Corespondenta din Italia : De ce în Italia episoadele de ură rasială sunt în continuă creștere.

  129
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Ana Maria Busuioc

  Nu este un mister că sistemul italian al zilelor noastre este un exemplu decadent al unei democrații care nu funcționează. Corupția generalizată limitează oportunitățile cetățenilor și alimenteaza sărăcia, dar opinia publică pare a fii mai deranjată de migranți decât de corupția din țară.

  Canalele mediatice italienești bombardează zilnic telespectatorii cu imagini care lasă de înțeles că țara este sub invazie străină. În același timp personaje din sfera politică de dreapta ca Matteo Salvini (Partidul Lega Nord) devin populare pentru că promit să salveze cetățenii țării pedepsind aspru migranții și alungându-i cu buldozerul de pe teritoriul național.

   

  Într-un astfel de climat, tot mai mulți italieni de rând se lasă convinși că problemele națiunii provin de la numărul mare de străini care vin în Italia ca să trăiasca pe spatele lor. Furia este alimentată constant și uneori situația degenereză.

   

  O ultimă victimă a acestei tensiuni în creștere a fost un muncitor român de 33 de ani, care a fost agresat în dimineața zilei de 1 iunie, într-un bar din centrul Romei. Trei tineri italieni împreuna cu un al patrulea care nu împlinse 18 ani, sub influența drogurilor, au început scandalul pretinzând să fie serviți înaintea străinului. Au urmat insulte legate de rasa omului continuate cu bătaia cu bastone și sticle sparte în fața barului, sub ochii tuturor. Nimeni nu a intervenit și omul a rupt-o la fugă refugiinduse în baia unei brutării din apropiere. Fără să știe, a cazut într-o capacană, pentru că tinerii l-au urmărit. Cu un cuțit luat din brutărie, în acea baie, au încercat să îi taie gâtul. Omul a reușit să se apere și s-a ales cu leziuni doar la trei degete. Cei trei tineri majori au fost arestați și romanul a fost dus de urgență la spital. Medicii au reușit să îi salveze două din cele trei extremități aproape amputate în timp ce tinerii au fost duși la secție și vor fi acuzați de tentativă de omor, vătămare corporala gravă și ultraj.

   

  Surse neconfirmate susțin că tinerii făceau parte dintr-o organizație de extremă dreapta din cartierul unde au avut loc faptele. Comunitatea românească din Roma nu a organizat înca nici un fel de manifestație publică ca răspuns al faptele petrecute și în diasporă se simte teama de a nu declanșa un conflict între etnii.

   

  Știrea a fost preluată in mod sumar de multe ziare italienești dar ceea ce este mai îngrijorător sunt comentariile de pe rețelele de socializare, care în mare parte incită la violența rasială și laudă faptele celor 4 tineri din Roma.

   

  Este oprtun să punem la îndoială situația politică italiană și procesul de declin economic și social suferit de către această țara în ultimele decenii. Acest proces este rezultatul unei situații aparte în Italia, un colaps moral, care a lovit țara și cetatenii săi, care nu se găsește în nici o altă națiune din lumea occidentală.

   

  Un studiu publicat pe 2 iunie de PEW Research Center din Washington, arată că italienii sunt pe primul loc în Europa ca intoleranța rasială în privința rromilor și a musulmanilor. Un alt studiu condus de IPSOS Mori în Marea Britanie publicat în octombrie 2014 plasează Italia pe primul loc la “ignoranță” in Europa.

   

  Studiile arată că italienii nu se feresc sa se declare nemulțumiți că în țara lor trăiesc și alte naționalități. In plus aceștia nu au o perspectivă realistă în ceea ce privește numărul de persoane străine care traiesc în țara lor. In medie, 86 la sută din italienii intervievați se declară intoleranți în privința rromilor și multe persoane nu reușesc să facă diferența între rrom și român. Ei cred că străinii care locuiesc în Italia sunt în jur de 30 la sută din populație (procentul real este aprox 8 la sută) și mulți cred că 49 la sută dintre ei trăiesc din șomaj (procentul real este 12 la sută).

   

  Din păcate nici libertatea presei nu se lasă mai prejos. Potrivit raportului anual al libertații presei in 2015, Italia se clasează pe locul 73, între Republica Moldova si Nicaragua în timp ce România se află pe locul 52.

   

  Realitatea este departe de visele psihotice ale italienilor deoarece țara se confrunta cu un fenomen numit “migrație inversă”. Intre 2008 si 2012 aproximativ 35 000 de români au lăsat Italia pentru a se întoarce în țară, ca și multe alte comunități de străini din peninsula italiană.

  Datele arată că nici refugiații care provin de pe continentul african nu vor să rămână în această țară. Ei încearcă cu toate mijloacele să ajungă în celelalte state europene, dar legile internaționale îi obligă să rămână până la încheierea procedurii de cerere de azil politic în locul în care au depus actele.

   

  Acest mit al invaziei imigranților dă apa la moară partidelor de dreapta din Italia, care câștigă voturi și teren pe scena politica. Dar, la nivel uman, este dovada unei crize spirituale profunde, a unui popor care la începutul secolului trecut migra în alte state sperând să găsească un trai mai bun.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here