fi nici ultimul jurnalist care abandonează presa în favoarea politicii. Să ne reamintim că, îndată după victoria în alegerile parlamentare a Convenției Democratice și la președinție a d-lui Emil Constantinescu (noiembrie 1996) noua Putere a atras de partea ei mulți angajați ai României Libere. Cu rezultate mai mult decât discutabile. Să ne reamintim și că în 2012, abjectul pseudo-jurnalist Sorin Roșca-Stănescu a izbutit să se aleagă în Senatul României pe lista liberalilor (a fost atunci vorba despre o eroare de proporții a fostului președinte al PNL, dl. Crin Antonescu), dar și că, în 2016, a devenit parlamentar o altă vedetă a Realității tv, e drept că dintr-o altă epocă, dl. Robert Turcescu.
Nu cred nici măcar o singură secundă că prin plecarea din presă a d-lui Rareș Bogdan, jurnalismul românesc ar suferi o mare pierdere. Așa după cum am scris în repetate rânduri, nu sunt și nu am fost vreodată un mare admirator al felului în care domnia-sa a făcut presă, chiar dacă s-a situat de partea Opoziției. Mi-au displăcut întotdeauna tiradele lui nesfârșite, accentele egolatre, mesianismul, efuziunile patriotarde, naționalismul agresiv. În vremea din urmă, dl. Bogdan a încercat să țină piept noii orientări imprimate politicii editoriale a postului, așa cum se vede ea din intervențiile aproape zilnice, dar și din emisiunile (proaste, jenante), ale co-patronului Cozmin Gușă, însă a și tolerat multe.
Odată cu părăsirea Realității tv de dl. Rareș Bogdan, cred că se pune capăt unei perioade cu accente schizoide din istoria postului. Așa că regretele exprimate de dl. Gușă în fața plecării d-lui Rareș Bogdan nu sunt altceva decât lacrimi de crocodil.
Au fost comentatori care și-au exprimat mirarea în fața deciziei președintelui PNL, dl. Ludovic Orban, de a-l face pe dl. Bogdan Cap de listă. În fond, nici o noutate. Rareș Bogdan este perceput drept o locomotivă electorală, drept un magnet menit să atragă electorat din Ardeal și alegători cu înclinații naționaliste. Rămâne de văzut dacă o astfel de decizie nu va provoca și pierderi. Dacă nu cumva intelectuali de bună calitate, care mai păstrau încă simpatii liberale, vor diagnostica și taxa dur găunoșenia lui Rareș Bogdan și își vor redirecționa voturile către Alianța 2020. Adică spre USR și PLUS.
Mai interesant mi se pare faptul că următorii trei pe lista de candidați ai PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai nu sunt liberali de viță veche. Doamna Adina Vălean a fost plasată doar pe locul al cincilea, înaintea domniei-sale situându-se fostul pedelist Mircea Hava și fostul pemepist Siegfried Mureșan. Pe locuri considerate eligibile majoritari sunt aceiași ex- pedeliști. Dintre acești, domnii Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Daniel Buda au făcut parte dintre susținătorii din linia întâi ai fostului președinte al României, dl. Traian Băsescu. Cu care nici astăzi, actualul președinte al partidului, dl. Ludovic Orban nu întreține raporturi din cale afară de tandre.
Adevărul e că, dincolo de motivele care l-au determinat pe dl. Orban să întocmească ori doar să își dea acordul pentru o asemenea listă, dincolo de faptul că lista cu pricina a fost validată joi de Biroul Executiv Național al partidului, PNL își asumă un mare risc. Numai cu o seară înainte, a apărut la Digi 24 fostul președinte al PNL, actual lider al ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Care o fi spus el multe prostioare, mai mult ca sigur că a debitat verzi și uscate, nu încape îndoială că a scos pe gură noian de aberații, însă a diagnosticat clar situația actuală din PNL. Care, în cazul în care partidul nu își va îndeplini obiectivele la europarlamentare, s-ar putea să se acutizeze. Cu consecințe dezastruoase pentru parlamentarele din 2020, poate chiar și pentru șansele de succes ale președintelui Iohannis în cursa în vederea unui nou mandat de cinci ani la Cotroceni.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here