Acasă Colţul specialistului Sanatate contributors.ro : Puterea profesiilor medicale din „umbră”…

contributors.ro : Puterea profesiilor medicale din „umbră”…

355
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Puterea profesiilor medicale din „umbră” care salvează vieți și care continuă sa fie dezavantajate de legea salarizării

Starea de sănătate ne determină adesea să ajungem pe coridoarele spitalelor, pentru un consult de rutină sau pentru o urgență, și observăm astfel ineluctabil, dincolo de neajunsurile sistemului medical românesc, o multitudine de specialiști care se diferențiază prin culoarea sau tipul costumelor purtate, dar mulți dintre noi nu și-au pus niciodată întrebarea cine sunt profesioniștii care realizează analizele complexe de laborator.

Îi apreciem pe chirurgi la justa lor valoare pentru că salvează vieți, îi apreciem pe medicii care lucrează în terapie intensivă pentru dăruirea cu care lucrează, caracteristici care captează direct toată atenția mass-media.

Pe de altă parte, cu toții ne ducem cu o frecvență mult mai mare la un laborator de diagnostic clinic pentru analizele curente de biochimie, microbiologie, hematologie sau la un laborator de diagnostic molecular sau genetică pentru analize specializate de testare a bolilor genetice, diagnostic prenatal sau susceptibilitate pentru boli diverse.

Ne punem oare intrebarea cine sunt acești specialiști ultraspecializați? Ne punem oare intrebarea cine sunt cei care luptă cu inferilitatea de cuplu, cine sunt biologii-embriologi care alături de medicul ginecolog oferă singura sansă cuplurilor de a avea un copil prin procedura fertilizării in vitro.

Recoltarea probelor biologice ne aduce în contact cu primul sau singurul din specialiștii din domeniul medical dar care nu este implicat în analiza propriu-zisă a probelor. După această procedură, mai mult sau mai puțin plăcută în funcție de proba biologică recoltată și de profilului pragului de suportabilitate al durerii al fiecăruia, urmează să așteptăm cu nerăbdare trimiterea online a rezultatelor. Din această expunere, și de fapt din imaginea incompletă pe care ne-o construim, lipește exact componenta principală a echipe medicale care realizează aceste analize, lipsesc chiar profesioniștii care preiau probele biologice, le prelucrează și în final oferă rezultatele medicale.

Ei sunt profesioniștii din umbră, profesioniștii „anonimi cu care nu intrăm în contact niciodată dar fără de care medicii clinicieni nu ar putea sa pună un diagnostic corect. Sunt profesioniștii care nu discută cu pacienții într-un cabinet medical. Echipa medicală dintr-un laborator este compusă din absolvenți de medicină, biologie, biochimie sau chimie, cu toții având o specializare sau mai multe pentru medicina de laborator obținute după foarte mulți ani de studii și muncă în laborator. Acești profesioniști oferă medicilor clinicieni  70% din testele de laborator ale pacienților pe baza cărora se pune un diagnostic și se elaborează o schemă de tratament.

Integritatea echipei medicale și recunoașterea meritelor profesionale nu se poate sprijini însă doar pe un dicton, o zicere falsă dintr-o schemă de personal sau o fișă a postului care conține atribuții multiple. Atribuțiile au nevoie de extrapolarea lor adecvată la o salarizare corectă, în raport direct față de ceilalți profesioniști din sistemul medical și de studiile acestora. Este injust ca o infirmieră sau un asistent medical sa aibă un salariu mai mare decât un biolog specializat pe domeniul săntate cu mulți ani de specializări. Salariile acestor specialiști au fost din totdeauna aproape de medicul specialist de medicină de laborator și nu ca acum la „ani distanță” de aceștia.

S-a schimbat ceva în atribuțiile acestor, în munca pe care o depun, în abgnegația cu care muncesc? Nu, nu s-a schimbat nimic din toate acestea. Credința cu care aceștia s-au îndreptat spre aceste profesii, pasiunea și dăruirea exercitate fără stăruință, în fiecare zi, în folosul pacienților sunt aceleași și din nefericire se lovesc de incapacitatea politicienilor de a le recunoaște munca la adevărata valoare, așa cum era în vechea lege a salarizării.

Și cum toate nu erau perfecte, la toate neajunsurile salariale se adaugă revoltător și lupta organizației profesionale, OBBCSSR, față de propriii membri care încearcă să releve din „umbra” profesiile de biolog și biochimiști medicali, să ofere un grad de vizibilitate publică prin introducerea în mentalul colectiv a imaginii corecte a importanței acestor profesioniști în domeniul sanitar.

Amalgamul nefiresc de trei profesii diferite într-o singură organizație, inexistent la nivel european, a condus la adâncirea acestei stări de anonimat pentru profesiile de biolog, biochimist și chimist medicali, deoarece această stare a putut conserva forțat un întreg făurit din start repelent, împreună cu privilegiile aferente ce decurg de aici.

Doamna ministru Sorina Pintea, care cunoaște foarte bine situația, are șansa să vină cu o rezolvare cât mai rapidă a acestor probleme, care să pună capăt unei stări de incertitudine perpetue.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Realitatea din sanatate este dramatica . Interesele farma si ale mogulilor din acest domeniu reprezinta principala frana in reformarea acestui sistem inchistat . Acupunctura si homeopatia , specialitati care nu sunt agreate de mogulii sanatatii si de trusturile farmaceutice , sunt in continuare ignorate . Nu exista spital sau clinica din sistemul de stat care sa aiba un specialist in acupunctura sau in homeopatie . In Marea Britanie , de exemplu , conform unor ststistici , cu toata discreditarea platita de trusturile farmaceutice , cca. 30% din populatie apeleaza la medicina homeopata .Cererea populatiei a condus la aparitia unor reputati specialisti homeopati iar calitatea remediilor este la nivel de varf . Trusturile farmaceutice inregistreaza o scadere de miliarde de lire sterline a consumului de medicamente . In plus , homeopatia si acupunctura , practicata de persoane calificate , nu are efecte secundare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here