Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Corespondenta din Paris de la Thomas Csinta : Rolul Cazierului Judiciar…

Corespondenta din Paris de la Thomas Csinta : Rolul Cazierului Judiciar…

302
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

Rolul Cazierului Judiciar in reinsertiunea sociala ai fostilor detinuti!

Scris de Thomas CSINTA.


“(Re)insertiunea (in  sociatate ai fostilor detinuti) este ruda saraca a Administratiei Penitenciare (AP) cu consecintele care rezulta pentru persoanele carora se adreseaza”! (
Comisia de Ancheta Parlamentara al Adunarii Nationale/2000)

                (Re)insertiunea sociala ai fostilor detinuti (fosti infractori de drept comun, condamnati pentru infractiuni criminale sau corectionale/delictuale) indiferent daca ei fac obiectul unei erori judiciare sau nu (in majoritatea cazurilor!), este una dintre marile probleme cu care se confrunta societatile occidentale post-industrializate (dezvoltate), dar si majoritatea statelor emergente (in curs de dezvoltare).

Pentru ca de aceasta (re)insertiune sociala a lor, depinde, intr-o masura mai mare sau mai mica, recidiva acestora in materie infractionala. (A se vedea pentru detalii si ciclul de articole al autorului: „In umbra vietii. Corespondenta din Mediul Cartceral”: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2015/08/in-umbra-vietii-mediul-carceral-francez.html).

Desigur, este foarte dificil pentru un fost detinut, in special pentru unul care a executat o pedeapsa lunga de inchisoare (detentie criminala/pana in 10 ani sau recluziune criminala/peste 10 ani, inclusiv, inchisoare pe viata compresibila sau nu), intr-un Centru de Detentie (Penitenciar pentru cei condamnati definitiv, cu sanse reale de reinsertiune sociala) sau Maison Centrale (Inchisoare de Maxima Siguranta pentru detinuti considerati periculosi, cu sanse reduse de reinsertiune sociala) sa se (re)integreze intr-o societate (aflata intr-o schimbare profunda si accelerata intr-un interval scurt de timp)  pe care a parasit-o cu foarte multi ani in urma,  timp in care acesta a devenit, practic, un „institutionalizat” in mediul carceral. (A se vedea pentru detalii si articolele autorului: ”Detinut la Bilibid”: https://jurnalulbucurestiului.ro/necenzuratmm-ro-detinut-la-bilibid-2/); „Lungul drum al reinsertiunii sociale”: http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43074-lungul-drum-al-reinsertiunii-sociale.html; ”Condamnat la inchisoare pe viata” https://jurnalulbucurestiului.ro/autosalvare-ciorna-269/; „Rolul pozitiv al Pedepselor lungi de inchisoare”: https://jurnalulbucurestiului.ro/90113-2/)

Pentru a-l sprijini, Administratia (Nationala a) Penitenciarelor (AP/ANP) a venit cu o serie de masuri „liberale”, de amenajare ale  pedepselor, in special lungi  (mai mult sau mai putin justificate), care sa poata contribui la (re)integrarea in societatea civila al acestuia:  Decretul N°99-276 din 14 aprilie 1999 crea in fiecare departament (judet) francez SPIP-ul (Serviciul Penitenciar de Insertiune si Probatiune) avand ca misiune reinsertiunea “reusita” in societate ai fostilor detinuti eliberati din penitenciare odata cu executarea integrala sau partiala (conditionata) a pedepselor lor private de libertate  (regimul de semi-libertate, plasamentul in exteriorul penitenciarului, in cazul unei  activitati lucrative care impune acest lucru, arestul la domiciliu/domiciliul fortat, libertate conditoionata de/sub control judiciar, etc.)

Pe 01 august 2007 apare „generalizarea” PSEM (Plasarea/Plasamentul sub Supravegherea Electronica Mobila ai Detinutilor) ceea ce conduce totusi la rezultate pozitive (si ea trebuie extinsa in toate acele cazuri in care merita!), dupa ce pe 9 martie 2004, intra in vigoare NPAP (Noua Procedura de Amenajare a Pedepselor) cu scopul de a ameliora recidiva infractionala si de a favoriza de maniera accelerata (re)insertiunea sociala.  (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: „Liberatatea sub sechestru electronic(https://jurnalulbucurestiului.ro/libertatea-sub-sechestru-electronic/), etc.

Insa, dificultatile economice ai celor pusi in libertate, lipsa mijloacelor financiare si umane (pentru supraveghere) au facut si fac in continuare ca rata recidivei sa fie considerabila.

Cu alte cuvinte cercetarile efectuate ne arata ca aceste masuri nu sunt suficiente pentru o imbunatatire semnificativa ale rezultatelor in care intra in componenta generala a recidivei.

Cert, un rol important (complementar) constituie si incadrarea ulterioara al fostului detinut de catre educatori, psihologi, pedagogi, profesori, specializati in activitatile cu detinutii, insa, cel mai mult conteaza, conform investigatiilor noastre, noul statut al fostului detinut care interactioneaza cu cei din jurul lui, inclusiv, cu angajatorii potentiali, care intr-o masura mai mare sau mai mica este pus in evidenta prin Cazierul Judiciar al acestuia. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: „Cazierul Judiciar francez”: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/02/cazierul-judiciar-francez-buletinul-b3.html).   

Cu cat acest cazier este mai „detaliat” si in special cu infractiuni delictuale (corectionale) minore, care nu-l caracterizeaza pe fost condamnat (sau nu sunt specifice fostului condamnat), cu atat sansele acestuia, care de altfel, si-a executat pedepasa (deci si-a platit datoria fata de societatea civila) scad vertiginos.

Pentru a veni in sprijinul fostului condamnat legislatia franceza introduce Cazierul Judiar compus din 3 Buletine (Voleuri, Anexe) si el este astfel „organizat” incat sa contribuie la reinsertiunea sociala ai fostilor delincventi, care au  comis infractiuni mai mult sau mai putin grave (in principiu corectionale) si au fost sanctionati penal, fie cu amenda, fie cu suspendare, fie cu condamnare cu executare in penitenciar.

Ca regula generala persoanele fizice sau cele morale (juridice) private, nu au acces decat la Buletinul B3 (Buletinul nr.3), in care nu figureaza decat condamnarile (cu executare in penitenciar) mai mari de 2 ani. (figura 1)

Ceea ce inseamna, practic, ca daca un individ cu comportament antisocial a fost de mai multe ori condamnat, insa la pedepse mai mici sau egale cu 2 ani (amenda penala, cu suspendare sau exacutare in penitenciar), Buletinul nr.3 a lui este „gol”, adica “alb”, deci nu contine niciun fel de mentiune.

Buletinul B2 (Buletinul nr.2 ), in care sunt trecute tot ceea ce contine Buletinul B3, in plus sunt marcate si sanctiunile penale mai mici de 2 ani (amenda penala, condamnare cu suspendare sau executare in penitenciar) nu poate fi solicitat de catre o persoana fizica, decat de catre Serviciul Public (Invatamant-Cercetare, Politie-Justitie, Administratie si Sanatatea Publica, etc.), in cazul unei oferte de angajari.

Persoana fizica, insa poate cere informatii despre continutul acestuia. (figura 2).

Din contra Buletinul B1 (Buletinul nr.1), in care pe langa informatiile din buletinele B3 si B2, figureaza si contraventiile, respectiv, arestarile (GAV-Garde à Vue), anchetele (legate de o posibila infractiune, etc.), este nedelivrabil nici persoanei fizice/morale si nici institutiilor publice (despre care nu sunt furnizate nici macar informatii in „exterior”)  si nu are decat caracter de „uz” intern pemtru Ministerul Justitiei, care poate tine cont de acesta in cazul cercetarii penale sau a condamnarii unei persoane fizice/morale.

Cred ca introducerea unui asemenea Cazier Juduciar si in Romania (CJR), ar fi benefic populatiei infractionale cu sanctiuni penale relativ mici (cel mult doi ani de inchisoare cu executare in penitenciar), pentru ca in acest caz, in Buletinul  B3 (suficient pentru angajare in sistemul privat) nu ar figura nicio mentiune.

Cu alte cuvinte, fostul infractor, de regula, in asemenea situatii: un “Infractor de Duminica” (amator, deci recuperabil din punct de vedere socio-profesional), ar avea posibilitatea sa-si gaseasca mai usor de lucru, deci reinsertiunea sa sociala, ar fi mult mai accelerata, atat pentru binele lui cat si pentru binele societatii civile!

Nota

Inscrierea unei condamnari in Buletinul B3, respectiv, in Buletinul B2 depinde totusi de Completul de Judecata (Curtea Corectionala: 3 Magistrati-Judecatori, pentru dosare corectionale/sanctiuni penala pana la 10 ani, respectiv, Curtea cu Jurati-Juriul Popular: 3 Magistrati-Judecatori si 6 Jurati alesi arbitarar de pe Listele electorale in Prima instanta si 9 in Apel, pentru dosare criminale/sanctiuni penale peste 10 ani), care pronunta sentinta/verdictul. (A se vedea si articolele autorului pe aceasta tematica: http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42600-o-posibila-reforma-a-justitiei-franceze-o-reforma-fara-forma-si-fara-fond.htmlhttp://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42484-sacalii.htmlhttp://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42413-condamnat-la-inchisoare-pe-viata.html).

Acesta, poate totusi, in cazul in care considera ca este neaparat necesar (justificat!), mentionarea condamnarii mai mici de doi ani, chiar si in B3 si nu numai in B2!

In special daca condamnatul este un recidivist si exista sanse reale pentru ca acesta sa recidiveze din nou, devenind astfel un multirecidivist.

Sau, chiar si daca este nerecidivist, insa acesta ar putea aduce prejudicii materiale sau morale unori institutii private (intreprinderi, firme, societati comerciale, etc.), care solicita, in general, fara exceptii, pentru angajarea lui, numai Buletinul B3 al Cazierului Judiciar.

Articolul pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/08/cazierul-judiciar-francez.html


Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here