Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Corespondenta din Canada : Ziua Romaniei organizata de asociatia ARTA

Corespondenta din Canada : Ziua Romaniei organizata de asociatia ARTA

347
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  25
  Shares

Nu ne-am inchipuit vreodata ca vom ajunge sa sarbatorim ziua unitatii romanilor, centenariul Unirii in Canada, si ca patriotismul va fi o virtute canadiana.

Asociatia ARTA organizeaza de ani de zile Ziua Romaniei dar in ultimii trei ani bate un vint puternic de patriotism, romanii si-au faurit niste blazoane de identitate nationala, au visuri de dor de tara si solide sentimente nationale.

Sala evenimentului a fost neincaptoare cu romani de toate virstele insotiti de copii venind din toate colturile provinciei Ontario sa sarbatoreasca cu noi Centenarul Unirii. Unii ne-au marturisit ca au avut o pofta de romanism, au simit nevoia sa auda vorbind romaneste, sa danseze o hora si sa  asculte o doina de-a noastra. Cum anul trecut evenimentul a fost « sold out » oamenii au cumparat bilete inca din septembrie.

Spectacolul artistic, de calitate a durat doua ore si a fost intr-adevar emotionant, atingindu-ne toate corzile sufletului.

Au cintat mai initii copii Alex Ciobanu,Tony Ciobanu,Roman Scarr si Annamaria Toma cintece patriotice urmati de cinci nume remarcabile in provincia Ontario: Rucsandra Saulean, Ion Damian, Anca Toam, Simon Ciobanu,si Mihaela Dragomirasi.

Dl Radulescu a recitat o poezie patriotica de St O Iosif si trei grupuri de dansuri populare ARTA, Doina si HiTrend au imbogatit repertoriul serii.

Moment sarbatorit cu solemnitate si emotie a fost refacerea marsului istoric « Au venit romanii la Alba iar « cu oameni imbracati in straie populare, steaguri romanesti, piine si sare. Sala s-a ridicat in picioare si a cintat un cintec tot atit de vechi ca Unirea « Treceti batalioane romane Carpatii » simbolul care a unit romanii de o suta de ani, cintecul care a dat curaj romanilor si a fost martor al sacrificiilor soldatilor romani.

In sala au fost expuse numeroase stergare, covoare colorate, cuverturi romanesti, costume populare. Intr-un colt al salii a fost organizata o mica expozitie ad hoc de bluze romanesti. Am avut printre noi si pe scriiitorul Claudiu Murgan care si-a expus cartile intr-un colt al salii.

In sala au fost si multi copii care  mai de care mai frumosi in straiele nationale din toate regiunile Romaniei. Unii dintre ei aveau si opinci in picioare si palarii de toate felurile. Citiva adolescenti s-au prins in hora si s-au alaturat parintilor. Aproape 90% din participanti au purtat costumul romanesc, pe care l-au adus cu ei in Canada.

Mincarea a fost pregatita cu dragoste de catre un business romanesc Everyday Gourmet iar desertul de catre Crema Pastry.

Multumim echipei de voluntari ai asociatiei: Ileana Palade, François Mallette, Irina Patko, Elvira Bradea, Lucian Bradea, Moisica Gilezan, Adrian si Ioan Vulcu, Dana Mihai, Veronica Luca, Nellie Popvoiciu, Dana Dicu, Ioana Jora, Elena Pekurar, Flavius, Flavia Zimbrean care au fost alaturi de noi la planificarea si derularea evenimentului precum si decorarea salii cu obiecte autentice romanesti.

Multumim sponsorilor nostri care ne-au ajutat sa realizam acest eveniment unic: Mircea IIiescu, Cristina Pekurar, Liviu Bejan, Prodriving school, Calin si Radu Toma de la Carto Wines.

Colacii pentru marsul la Alba Iulia au fost donati de dna Cristina Pavel de la Crema Pastry.

Afisul evenimentului a fost realizat de dl Daniel Predoiu iar textul compus de Mircea IIiescu.

Asociatia a oferit doua premii participantilor. Dna Dorina Idvorean a primit prestigiosul premiu pentru participarea sa in sinul comunitatii romanesti si dl Mircea Iliescu, premiul « Cel mai bun D.J. roman si D.J. ul Centenariului ».

A fost o seara de exuberanta, care a adus bucurie sufleteasca tuturor particiantilor, care au simtit acest lucru, identificindu-se cu Romania la an jubiliar. Parca am fost intr-o mare familie, adunati la o serbare cimpeneasca cu totii fratii romani.

Paulina Popescu

Raspandeste cu incredere
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  25
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here