Acasă Opinii Corespondenta din SUA : Ierusalimul văzut de la fereastră

Corespondenta din SUA : Ierusalimul văzut de la fereastră

144
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Greu se poate imagina intalnirea dintre un roman si un evreu la o galerie din New York. Galeria se numeste Meislin Projects, o galerie noua, de pe Madison Avenue, iar artista Michal Ronnen Safdie pe care am intalnit-o acolo a fost prezenta cu expozitia de fotografii “Under My Window”.

Si sub fereastra lui Michal, am putut sa-mi reamintesc toata experienta mea din Tara Sfanta. S-a bucurat imens ca sunt roman, ea mi-a marturisit ca parintii ei sunt nascuti la Cluj. I-am vorbit de prietenii mei din Israel, din Ierusalim, precum Safirman, director la Cinemateca din Ierusalim, sau Lucian Leibovici, director la sectia romana de la Bibloteca Nationala din Ierusalim. Apoi de multi evrei nascuti in Romania care traiesc azi la Haifa si spun ca pentru ei Romania inseamna paradisul.

Evident, nu l-am uitat pe Tesu Solomovici, prietenul meu din Tel Aviv, scriitor, organizator de spectacole, mare creator de punti intre Romania si Israel, care are si o revista, “MAXIMUM”, unde va apare si articolul meu despre expozitia “Under My Window”, cum i-am spus lui Michal (se pronunta Mihal). Ea m-a prezentat multor prieteni care venisera la eveniment si care au creat o atmosfera deosebita, dar cel mai mult a interest-o cand i-am spus ca am scris un roman despre Israel, numit Mesalina, povestea faimoasei Imparatese a imperiului roman, simbolul nimfomaniei, care a domnit chiar la Ierusalim.

Michal Ronnen Safdie este nascuta la Ierusalim, cu o educatie in domeniile sociologie si antropologie. Fotografiile sale au fost expuse in numeroase galerii ale lumii. Viata ei in prezent este o naveta intre Ierusalim si Cambridge, Massachusetts, a doua sa casa.

E greu de descris expozitia sa pentru cineva care nu a vazut Ierusalimul. Iar Michal ne ofera o perspectiva aeriana, ca si cum Ierusalimul ar fi fotografiat din avion. Dar el este fotografiat de la o fereastra a casei sale, aflata la o inaltime suficienta care cuprinde ca in palma viata vechiului oras. Cele circa 30 de fotografii de mari dimensiuni, pana la 24 x 36 inci, se constituie intr-un insolit document al Ierusalimului, sub toate aspectele lui esentiale, de la viata obisnuita, a trecatorilor pe strada sau in piata, si adunarile fundamentalistilor in sinagogile lor la imaginile migrtantilor saun refugiatilor, in conflict cu armata sau politia. Sunt imagini de natura politica si religioasa. Senzationale imagini sunt cu celebrul Zid al Plangerii, fotogtrafiat in contact cu multimea, la diferite ore ale zilei.

Din vechea cetate a Ieruslaimului sunt surprinse imagini la grainta dintre cartierul evreiesc si cel musulman. Nu lipseste nici celebrul templu Domul Stancii, unde se afla piatra de temelie a lumii, venerata deopotriva de musulmani, evrei si crestini. Istoria Domului este fantastica, la fel si a Moscheei Al Aqsa. Orizontul este plin de imagini din cartierul musulman, dar vedem si Biserica Sfantului Mormant din cartierul crestin, unde se afla mormantul Mantuitorului.

Sunt asocieri superbe intre cele trei cartiere si etnii ale Ieruslaimului, evrei, musulmani si crestini, unitate care constituie un simbol al umanitatii. Ca artist, Michal Ronnen Safdie poate fi fixata in detaliile figurilor umane, ca si in contrastele dintre prim-plan si planul general.

Este formdabil sa realizezi un document al aceste lumi complexe privind totul in plonge, o tehnica care implica privitorul, fiindca el trebuie sa se plaseze in contraplonge sau intr-un unghi normal.

Dincolo de oameni, de detaliile privind viata loc intima si religioasa, impresionanta devine arhitectura orasului, imaginile care scot in evidenta marele moziac al coexistentei intr-o cetate eterna. Aici, meseria de arheolog a artistei si-a spus cuvantul, caci ea ne reveleaza un Ierusalim cum nu-l putem vedea cu ochi obisnuiti, scotand in relief specificul acestui univers unic al lumii.

Expozitia a fost insotita si de doua albume de arta, de dimensiuni impresinante, care au prezentat activitatea artistei din prezent si trecut.

In contextul expozitiilor din galeriile americane, pe care le-am prezentat anterior, multe fiind dominate de arta kitsch, expozitia “Under My Window” este o exceptie, un adevarat eveniment.

Grid Modorcea, Dr. in arte

Corespondenta de la New York


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here