Acasă Opinii Corespondenta din SUA : In România nu se mai râde, se hâhâie

Corespondenta din SUA : In România nu se mai râde, se hâhâie

165
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

America se desparte de prezentul ei râzând. Celebrul lor Smile se manifesta acum prin umor de cea mai buna calitate. Personalitati de seama isi dau mana pentru a produce acest fantastic medicament tearapeutic care este umorul.

Astfel, la sectorul de umor al faimoasei biblioteci Barnes&Noble se gasesc o serie de carti ilustrate avandu-l ca personaj principal pe Donald Trump. La Editura Simon&Schuster a aparut cartea A Child’s First Book of Trump / Prima carte a copilului Trump de Michael Ian Back, scriitor, comedian, actor, si Marc Rosenthal, ilustrator al multor carti pentru copii. Linia personajului Trump parca ar fi a lui Gopo. Trump este un omulet cu chipul acoperit de o coama de par galben numit Americus Trumpus si traieste in tara America Trump. Un medic il consulta pe Americus Trumpus si ii descopera zeci de hibe la cap, la maini, la par. Dar tot ce face, copilul Trump e ca un buldozer, care arunca totul in aer, distruge. Evident, marea lui creatie este Zidul de la granita cu Mexicul, pe care il construiesc niste pitici. Finalul surprinde un exod de oameni, animale, pasari, valize, tractoare, alpinisti, tineri si batrani, care se indreapta spre granita cu Canada, fiindca la cealalta extrema drumul evadarii e barat de zidul Mexican. Personajul, in ultima imagine, arata ca un mat gros care iese pe gura.

O alta carte se numeste FAKE NEWS / Stiri false, subintitulata “Factes” always Trump truth/”Fapte” întotdeauna (sunt pentru) Trump adevăr, si ii are pe coperta pe Putin si Trump, cu bustul gol, calare pe acelasi cal. O replica la aceasta expresie consacrata, “fake news”, este cartea The Real News / Stirile reale de John Bernard Ruane, care pune pe doua coloane faptele care ilustreaza cele doua expersii.

Si mai ingenioasa este cartea SAD. Doonesbury in the time of Trump / Doonesbury in timpul lui Trump de G.B. Trudeau, care parodiaza limba lui Tramp, formulari aberante ca: “I walk. I this. I that. / Ma plimb. Eu astea. Eu asta”. Si totul a pornit de la spiciul inaugural al lui Trump, despre care George W. Bush a spus: “That was some weird shit. / Asta a fost un rahat ciudat”.

In Goodnight Trump / Noapte buna, Trump, o alta carte ilustrata, de Erich Origen & Gan Golan, aparuta la Ed. Little, Brown and Company, dupa ce a aparut in foileton in ziarul “The New York Times”, avem o parodie a personajului Trump si a iepuroaicei sale (Melania), intr-o epica in care primul pune stapanire pe Casa Alba, infesteaza mass-media cu “toxic news”, dar finalul se termina cu iepuroaica in prim-plan, care il arunca pe barbatul ei pe fereasta si se instaleaza ea in patul prezindential, reinstaurand ordinea, adica linistea pisicilor alarmate in prima parte de urletele lui Trump.

Dar cea mai rasfoita de cititori era carticica ilustrata Whose Boat Is This Boat? / Care barca este barca asta?, atribuita chiar lui Donald J. Trump (by Accident), dat fiind ca ea ilustreaza formulari celebre rostite de Trump in timpul mandatului sau. Si ne avertizeaza: “Comments that Don’t Help in the Aftermath of a Hurricane / Comentarii care nu ajuta in urma unui uragan”.

Iata o cale de vindecare, de limpezire, de trezire a constintei. Dar fenomenul anti-Trump este ca un bumerang, fiindca la ultimele alegeri locale multi au votat pentru partidul lui Trump. Saturatia si excesele duc la astfel de reactii. Un personaj atat de caricat ca Donald Trump devine deodata simpatic. Democratii nu-si dau seama de aceasta capcana, de ce intorsatura pot lua lucrurile. Oricum, e un spectacol liber, total necenzurat, care hraneste pofta de normalitate a poporului American.

Se poate imagina asa ceva in Romania, desi epoca prezenta e plina de caricaturi politice? Dar nu exista nici un Gopo al momentului sau un caricaturist ca Mihai Stanescu. Umorul de azi al romanilor este bolnav, ca si tara. Nu se mai rade sanatos, se hahaie, se necheaza, se hlizeste. Clasa politica se alinta in prostie. Daca Editura ICR ar scoate o astfel de carte satirica sau parodica la adresa lui Dragnea et co, d-na Turoiu si-ar pierde turloiul, ar fi data afara fiindca nu a ascutat de partidul din care face parte, asa cum i s-a intamplat lui Dragos Patraru, caruia i s-a luat emisiunea de la TVR, fiindca nu a cantat pe strunele PSD. A ramas in schimb aberatia “Profesionistii”, fiindca e inutila, nu deranjeaza, e pe linie, adica e total neprofesionista. Acum oaspetii TVR sunt parlamentarii puterii, care sunt platiti regeste de o televiziune falimentara. Tocmai de aceea ea nu da faliment, fiindca e alimentata de acest cerc vicios. Iata o carticica de umor, Falimentul falimentat, ca Stropitorul stropit. Umorul de calitate este chezasia unei societati sanatoase.

Grid Modorcea

Corespondenta de la New York


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here