Acasă Supliment Cultural Concerte Corespondenta din SUA : Concert de orgă la Biserica Actorilor

Corespondenta din SUA : Concert de orgă la Biserica Actorilor

92
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Față de vioară, nai, oboi, acordeaon si celelalte instrumente muzicale create de om, orga pare un instrument care nu e din lumea aceasta. Si totusi este o constructie muzicală, o masinarie care a presupus multă inventivitate. E ca un zgarie-nor fată de casele obisnuite. Indiscutabil, orga este instrumentul lui Dumnezeu, dovadă că ea se potriveste perfect cu slujbele religioase si face parte din constructia bisericilor catolice, este chiar sufletul lor.

Cele mai frumoase concerte de orgă din viata mea le-am ascultat la Biserica Neagră din Brasov, unde ma simteam ca acasa, fiindca de acolo isi trage rădacina neamul meu. Sunt făgarasean prin nume, sevă si blazon boieresc.

In fiecare zi, la orele 18, 30, avea loc la Biserica Neagră un concert de orga, asa că ori de cate ori ma aflam in Brasov, nu uitam sa prind concertul de orgă, iar duminica mergem la liturghie, fiindca era sustinuta de orgă, cea mai mare orgă din tară, la care canta cel mai mare organist al timpului, bătranul Josef Gerstenengst, care părea picat din portile raiului. I-a urmat Hans Eckart Schlandt, iar acum este fiul său, Steffen. Orga a fost construită in 1839 de Carl August Buchholz, de aceea se si numeste “orga Buchholz”. Instrumentul are un sunet de exceptie, fiindca materialele din care a fost construita orga sunt de cea mai buna calitate. Clapele sunt acoperite cu fildes, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscriptionate pe portelan si acoperite cu sticla. Ora are 3 993 de tuburi distribuite pe 84 de randuri, patru manual si un pedalier. Cel mai inalt tub masoara 9 metri. E cea mai mare orga din sud-estul Europei.

Acest lucru i l-am spus zilele trecute lui Stephen Fraser, organistul celebrei St. Malachy’s The Actors’ Church, Biserica Actorilor, de pe 49 St. Poarta numele unul sfant irlandez, care a trait la inceputul mileniului doi si caruia i se atribuie multe miracole si viziuni. Biserica este o bijuterie gotica, de rit romano-catolic, constructia ei a inceput in 1910 si a fost inaugurata in 1920, arhitect Thomas Duff, si este inchinata actorilor, avandu-l ca patron sfant pe Sf. Genesius, dar este inchinata si muzicii, patroana sfanta a muzicii fiind Sfanta Cecilia. Alaturi este plasat Saint Vitus – patron al dansului, apoi binecuvantata Dina, muzician, si Fra Angelico, artist. Acesti patroni dau locului o noblete sfantă.

Iar dantelaria gotică a constructiei aminteste de biserica nativitatii de la Bethleem. Printre evenimentele memorabile petrecute aici, se numară mariajul actorilor Douglas Fairbanks cu Joan Crawford, funeraliile lui Rudolph Valentino si Tennessee Williams, participările la actiunile bisericii ale unor celebritati ca Gregory Peck, Bob Hope, Spencer Tracy, Alec Guinness, Rosalind Russell si zeci de altii, pana la Antonio Banderas.

In acest sanctuar a oferit un recital de orga Stephen Fraser, canadian de origine, nascut in Ontario, cu studii de muzica in Toronto, apoi in Yale University, SUA, ca sa ajunga organist la celebra St. Patrick’s Cathedral din New York. Nu intamplator Fraser a avut un program dominat de compozitori francezi, in ansamblu un program fulminant, complex, vrand sa ne arate parca toate posibilitatile armonice ale instrumentului sau.

A cantat intai Mica suita a compozitoriului canadian Gerard Blaes (1919 – 2002), care are trei parti, Introducere, Intermezzo si Finale. A urmat Sonata pentru orga nr. 5 in Re Major de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847), tot in trei parti, Andante, Andante con moto si Allegro maestoso, apoi mareata piesa Fantezia si Fuga in Sol Minor, BWV 542, de Johann Sebanstian Bach (1685 – 1750), ca sa atace in continuare lucrari ale unor compozitori francezi: Offertoire sur les Grandes jeux from Messe pour le Paroisses / Oferta pentru Marile jocuri de la Mise pentru parohii de Francois Couperin (1668 – 1733), Cinq Versets sur “Victimae Paschali” / Cinci versete despre “Victimae Paschali” de Thierry Escaich (n. 1965), in cinci parti, Allegro moderato, Adagio ma non troppo, Allegretto, din nou Adagio ma non troppo, Alegro molto ritmico, ca sa incheie cu “Finale” from Symphonie Nr. 7 in La Minor, op. 42 de Charles-Marie Widor (1844 – 1937), un alt compozitor si organist francez, constructor de simfonii romantice.

Ceva fantastic, o diversitate uluitoare, de la piese de meditatie, uneori grava, ca in piesele lui Bartholdy si Couperin, la explozia total inaltatoare a piesei lui Bach, compozitorul despre a carui muzica se spune ca este dovada existentei lui Dumnezeu, cu adevarat muzica divina, care te impinge la o inalta traire, cu adevarat aceasta muzica face parte din Civitas Innocentiae, se canta acolo, in Sanctuar, ca ultimele doua lucrari sa te duca intr-un plan SF, sa-ti sugereze adevarate batalii intergalactice. Piesa organistului si compozitorului francez Thierry Escaich a avut de toate, si filon popular, si dramatism, si eliberare vizionara. O piesa de o virtuozitate maxima.

Orga este un instrument monumental, la care organistul cantă cu mainile si picioarele, pe diferite paliere, si este construită ca un sorb, care adună parcă toate sunetele lumii, precum un fluviu adună raurile si paraiasele, pe care apoi le revarsă in mare, recte in oceanul sufletului nostru. E ca un tavalug, ca un bulgare de zapadă care se rostogoleste, devine tot mai mare, pană acoperă tot orizontul. Nu o mai pot compara decat cu o avalansă, cu un tumult, cu o mare fierbiere. Iar cand organistul e nebun, cum spunea Eminescu atunci cand a ascultat un concert de orga la Catedrala Sf. Stefan din Viena, mama bisericilor romano-catolice, totul se invarte cu tine, ametesti, intri in transă. Asa s-a intamplat si aici spre final, organistul era nebun, te plimba ca intr-un cosmos in reteaua de sunete tubulare. Simtiai cum un vartej te ia pe sus, te duce la cer, fiindcă păienjenisul sonor te subjugă total, te face să plutesti in lumina increată. Nici un alt instrument, ba nici o orchestră intreagă nu are această fortă de tavalug, care te duce in iuresul de foc al spiritului. E ceva magnific!

Grid Modorcea, Dr. in arte

Corespondentă de la New York


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here