Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Criza de identitate a Poliției Naționale Franceze! Asasinarea funcționarilor de poliție de...

Criza de identitate a Poliției Naționale Franceze! Asasinarea funcționarilor de poliție de la Magnanville. Legătură dintre graful socio-matematic „orientat” al nebuloasei jihadiste franco-belgiene și manifestațiile nocturne ale sindicatelor franceze de Poliție.

1261
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 182
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  182
  Shares

12439500_10206259509474888_9057556101498183040_n

Thomas CSINTA, Redactor – Corespondent (Franța)

Corespondență din Franța

cs2

Nota: Acest articolul sta la baza tematicii unui memoriu (unei teze) de doctorat in domeniul sociologiei matematice cu titlul: „Aplicatiile teorei grafurilor (sociologice) la determinarea matricei (de corelatie), a regularitatii si a completitudinii, respectiv, ale  lanturilor (ciclurilor) euleriene  sau hamiltoniene, ale grafului asociat nebuloasei jihadiste franco-belgiene.”

Incepând cu (din) a doua jumatate a acestui an,  PN (Politia Nationala Franceza, a se vedea pentru detalii si articolul autorului: Criza de identitate a Politiei Romane!) trece printr-o profunda criza de identitate, in general, datorita conflictelor de interese generate de catre situatia social-politica si economica din Franta (sub presedintia lui François Hollande/2012-2017), iar in particular, datorita gestiunii necorespunzatoare (neadecvate) a imigratiei legale, respectiv  ilegale, in contextul in care,  in ultimul timp, datorita conflictelor armate regionale (din Orientul Mijlociu si din Africa) in care Hexagonul este implicat (direct sau indirect), el este supus si expus (in repetate randuri) unor atentate teroriste, care, cel putin aparent, par sa dezechilibreze atat ordinea cat si opinia publica, respectiv, instaurarii unei neincrederi (generalizate la nivel national), in capacitatea autoritatilor politienesti de a face fata evenimentelor pentru a tine situatia sub control! (A se vedea pentru detalii si ciclul de articole al autorului: Allah(o)u Akbar! (Lumpenterorismul, terorismul modern, contempran, Necenzurat); Atacurile teroriste esuate de la Villejuif (Métropole de Grand Paris)

PREAMBUL

Daca tentative de atentat sau atentate contra autoritatilor politienesti franceze (in exercitiul functiunii) au fost dejucate in ultimii ani (si mai ales in ultimele luni) in repetate randuri (a se vedea pentru detalii si articolele autorului: “Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea III. Atacurile teroriste de la Nisa si Copenhaga; “Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea IV. Valul de atentate teroriste din 1995 si consecintele atentatelor din 2015; “Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea V. Comentariul Autorului. Atacurile teroriste din Franta si Uniunea Europeana in ultimul deceniu), atacul terorist al lui  Larossi Abballa (islamist radical), pe 13 iunie 2016 contra cuplului de functionari al Ministerului de Interne, Jean-Baptiste Salvaing si Jessica Schneider, este un act barbar fara precedent in istoria atentatelor din Franta, cel putin, dupa declansarea (pe 28 septembrie 2001), de catre Administratia Americana (George W. Bush/20 ianuarie 2001-20 ianuarie 2009) al razboiului contra terorismul international GWOT (Global War on Terror, a se vedea pentru detalii si articolul autorului: 4. Terorismul nu are religie (Partea IV). Terorismul islamist in lumea occidentala dupa declansarea GWOT (Global War on Terror).

Cei doi angajati al Ministerului de Interne, Jean-Baptiste Salvaing (Comandant Adjunct, in cadul Politiei Nationale) si Jessica Schneider (agent administrativ) au fost asasinati cu bestialitate (injunghiati mortal) in jurul orei 20h30 in fata locuintei si al baietelului lor Mathieu (in varsta de 3 ani), din Magnanville (Departamentul Yvelines, regiunea urbana pariziana).

????????????????????????????????????????????????????????????

Autorul dublului asasinat, Larossi Abballa (originar din Mantes la Jolie/Departamentul Yvelines, in varsta de 25 de ani, care isi revendica aparteneta la organizatia jihadist-terorista Daesh/ISIS) a fost ucis de catre politistii de la RAID (Trupele speciale de elita ale Politiei Nationale, a se vdea pentru datalii si articolul autorului ADIO CHARLIE!) trimisi la fata locului, in urma unui asalt asupra locuintei cuplului, in care acesta s-a baricadat.

De atunci si pana in prezent, Politia Nationala (franceza) este din ce in ce mai prost vazuta de catre opinia publica, motiv pentru care relatia dintre aceasta si societatea civila, este deosebit de tensionata (de multe ori atingand chiar si limita admisa), pusa in evidenta clara prin intermediul nenumaratelor  manifestatii ale sindicatelor de Politie (organizate sau ad-hoc/spontane, unele chiar si nocturne care dureaza in timp), respectiv, miscarile populare contra acestora (manifestatii anti-Politie/”anti-flic”), in special, in cartierele defavorizate (in care insecuritatea, datorita unei criminalitati de proximitate in crestere continua, atinge cote alarmante), ceea ce imi aduce aminte de evenimente asemanatoare (lupte de gherila” specifice, cu precadere,  in cadrul conflictelor de interese social-politice din tarile aflate in  „razboi civil”), care au avut loc in Franta (conform presei straine), cu un deceniu in urma [a se vedea pentru detalii si articolul autorului:Luptele de strada (de tip gherila) de la Paris (Dezbatere televizata dintre G-ral Constantin-Bartolomeu SAVOIU si  Thomas CSINTA: Luptele de strada Paris (interviu Thomas Csinta); https://jurnalulbucurestiului.ro/luptele-de-strada-paris-dezbatere-televizata-dintre-g-ral-constantin-bartolomeu-savoiu-si-thomas-csinta/].

De altfel lozincile „anti-flic”: „Un politist, un glont”, „Politisti, Franta va uraste”, etc., cu ocazia manifestiilor  violente  anti-politienesti organizate de catre societatea civila (datorita si contra violentei politistilor), sunt din ce in ce mai des marcate pe pancardele membrilor acesteia sau sunt inscriptionate pe tricourile acestora, motiv pentru care Prefectul Politiei Paris, Michel Cadot, depasit de situatie, din pacate, pus in fata faptului, nu poate decat remarca  (cu destula umilinta): ”Este o violenta rar intalnita, extrem de socanta, este un semnal de alarma”, cu atat mai mult cu cat, pe unul dintre pancardele gasite langa o masina a Politiei in flacari (incendiata cu koktail-molotov, cu ocazia unei manifestatii), era marcat cu litere mari: Poulets frits/Pui (utilizat figurativ pentru politistii francezi) fripti. (Auto)servire libera”.

 APROFUNDAREA DOSARULUI

Revendicat de catre Daesh (Statul Islamic), ancheta dublului asasinat de la Magnanville este atribuita Parchetului Antiterorist de la Paris, careia, atentatorul Larossi Abballa îi era cunoscut (ca de altfel si serviciilor franceze de informatii interne DGSIDirectia Generala a Securitatii Interne, respectiv, externe DGSE-Directia Generala de Securitate Externa, pentru radicalizarea lui, a se vedea si articolul autorului EDVIGE & CRISTINA, noile fisiere al Directiei Centrale de Informatii Interene Francez (DCRI/DGSI), avand in vedere faptul ca acesta din urma a fost interpelat in 2011 si cercetat penal intr-un dosar instrumentat de catre Judecatorul de Instructie Marc Trévidic, fost Vicepresedinte al Polului Antiterorist al Tribunalului de Inalta Instanta de la Paris, iar ulterior, in 2013, condamnat la 3 ani de inchisoare (dintre care 6 luni cu suspendare) de catre Tribunalul Corectional Paris pentru „asociere de raufacatori cu scopul pregatirii de acte teroriste”, precum si pentru apartenenta sa unei filiere jihadiste afgano-pakistaneze care recruta mujahidini (combatanti, lupatatori) pentru Afganistan si Pakistan, impreuna cu alti 7 inculpati (dintre care 2 au fost interpelati si arestati pe Aeroportul din Lahore/Pakistan, inainte de a intra in contact cu membri organizatiei Al Qaeda).

larossi-abballa-etait-fiche-s-quest-ce-que-cela-signifie_2

In timpul detentiei sale (provizorii/in timpul anchetei, sub influenta unor jihadisti sirieni), Larossi Abballa s-ar fi remarcat pentru „acte de proselitism al islamismului radical si al jihadului” (adept si promotor al islamismului, avand ca obiectiv recrutarea de noi membri pentru islamismul radical si jihad) pentru taberele du lupta din Siria.

Interpelat pe 14 mai 2011 si eliberat pe 30 septembrie 2013 (conform legilor in vigoare, efectuandu-si pedeapsa aproape integral in detentie provizorie) acesta este supravegheat (geolocalizat) de catre DGSI, avand conversatiile sale telefonice interceptate.

Cunoscut autoritatilor politienesti si judiciare pentru „delicte minore” ca si Mohamed Merah (ucigasul a 7 persoane la Toulouse si in regiunea sa urbana, in 2012/11-19 martie) sau Amedy Coulibaly (ucigasul a 5 persoane la Hyper Cacher Center la Paris si in regiunea sa urbana la Montrouge, in 2016/8-9 ianuarie, a se vedea mai jos), Abballa, este condamnat in 2008 pentru conducere fara perimis si nesupunere autoritatii publice, iar in 2010 pentru furt calificat (cu efractie/157€ dintr-o coafura) si comercializare (ilicita) de obiecte furate in 2009, de catre Tribunalul Corectional Versailles/regiunea urbana pariziana, pentru ca ulterior, trecand printr-o serie de inchisori din Osny (Departamentul Val-d’Oise/regiunea urbana pariziana), Mans (Departamentul Sarthe/regiunea adminisrativa Pays de la Loire),  Châlons-en-Champagne (Departament Marne/regiune administrativa Grand Est-fuziunea regiunilor Alsacia, Lorena si Chapagne Ardennes/2016), respectiv, celebra Inchisoare Santé (Paris),  sa se radicalizeze si sa adere la „cauza” Jihadului ca majoritatea lumpenteroristilor. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: Radicalizarea extremistilor-islamisti in mediul carceral!; Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea VII. Comentariul Autorului. Lumpenterorismul. Terorismul modern, contemporan).

In 2015 insa, ramane singur in locuinta parintilor (care cu cateva luni in urma se intorc in Maroc) la ultimul etaj al unui mic imobil rezidential din cartierul „sensibil” Val-Fourré la Mantes-la-Jolie (Yvelines) si infiinteaza (in ianuarie 2016) propria intreprindere (o mica afacere „familiala” de tip fast-food/”Doctor Food” specializata in livrarea  nocturna de sandwici halal/alimente de origine animala si bauturi racoritoare, autorizate de catre Saria-Legea islamica) careia îi va face publicitatea pe facebook, iar prin intermediul ei va promova  si „valorile” Jihadului precum si rolul mujahidinului in combaterea „dusmanului” in Siria.

Atragem aici atentia asupra faptului extrem de important ca Abbala este pus in libertate dupa procesul sau pe 30 septembrie, nu pentru faptul ca Justitia franceza ar fi fost lexista (cel putin nu in dosarul acestuia), dar pentru faptul ca acesta fiind interpelat pe 14 mai 2011 si-a ispasit pedeapsa deja in detentie provizorie (detentie preventiva/in timpul derularii anchetei), ca de altfel intr-o oarecare masura si celalat islamist-terorist Amedy Coulibaly, interpelat pe 18 mai 2010, condamnat la 5 ani de inchisoare (cu executare), pe 20 decembrie 2013, este eliberat pe 4 martie 2014 (sub supraveghere electronica/GPS pana pe 15 mai 2014 data executarii integrale a pedepsei), pentru ca acesta a fost incarcerat in detentie provizorie din 22 mai 2010.

larossi-abballa-attentat-magnanville-1_5615581

Ceea ce este in perfecta concordanta cu hotararea/sentinta judecatoreasca in dosarul lui (corectional), daca    tinem cont de reducerea pedepsei (de maniera automatica), conform legilor in vigoare din CPF/art. 721 (3 luni/in primul an, iar ulterior 2 luni/an, pentru buna comportare/purtare, cu 1 luna mai putin in ambele cazuri, in caz de recidiva, aplicat si lui Coulibaly, respectiv, reducerile suplimentare in cazul studiului/regim de invatamant cu scopul obtinerii unei diplome califiante sau in cazul desfasurarii unei activitati lucrative productive, administrative sau socio-educative, remunerate, etc.).

In sfarsit, Abballa isi va comite actul sau (premeditat) in localitatea Magnanville (cca 6.000 de loc, la cca 50km vest de Paris si in regiunea sa urbana),  pe Allea Perdix, intr-un cartier de vile din oras, unde politistul Jean-Baptiste Salvaing  locuia si si-a garat masina (intre orele 20h00-20h20), dupa care se indreapta cu sotia sa (companionul lui) spre pavilionul lor, pe care a cunoscut-o  la Comisariatul Mantes la Jolie, cu putin timp inainte sa fi fost mutat la BAC (Brigada de Anticriminalitate/creat in 1994, apartinand Directiei Centrale de Securitate Publica al Politiei Nationale), iar mai tarziu, in functia de Sef adjunct, la Siguranta Urbana din Mureaux,

De origine marocana (n.1991 la Meulan-en-Yvelines/regiunea urbana pariziana), rezident in cartierul Val Fourré (Mantes la Jolie) in momentul atacului, in casa parintilor sai intorsi in Maroc, Abballa s-a garat numai la cca 20-25m de la locuinta victimelor sale, pe care le astepta (ascuns) in spatele portii de intrare in curte (gradina).

Injunghiat de doua ori in momentul in care intra in curte (nu inainte de a striga „Allah Akbar”), politistul incearca sa se indeparteze de la locul atacului, dar criminalul il ajunge repede din urma si il injunghie inca de 7 ori (in abdomen), ceea ce va fi fatal lui Salvaing (originar din Departamentul Hérault/regiunea administrativa Occitanie-fuziune dintre regiunile Midi Pyrénées si Languedoc-Roussillon/2016, in varsta de 42 de ani, unde a si facut stagiul la Comisariatul din Pézenas).

Totusi inainte sa moara, acesta reuseste sa alerteze prin intermediul vecinilor, colegii sai de la Comisariatul de Politie din Mureaux (Siguranta Departamentala Yvelines/cca 150 de functionari de politie, regiunea urbana pariziana) in cadrul caruia isi desfasura activitatea.

Intre timp, asasinul intra in casa si la sosirea pompierilor (care sosesc primii la fata locului, fiind alertati de catre  politisti) îi anunta pe acestia ca ar fi luat ca ostatici pe sotia acestuia Jessica Schneider (in varsta de 36 de ani/secretara administrativa intr-un Comisariat de Politie la Mantes la Jolie/Departamentul Yvelines) si baiatul lor Mathieu (in varsta de 3 ani).

In intervalul de timp scurs de la asainarea lui Salvaing (care mai avea si un alt baiat dintr-o relatie anterioara, cu prima sa sotie) si pana in jurul orei 22h20, Larossi (” foarte calm si surazator”), posteaza un filmilet pe pagina sa de facebook-live  (creat cu numele de Mohamed Ali la domiciliul victimelor sale  si „realizat” intre orele: 20h38 si 20h52)  pe care il si expediaza la diversi destinatari (cei cca 160 de abonati) cu mentiunea ca si acestia ar trebui sa treaca la asemenea fapte (acte de terorism), la solicitarile Seicului Abou Mohammed Al-Adnani (purtatorul de cuvant al Daesh).

In acest „scurt metraj” de cca 12 minute, acesta mentioneaza ca „jihadul este obligatoriu pentru ca este defensiv” si ca „jihadistii vor face un cimitir la  Jocurile Olimpice de la Paris”, afirmand ca el ar fi ucis deja un politist  (poza caruia o si posteaza), respectiv,  sotia acestuia, in locuinta carora este baricadat.

Conform jurnalistului David Thomson (de la RFI, specialist al jihadului, autorul cartii Les Français jihadistes”- Jihadistii francezi), materialul video postat pe facebook-live ar fi fost vizionat de 98 de persoane, inainte ca acesta sa fie retras (dupa cca 11h00 de la postare).

Acesta mentioneaza si faptul ca agresorul „a postat deasemenea un lung mesaj de revendicare” dupa care i-a incitat pe musulmani „sa ucida politisti, gardieni de inchisoare, jurnalisti, etc.”, precizand si numele a zece personalitati publice, dupa care a aduaugat: „am raspuns astfel favorabil Seicului Adnan (purtatorul de cuvant al Daesh), care intr-un mesaj la sau din 21 mai facea un apel catre musulmani pentru lansarea de atacuri (teroriste) contra SUA si Europa in timpul Ramadanului (inceput pe 6 iunie).

In privinta copilului, care se afla asezat in spatele lui pe canapea, Abballa spune ca „nu stie inca (atunci) ce va face”.

Pana la sosirea trupelor de elita RAID (Cautare-Asistenta-Interventie-Descurajare/o unitate de lupta de elita specializata in combaterea tuturor formelor de criminalite, precum si al marelui banditism, pe intreg teritoriul national, aflata sub comanda directa al Directorului General al PN franceze, creata in 1985 de catre Robert Broussard/fost Comisar Sef de Politie, devenit ulterior Prefect, care a initiat lichidarea in 1979 al legendarului raufacotor Jacques Mesrine „inamicul n°1 al poprului francez”  si  Ange Mancini/Ex-Director al SRPJ-Serviciul Regional al Politiei Judiciare Ajaccio in 1983, Prefect al DOM francez Martinica din 18 iulie 2008, primul sef al RAID-ului, care a anihilat in 1897 grupul terorist „Action Directe”)  si BRI (Brigada de Cautare si Interventie/Brigada Antigang-creata in 1964, unitate de ancheta si de interventie  a Directiei Centrale a Politiei Judiciare/PJ in cadrul Politiei Nationale), BAC (Brigada de Anticriminalitate) a evacuat cartierul, avand in vedere faptul ca agresorul Larossi Abballa sustinea ca este echipat cu explozibil suficient pentru a-l arunca in aer, daca va fi „fortat (obligat)”!

Negocierile esueaza, iar asaltul are loc in jurul miezului noptii (ora 00h00) in care agresorul este ucis (in jurul orei 00h15), nu inainte ca acesta sa o ucida pe Jessica Schneider (taiandu-i beregata cu acelasi cutit, cu care l-a ucis si pe Salvaing). Din fericire, micutul (baietelul cuplului) este gasit in stare de soc, dar  in viata si fara traumatisme fizice, fiind transferat in regim de urgenta la Spitalul Necker de la Paris (Sectorul 15).

Conform Procurorului Republicii de Paris, François Molins, anchetatorii gasesc in locuinta functionarilor de politie (in proximitatea cadavrului teroristului) o lista de „tinte” care mentiona personalitati si profesiuni contra carora trebuiau comise actele teroriste (in conformitate cu mesajul Seicului Abou Mohammed Al-Adnani, purtatorul de cuvant al Daesh), precum si 3 telefoane mobile, respectiv, 3 cutite cu lama dubla (printre care si una imbibat cu/in sange, arma crimei). In vehiculul acestuia, politistii descopera un exemplar din Coran, un djellaba si doua carti: La Croyance authentique” (Credinta autentica:adevarata) si L’explication des trois fondements” (Explicatia celor trei fundamente”).

Dupa ce Parchetul Antiterorist deschide un dosar penal (in criminal) pe numele lui Larossi Abballa, pentru: „asasinate teroriste asupra unor persoane apartinand autoritatii publice in legatura cu o intreprindere (organizatie)”,  „tentativa de asasinat asupra unui minor avand mai putin de 15 ani in legatura cu o intreprindere (organizatie) terorista” , respectiv, „sechestare voluntara in legatura cu o intreprindere (organizatie) terorista” si „ asociere de raufacatori in legatura cu o intreprindere (organizatie terorista) cu scopul pregatirii si comiterii de acte teroriste si crime”,  aflam ca acesta ar fi fost suprevegheat inca din luna februarie 2016 in cadrul unei anchete asupra unei filieri jihadiste siriene, instrumentate in cadrul SDAT (Subdirectia Antiterorista/serviciu de Politie Judiciara, dependent de DCPJ/Directia Centrala a Politiei Judiciare, insarcinta cu combaterea terorismului), motiv pentru care acesta ar fi facut obiectul unor ascultari/interceptari  telefonice (pe mai multe linii) si a unei geolocalizari, ca orice individ inregistrat in Fisierul (Baza de date)  S (Baza de date specifica persoanelor cautate/supravegheate al DGSI-fosta DCRI, care ar putea pune in pericol „Siguranta Statului”, divizata/impartita in 16 sectiuni-subdiviziuni/S1-S16, corespunzand „periculozitatii” persoanei in cauza).

Conform documentelor aflate in dosarul acestuia, se pare ca Abballa (un „imprevizibil” si „disimulator”, „care îsi doreasa sa devina jihadist” pentru ca  „îi era sete de sange”), ar fi terminat Colegiul (Scoala generala) si ar fi avut si o calificare profesionala in electronica (BEP/Brevet de Studii Profesionale-nesustinut, echivalentul unei diplome de scoala profesionala). Intr-un mesaj telefonic (in 2011), acesta transmitea unui membru al filierei: „Allah cu voia sa, ne va da posibilitatea (mijloacele) ca sa ridicam drapelul aici (in Franta). (…) Trebuie sa incepem munca/job-ul, taff-ul. (…). Mi-e sete de sange. Allah mi-e martor!”

Conform avocatului Hervé Denis, unul dintre aparatorii unuia dintre cei 7 inculpati in 2011  impreuna cu Larossi Abballa si  judecati in procesul din 2013 (pentru „asociere de raufacatori in legatura cu o intreprindere/organizatie terorista in vederea pregatirii de atacuri teroriste”), spunea despre acesta din urma ca ar fi fost: “de baza, dar limitat intelectualmente, influentabil si sub nicio forma cel care lua decizii”. Negasind de lucru, tenteaza o alta calificare in profesionala in constructii de drumuri (CAP/Certificat de Aptitudini Profesionale, tot o diploma de scoala profesionala), fara sa-si atinga scopul, adica sa poata desfasura o activitate lucrativa remunerata, gratie unei misiuni locale pentru reinsertiunea sociala si profesionala a tinerilor, este angajat ca magazioner la constructorul de automobile Renault, dar nu va dura mult timp pentru ca pe 14 mai 2011 va fin interpelat, arestat si incarcerat pentru „asociere de raufactori in relatie cu intreprindere (organizatie) terorista” (filiera jihadista afgano-pakistaneza care trimitea mujahidini in   Waziristan/Pakistan, sub indumarea „mentorului”  Mohamed Niaz Abdul Raseed (inginer mecanic in varsta de 32 de ani, de origine indiana casatorit cu femeie de nationalitata franceza in 2008 si angajat in cadrul unei societati de petrochimie/Departamentul Val d’Oise, regiunea urbana pariziana), membru din 1998 al Popular Front of India (care avea o misiune pentru combatantii francezi: „crearea unui veritabil grup compus din 3 branse: una de solidaritate, una militara si ultima, politica”).

Merita sa mai adaugam aici si faptul ca niciun inalt responsabil musulman din Franta nu a acceptat inhumarea lui Larossi Abballa, corpul neinsufletit al acestuia fiind transportat (de la Institutul Medico-Legal/Paris) in Maroc, unde pe 2 octombrie, din „motive umanitare” a obtinut autorizatia de inmormantare conform ritualului musulman in prezenta familiei (intr-un loc nespecificat, dar fara sa ramana anonim), care s-a desfasurat in ziua urmatoare (pe 3 octombrie 2016).

Conform surselor noastre, tatal lui Abballa ar fi formulat 3 cereri de inhumare simultan in cursul lunii iulie (dintre care doua in Departamentul Yvelines ):  la Mante la Jolie, unde jihadistul avea resedinta, la Magnanville, unde acesta a comis crima, iar cea de-a treia in Maroc de unde familia acestuia era originara si in momentul atacului terorist rezida (prin intermediul autoritatilor consulare). Refuzul inhumarii teroristului la Mantes la Jolie de catre Primarul  Michel Vialay (invocand „tulburarea ordinii publice”) a avut ca efect actionarea in instanta de catre parintii teroristului, a Primariei orasului, in fata Tribunalului Administrativ, care asteapta ca in cursul lunii ianuarie 2017, Consiliul de Stat sa se pronunte  (in caltate de consultant) asupra actiunii.

In sfarsit, o fosta prietena a acestuia  (astazi agent administrativ in cadrul unei colectivitati) a declarat pe France Info: „Cand el (Larossi Abballa) a iesit din inchisoare, acesta s-a izolat foarte mult (de vechii sai prieteni) si si-a ales alti prieteni, noi (…). El spunea ca se afla sub ascultare telefonica legat de vechea sa condamnare si este inregistrat in Fisierul S. Ceea ce il facea pe el sa rada. Recent, ar fi facut si un pelerinaj la Mecca cu prietenii sai”.

fiche-s-terrorisme-securite-surete-haxxom-300x200

In acest dosar (in care ancheta este in derulare), vor fi arestati si retinuti, ulterior (pe 19 iunie 2016) alti 2 islamisti Charaf-Din Aberouz si Saad Rajraji  (care ar fi putut avea legatura cu dublul asasinat comis de catre Abballa, mai ales ca cei doi ar fi fost condamnati si incarcerati in perioada 2011-2013, impreuna cu acesta din urma, in acelasi dosar corectional (legat de promovarea jihadului si recrutarea de mujahidini/combatanti pentru Afganistan si Pakistan).

Pe 21 iunie, alti 3 islamisti (cu varstele de 27, 29 si 44 de ani) din anturajul lui Abbala vor fi interpelati, care ar fi fost implicati in reperarea mai multor politisti din zona, cu toate ca, teroristul sustinea (in mesajul sau cu negociatorii de la RAID inainte de asalt) ca l-ar fi cunoscut pe Maoirul Salvaing („El a venit odata la mine, acum era randul meu sa vin la el”).

Tot in cursul negocierilor cu RAID, Abballa ar fi mentionat ca „este un musulman practicant care respecta Ramadanul  si ca a facut un legamant cu trei saptamani in urma, fata de comandantul credinciosilor al Statul Islamic, emirul  Abou Bakr Al-Baghdadi, care solicita (cerea) uciderea de necredinciosi impreuna cu familiile lor”, iar el n-a facut decat „sa-i raspunda solicitarii”.

Atacul terorist comis de catre Abballa, este confirmat si laudat, dupa revendicare si de catre Agentia Amaq al grupului terorist-jihadist Daesh (ISIS). Ca urmare, Prefecturile departamentale, Ministerul de Interne, respectiv, edificiile dependente de acesta, au hotarat coborarea steagurile lor in berna (timp de 3 zile), in sem de omagiu adus cuplului de functionari de politie ucisi de catre islamistul-jihadist Larossi Abballa.

Adaugam aici si faptul ca atacul terorist al lui Larossi Abballa, are loc numai cu o zi dupa atacul terorist de la Pulse , un club LGBT (Lezbiene, Gays, Bisexuali si Transexuali), al lui Omar Mir Saddiqui Mateen (cel mai sangeros masacru din istoria SUA pe timp de pace, in general si contra comunitatii LGBT, in particular) de la Orlando (Florida/SUA), pe 12 iunie 2016, in care vor fi ucise 49 de persoane si ranite, alte 53, conform Primarului  Buddy Dyer, in majoritate barbati intre 19-50 de ani (cu o varsta medier de 29 de ani, cu 27 victime/49 cu varste mai mici de 30 de ani), de origine hispanica (printre care si 3 cetateni mexicani, 3 columbieni si 2 canadieni).

Americano-afganul Omar Mir Saddiqui Mateen (n.1986 la NewYork din parinti afgani rezidenti la Fort Pierce/Florida, titular al  unei diplome in TJC/Tehnologi de Justitie Criminala a universitatii Indian River State), a fost un agent de securitate la G4S (intreprindere britanica de servicii de securitate fondata in 1901, cu cca 620.000 salariati in 120 tari ale lumii), care si-a revendicat apartenenta sa la Daesh (Statul Islamic), iar conform marturiei primei sale sotii „s-ar fi ambitionat sa devina politist dar ar fi esuat la examenul de admitere”.

In atacul sau terorist de dimensiune homofoba, acesta  deschide focul asupra celor prezenti in club (in jurul orei 02h30) cu o arma semiautomata de asalt SIG Sauer MCX de tip AR-15 care a fost utilizata si in atacurile teroriste comise pe 2 decembrie 2015 la Social Inland Regional Center/County Department of Public Health (pentru persoane cu handicap fizic si mental) la San Bernardino, de catre cuplul format din Syed Rizwan Farook  si Tashfeen Malik  si pe 14 decembrie 2012 la Scoala Primara de la  Sandy Hook de catre  Adam Peter Lanza, se vedea pentru detalii si articol autorului IDT (Islamist and Domestic Terrorism) dupa declansarea GWOT (Global War on Terror) pe teritoriul SUA)

Mentionam aici si faptul ca homosexualitatea (mai exact, sodomia/penetrarea anala) in scolile traditionale ale Legii Islamice  este considerata turpida (din cuvantul latin „turpido”/rusinoasa, degradanta, etc.), iar in tarile musulmane care aplica Saria (Iran, Pakistan, Afganista, Arabia Saudita, etc.) ea este considerata o crima care se pedepseste prin „Lapidare” sau chiar si cu Pedeapsa capitala.

In anumite situatii, pedepasa cu moartea se aplica si in cazul minorilor, ceea ce incalca Conventia relativa la drepturile copilului” (tratat elaborat pe 20 noimebrie 1989 in cadrul Adunarii Generale al ONU-Rezolutia 44/25),  intrat in vigoare pe 2 septembrie 1990 (conform art.49), respectiv, „Pactul international relativ la drepturile civile si politice” (tratat elaborat pe 16 decembrie  1966 in cadrul Adunarii Generale al ONU-Rezolutia 220A (XXI)), intrat in vigoare pe 23 martie 1976 (conform art.49).

 Sunt deosebit de revoltatoare cazurile a doi homosexuali Hassan Afshar (deja executat pe 18 iulie 2016) si Alireza Tajiki (condamnat  la moarte care isi asteapta executia in Culoarul mortii) , amandoi minori in momentul comiterii „crimei” ! (A se vedea pentru detalii  si articolul autorului: Impreuna contra Pedepsei cu Moartea (Partea V). Contextul abolitionist in lume in timpul celui de-al 6-lea Congres International Contra Pedepsei cu Moartea (Oslo, Norvegia/21-23 iunie).

Deasemenea, dublul asasinat al lui Larossi Abballa, „comemoreaza” atacurile teroriste deosebit de sangeroase de la Paris care au avut loc pe 13 noiembrie 2015, cu 7 luni in urma, in care isi vor pierde viata 130 de persoane si 413 vor fi ranite (dintre care 99, grav), la Stade de France (Departamentul Saint Denis/Métropole du Grand Paris), restaurante si baruri pariziene sau in proximitatea acestora (din Sectoarele 10 si 11),  respectiv, Bataclan (Teatru/Sala de spectacole), dupa cum urmeaza:

 • Ora 21h20 la Stade France (Saint Denis/strazile Jules Rimet si Cokerie), atac-sinucigas comis de catre un comando format din 3 kamikaze (2 irakieni cu pasapoarte false pe numele de Ahmad Al Mohammad/Ukashah Al-Iraqi, respectiv, Mohammad Al Mahmod/Ali Al-Iraqi si un franco-marocan, rezident in Belgia, Bilal Hadfi-Abu Mujahid al-Baljiki /1995-2015), un trecator ucis;
 • Ora 21h2521h40, lupte de stada (de tip gherila) la diverse localuri si in vecinatatea acestora in sectoarele pariziene 10 si 11, comise de catre un al doilea comando format din 3 teroristi-jihadisti (Brahim Abdeslam/franco-marocano-algerian, 31 de ani, Chakib Akrouh/belgo-marocan, 25 de ani  si Abdelhamid Abaaoud/belgo-marocan, 28 de ani – seful operational al comandoului, cunoscut si pentru o serie de acte teroriste in Siria, la restaurantul Le Carillon si Bistroul  Le Petit Cambodge/15 morti, la Restaurantul Casa Nostra si Braseria Café Bonne Bière/5 morti si in sfarsit, la Barul La Belle Équipe/19 morti, respectiv, Restaurantul-Bistro Comptoir Voltaire/Brahim Abdeslam, terorist kamikaze ucis);
 • Ora 21h40 la  Casa de spectacole/Teatru Bataclan, atac sinucigas comis de catre cel de-al treilea comando, format tot din 3 teroristi-islamisti kamikaze (Ismaël Omar Mostefai/franco-algeriano-portughez, 29 de ani;  Samy Amimour/franco-algerian, 28 de ani si Foued Mohamed-Aggad/franco-algeriano-marocan, 23 de ani), 90 de persoane ucise si peste 150 ranite/toti spectatori);

Mentionam aici si faptul ca in 2015, cca 850 de combatanti revenind din Irak si/sau Siria (dintre care 140 au avut resedinta sau au inca in Franta) ar fi fost identificati cu nivelul de periculozitate S14 in Fisierul S (care de altfel este una dintre cele 21 de subcategorii, al celui mai vechi fisier al Politiei Nationale: FPF-Fisierul Persoanelor Cautate/cca 400.000 de persoane, creat in 1969) si care ar contine cca 10.500 de nume, printre care toti teroristii „remarcabili” care ar fi comis in Franta, in acest deceniu, atacuri (atentate) teroriste, legate de salafismul jihadist in contextul mondializarii terorismului islamic, incepand cu Mohamed Merah/S5 (1988-2012/a se vedea pentru detalii si articolele autorului:   Adevarul despre drama terorista de la Toulouse!Adevarul despre drama terorista de la Toulouse. De ce Mohammed Merah trebuia „executat”?; Adevarul despre drama terorista de la Toulouse. Sirurile lui Merah!), care intre 11- 19 martie 2012 a ucis 7 persoane si a ranit unul (tetraplegic), la Toulouse (si regiunea sa urbana/Montauban).

fiche-sb

Iata si alti islamisti-teroristi „remarcabili” care s-au evidentiat de atunci pana astazi in cadrul nebuloasei jihadiste, in plina desfasurare (expansiune) pe teritoriul national (francez)!

Mehdi Nemouche  (n.1985/incarcerat, a se vedea pentru detaliii si articolul autorului: Radicalizarea extremistilor-islamisti in mediul carceral!) care pe 24 mai 2014 a ucis 4 persoane si a ranit una, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles (Belgia).

Fratii Chérif (1982-9 ianuarie 2015) si Said Kouachi (1980-9 ianuarie 2015), respectiv, multirecidivtul islamist-radicalizat  Amedy Coulibaly (1982-9 ianuarie 2015) care intre 7-9  ianuarie 2015 au ucis 17 persoane si au ranit mai multe la Paris, atat la sediul Saptamanalului Charlie Hebdo cat si la Hyper Caher Center/Porte de Vincennes (a se vedea pentru detalii si articolele autorului: ADIO CHARLIE!; “Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea II. Investigatii aprofundate privind atacurile teroriste de la Paris in perioada 7-9 ianuarie 2015); Sid Ahmed Ghlam [n.1991/a se vedea pentru detalii si articolul autorului: Atacurile teroriste esuate de la Villejuif (Métropole de Grand Paris)], care, pe 19 aprilie 2015 a ucis-o la Villejuif pe Aurélie Châtelain.

Yassin Salhi (n.1980/islamist-radicalizat originar din Pontarlier, Departamentul Doubs), care, a taiat capul angajatorului sau Hervé Cornara (54 de ani, administratorul societatii de transport Colicom/Chassieu),  inainte de a incerca sa explozede 160 de butelii de gaz intr-o uzina Seveso (Air Products, grup anerican de gaz industrial) din Saint-Quentin-Fallavier in Departamentul Isère/Regiunea urbana Lyon-estul Frantei, pe 26 iunie 2015 [a se vedea pentru detalii si articolele autorului: Terorismul nu are religie (Partea IV). Terorismul islamist in lumea occidentala dupa declansarea GWOT (Global War on Terror); “Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea VII. Comentariul Autorului. Lumpenterorismul. Terorismul modern, contemporan].

fiche-s-a

Ayoub El Khazzani (El-Qazzani/n.1980, islamist marocan, radicalizat, condamnat la inchisoare in Spania in 2014 si stabilit din 2015 in Belgia, pentru trafic de droguri), care pe 21 august 2015 esueaza intr-o tentativa terorista de asasinat (echipat cu un Kalasnikov cu 9 incarcatoare de 30 de cartuse si un Pistol automat Luger M80, Cutter/Utility knife si 0,5Cl de benzina) la bordul unui TGV (Thalys n°9364/Tren de Mare Viteza) care circula pe ruta Amsterdam-Paris pe LGV Nord (Linia de Mare Viteza Nord), in proximitatea localitatii Oignies (Departamenul Pas de Calais, nordul Frantei) a ranit grav 3 persoane. Acesta, se urca in tren in jurul orei 17h50 la gara Bruxelles-Midi si este blocat de catre un pasager ( in varsta de 28/functionar la o banca, care a dorit sa ramana anonim, spitalizat la Lille) imediat ce  iese din toaleta, dar îi scapa si trage cateva focuri de arma, dupa care, un alt pasager (Mark Moogalian, franco-american in varsta de 51 de ani/scriitor, sculptor, muzician si profesor de limba engleza la Paris) incearca sa-l blocheze dar este ranit in spate. In continuare, teroristul intra in vagonuml n°12 si incearca sa deschida focul, dar este neutralizat de catre 2 pasgeri americani (gratie unei defaiante a armei!) aflati in vacanta in Franta (Aleksander Reed “Alek” Skarlatos/n.1992, militar in rezerva a Garzii Nationale al statului Oregon si Spencer Stone/n.1992, Staff Sergeant/subofiter in cadrul USAF/United States Air Force, ranit cu cutterul la maini si la gat), ajutati si de catre un pasager britanic (Chris Norman) si un student american de la Universitatea de Stat California din Sacramento (Anthony Sadler), prieten de copilarie cu Stone si Skarlatos (toti distinsi de catre François Hollande cu Legiunea de Onoare pe 25 august 2015 in cadrul unei ceremonii festive). In sfarsit, agresorul este arestat pe teritoriul francez la gara Arras (Departamentul Pas de Calais, intre orele 18h00-18h30).

El-Qazzani, ar fi fost unul dintre contactele lui Abdelhamid Abaaoud (1980-18 noiembrie 2015), ucis impreuna cu Hasna Aït Boulahcen (1898-18 noiembrie 2015), intr-un apartament din Saint Denis (Métropole du Grand Paris),  in timpul asaltului acestuia de catre o echipa de politisti de elita RAID), organizatorul atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, care ar fi „pilotatat” din Siria (unde ar fi ajuns in 2013) o serie de atacuri si tentatative de atacuri teroriste in care ar fi fost implicati si: Gelel Attar (n.1989/belgo-arocan, arestat si incarcerat in ianuarie 2016, care ar fi fost in Siria alaturi de Chakib Akrouh, unul dintre kamikaze la Stade de France pe 13 noiembrie 2015); Abou Mohammed al-Adnani (Taha Sobhi Falaha/1977-intr-un raid pe 31 august 2015 la Alep/Siria, unul dintre primii mujahidini straini din Irak/2003, care ar fi fost implicat in atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles); Sid Ahmed Ghlam (n.1991/suspectat pentru uciderea lui Aurélie Châtelain si tentativa de atac terorist contra Bisericii din Villejuif/Métropole du Grand Paris pe 19 aprilie 2015, vezi mai sus), presupus ca ar fi fost instigat in acest act de catre Fabien Clain (francez din DROM – Departament-Regiune Outre Mer Réunion, membru al Celulei Artigat, stabilit in Siria); Marouan El Bali (n.1989/belgo-marocan, singurul supravietuitor intr-un apartament din Verviers/Belgia, dupa asaltul acestuia de catre o trupa speciala de politisti, arestat pe 15 ianuarie 2015, inainte de comiterea unui atentat programat contra Cartierului General al Politiei Federale Belgiene si al Comisariatului Politiei Locale din Molebeek-Saint Jean, pe 16 ianuarie, condamnat in cadrul procesului „Celulei din Verviers”, pe 5 iulie 2016, alaturi de ceilalti 2 inculpati principali: Souhaib El Abdi/”falsificatorul”, Mohammed Arshad Mahmood Najni/”logisticianul” si  Marouan El Bali/, la 16 ani de recluziune criminala, in timp ce alti 3 responsabili, Khalid Zerkani/n.1975, belgo-marocan, la 12 ani/15 ani in Apel, Omar Damache/n.1983, algerian  si Zaid Koulliss/n.1996, olandez, sunt condamnati la 10 ani, respectiv, 5 ani de detentie criminala, ultimul in contumacie, ca de altfel si Walid Hammam/n.1984, francez, contra carora au fost emise mandate internationale de arestare); Khalid Ben Larbi (n.1992/belgo-marocan, ucis in timpul asaltului de catre politisti, al apartamentului din Verviers pe 15 ianuarie 2015, impreuna cu compatriotul sau Soufiane Amghar/1989); Chaimaa Amghar (n.1996/sora lui Soufiane Amghar, arestata si ea pe 21 septembrie 2016 si incarcerata in detentie provizorie);  Zouhir Mehdaoui (n.1987, algerian, rezident in Belgia, incarcerat, presupus ca ar fi fost soferul lui Abdelhamid Abaaoud); Foued Mohamed-Aggad (n.1992/franco-algerian, membru al comandoului la Sala de spectacoole Bataclan, kamikaze in timpul asaltului unitatii de politisti de elita RAID); Tyler Vilus (n.1990, jihadist francez, incarcerat in detentie provizorie, considerat un combatat „feroce” al Daesh, interpelat pe 21 iulie 2015 la Istanbul/Turcia, in posesia unui pasaport suedez, inainte de imbarcare intr-un avion in directia Praga/Republica Ceha); Zakaria Jaffal (n.1986/belgo-marocan, un apropiat al lui Abdelhamid Abaaoud, aflat in „libertate restransa”/sub controil judiciar);  Jawad Bendaoud (n.1986), respectiv, Mohamed Soumah (n.1990), „apatrizi”, implicati in inchirierea apartamentului „ascunzatoare” din Saint Denis, in care ar fi fost ucis Abdelhamid Abaaoud); Reda Hame (un francez, care, arestat pe 11 august 2015 dupa revenirea din Siria, afirma anchetatorilor ca „ar fi fost insarcinat cu comiterea de atentate in Franta/Sala de spectacole Bataclan, Stade de France, etc., de catre Abdelhamid Abaaoud); Nicolas Moreau (n.1984, jihadist francez, plecat in 2013, in Siria, pentru a combate in cadrul ISIS, interpelat in Turcia si expulzat in Franta, la propunerea DGSI/Directia Generala a Securitatii Interne), respectiv,  Oussama Atar (Abou Ahmad/n.1984, belgo-marocan, implicat in atentatele de la Paris si Bruxelles din Raqqa/Racca: recrutare de candidati/cu care ramane in contact via mesageria Telegram, fabricare de documente false de identitate, plecari periodice de convoaie cu combatanti in Siria/via Turcia, recoltare de fonduri pentru calauze, etc.)

fiche-s-d

Mentionam aici faptul ca in atentatele sinucigase cu bomba din Belgia pe 22 martie 2016 la Bruxelles (Regiunea Bruxelles-Capitale: 2 la Aeroportul Bruxelles-Zaventem si a 3-a intr-o garnitura de Metrou in proximitatea statiei Maelbeek in Cartierul Central al institutiilor europene) 32 de persoane vor fi ucise si alte 340 vor fi ranite.

Aceste atentate vor avea loc dupa numai 7 zile de la lansarea Operatiunii politienesti din Forest de catre Politia Federala Belgiana (15 martie 2016), care vor contribui, la arestarea pe 18 martie al fratelui lui Brahim Abdeslam (1984-13 noiembrie 2015, kamikaze la Cafeneaua-Beraria Comptoir Voltaire, din Bul. Voltaire n°253), Salah Abdeslam (n.1989, implicat in atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015/singurul „supravietuitor”). Incarcerat la Inchisoarea Beveren (Flandra Orientala/Belgia, considerata unica/prima in lume din punctul de vedere ca pune la dispozitia detinutilor sisteme informatice dezvoltate), el este remis autoritatilor judiciare franceze pe 27 aprilie 2016 si incarcerat la Centrul de Detentie Provizorie Fleury-Mérogis (regiunera urbana pariziana), dupa ce pe 19 martie 2016, un MEA (Mandat European de Arestare) este emis contra acestuia de catre Polul Antiterorist al Parchetului de pe langa TGI (Tribunalul de Inalta Instanta) de la Paris.

In ceea ce priveste atentatele sinucigase, acestea au fost comise de catre teroristul islamist belgo-marocan Najim Laachraoui (1991/ – kamikaze pe 22 martie 2016), originar din  Al Hocïma (Maroc), crescut si rezident in localitatea Schaerbeek (unul dintre cele 19 localitati bilingve din Regiunea Bruxelles-Capitale), fratele lui Mourad Laachraoui (n.1995) sportiv profesionst specializat in Taekwondo (Taekwon-Do sau Tae Kwon Do/arte martiale sud-coreene), cu care nu mai intretinea niciun fel de relatii de mai multi ani, respectiv, de catre fratii Ibrahim El Bakraoui (n.1986) si Khalid El Bakraoui (n.1989), originari tot din Schaerbeek, kamikaze si ei pe 22 martie 1986, implicati intr-o forma sau alta si in atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, in legatura directa cu Abdelhamid Abaaoud.

Cel de-al 4-lea terorist („barbatul cu palarie”) bomba caruia nu ar fi  explodat (din motive tehnice) pe Aeroportul Bruxelles-Zaventem,  Mohamed Abrini (n.1984/belgo-marocan), este si el interpelat, ulterior, pe 8 aprilie 2016 la Andrelecht (una dintre cele 19 localitati bilingve ale Regiunii Bruxelles-Capitale si dintre cele 589 ale Belgiei). In aceasi zi, autoritatile belgiene il vor aresta si pe tanarul suedez Osama Krayem (n.1993/de origine marocana), ADN-ul caruia este identificat atat pe pungile de plastic in care au fost disimulate bombele, (catre kamikaze pe aeroprt) cat si in apartamentul din Henri-Bergé la Schaerbeek, unde un timp s-ar fi ascuns si Salah Abdeslam, la inceputul cavalei (fugii) sale in noiembrie 2015. Acesta s-ar fi inregistrat sub o falsa identitate (Naïm-Al-Hamed) pe 20 septembrie 2016 pe Insula graca Leros (Arhipelagul Dodecanezul din Marea Egee), ca de altfel si complicele sau Sofiane Ayari (Amine Choukri/n.1987, belgo-marocan aflat in posesia unui pasaport fals pe numele de Mounir Ahmed Alaaj), arestat si el impreuna cu Salah Abdeslam pe 18 martie 2016, in cadrul unei operatiuni politienesti in regiunea urbana Bruxelles din Molenbeek-Saint Jean (in jurul orei locale 17h00), respectiv, Forest cu 3 zile mai devreme, in cavala (fuga) si el dupa atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Impreuna cu ei sunt arestati si Abid Aberkan, Sihane A. si Djemila M., membri unei aceleasi familii care l-ar fi gazduit pe Salah.

fiche-s-faux

Operatiunea debuteaza in jurul orei 16h30 cu evacuarea riveranilor, pentru ca in jurul orei 16h45 politstii fortelor speciale belgiene sa-l ia cu asalt (deschizand si focul) cladirea cu doua etaje din strada Quatre-Vents n°49, ascunzatoarea lui Salah, iar in jurul orei 18h15, acesta ranit la genunchi, sa fie transferat la spitalul Saint Pierre, pentru ingrijiri medicale. Extradat din Belgia in Franta pe 27 aprilie 2016 si incarcerat in regiunea pariziana la celabra inchisoare Fleury-Mérogis (Centru de Detentie Provizorie cu 2.855 locuri, cel mare din Europa, aflat din 2015 sub directia lui Nadine Picquet, singura femeie in lume insarcinata cu o asemenea misiune) in asteptarea procesului sau, Salah pastreaza o „tacere totala” in privinta atentatelor de la Paris si Bruxelles.

Ismaël Omar Mostefaï (1985-14 noiembrie 2015, jihadist francez de origine algeriano-portugheza, convertit la Islam), Samy Amimour (1987-13 noiembrie 2015, islamist francez de origine algeriana) si Foued Mohamed-Aggad (n.1992-14 noiembrie 2015, terorist islamist francez de origine marocano-algeriana), care in atentatul comis pe 13 noiembrie 2015 la Paris (in Sala de spectacole/Teatru Bataclan) au comis un masacru, facand 90 de victime si cateva sute de raniti. Larossi Abballa (autorul dublului asasinat al lui Jean-Baptiste Salvaing si Jessica Schneider la Magnanville/Yvelines, descris mai sus). Adel Kermiche/Abou Omar si Abdel Malik Petitjean /Abou Jalil al-Hanafi  in varsta de 19 ani, doi islamisti-jihadisti care au comis atacul terorist de la Biserica catolica din Saint Etienne du Rouvray (regiunea urbana Rouen) pe 26 iulie 2016 (in jurul orei 09h45, in timpul Liturghiei). Cei doi, revendicandu-si apartenenta la Daesh, au luat 6 ostatici in lacasul de cult. Inainte sa fi fost ucisi de catre politisti (o unitate BRI), cu ocazia tentativei lor de iesire, acestia au taiat beregata (cu un cutit de vanatoare) al Preotului Jacques Hamel (n.1930-ucis pe 26 iulie 2016/86 de ani), apartinand Diocezei Rouen (strigand catre acesta:”voi crestinii ne eliminati”). In plus, Kermiche era  si sub supraveghere electronica (purtand o bratara GPS),  in timpul atacului, ceea ce Primul Ministru Manuel Wals, considera un „adevarat esec” al Justitiei. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: “Libertatea sub sechestru” electronic!).

attentats-les-suspects-djihadistes-ont-appris-la-discretion_0

De altfel, cei doi teroristi (barbosi cu turban in cap) au si pozat impreuna cu un steag al Statului islamic (cu putin timp in urma, primul recitand in araba „cun un puternic accent” un text al „emirului credinciosilor” Abou Bakr al-Baghdadi), jurand credintia vesnica acestuia in calitate de „soldati” ca raspuns „solicitarii emirului de a lua in vizorul lor ca tinta, tarile Coalitiei care combat in Irak si Siria” (fapt confimat prin imagini video/cca 1 minut, de altfel, pe 27 iulie si de catre agentia sa de comunicare Amaq).

Daca Adel Kermiche (n.1997, originar din Mont-Saint-Aignan/Departamentul Seine-Maritime, regiunea administrativa Normandia), era cunoscut autoritatilor politienesti si judiciare datorita radicalizarii sale via internet in urma atacurilor teroriste dintre 7-9 ianuarie 2015 la Paris (fiind interpelat si arestat de 2 ori in 2015 in tentativa sa de ajunge in Siria, prima data via Germania/pe 23 martie la Munchen si a doua oara via Elvetia/pe 11 mai 2015 la Geneva fiind expluzat catre Franta, pana cand, pe 14 mai 2015/inregistrat si in Fisierul S,  este interpelat in Turcia, expulzat in Franta si este incarcerat in detentie provizorie timp de 10 luni pana pe 18 martie 2016, iar ulterior plasat sub supraveghere electronica), Abdel-Malik Nabil-Petitjean (n.1996, originar din Saint-Dié-des-Vosges/Departamentul Vosges, regiunea administrativa Lorena/astazi Grand Est), absolvent al liceului profesional Marlioz din Aix Les Bains/Bac Comercial-2015 (Departamentul Savoie, estul Frantei) unde si locuia cu mama sa Yamina Boukezzoula, nu avea cazier judiciar, iar numele si-ar fi schimbat, in 2009, luand si pe cel al tatalui sau (Franck Petitjean, care il recunoaste/adopta in fata Ofiterului Starii Civile/1997, ocupandu-se si de educatia lui pana in 2011 cand divorteaza de mama lui), la Montluçon (Departamentul Allier), unde acesta din urma locuia (pe atunci). Intre decembrie 2015-Aprilie 2016, el lucra ca gajist pe Aeroportul National Chambéry-Savoie. Inainte de atentat acesta ar fi fost gazduit de catre Adel Kermiche, la domiciliul sau.

Catre mijlocul lunii aprilie imamul din Aix les Bains îi atrage atentia mamei acestuia asupra relatiilor pe care acesta ar intretine cu posibili islamisti radicalizati. Insa, desi frecventa moscheea din localitate (in compania acestora), acesta n-ar fi facut niciodata afirmatii care sa conduca la ideea ca intre el si Daesh ar exista chiar si cea mai nesemnificativa legatura sau ca acesta s-ar fi radicalizat si ar fi pregatit sa moara pentru Allahsau Profetul Mahomed, pe 10 iunie 2016, Turcia va alerta Franta, ca Petitjean  incerca sa treaca in Siria din Istabul sub numele de mujahidin (razboinic), Abou Omar, motiv pentru care dupa expulzarea acestuia in Franta (pe 11 iunie), el este inregistrat in Fisierul S pe 19 iunie 2016.

Din contra, merita sa mentionam si faptul ca nici tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31 de ani), rezident de mai multi ani in Franta (la Nice/Nisa), care in seara zilei de 14 iulie 2016, numai cu putin timp dupa inceperea focurilor de arfificii/22h20 (cu ocazia zilei nationale a Frantei) si cu 12 zile inainte de atacul terorist (a lui Adel Kermiche si Abdel Malik Petitjean de la Biserica catolica din Saint Etienne du Rouvray), a ucis 86 de persoane/bilant pe 19 august 2016 (dintre care 10 minori/copii si adolsencti) si a ranit 434 de persoane pe „Promenades des Anglais” (celebra zona pietonala in centrul metropolei Nice/Nisa la nivelul Fundatiei Lenval/de utilitate poublica care gestioneaza un spital si mai multe institutii socio-medicale si sociale, creata pe 22 martie 1988), la bordul unui camion-capcana (alb/Renault Midlum de livare/distributie produse cpomerciale de 19 tone) cu care  a „fortat” (cu cca 90km/h)  in multime (pe o distanta de cca 1,7km), nu figura in nicio baza de data a DGSI si nici nu era inregistrat in Fisierul S.

In plus, Soferul (Mohamed Lahouaiej-Bouhlel) deschide si focul din cabina (cu un pistol de calibru 7,65mm) asupra politistilor municipali (echipati doar cu revolvere de tip 38 special de calibru 9mm/ineficace contra parbrizului si cauciucurilor vehiculului), respectiv,  nationali, prezenti la fata locului, care vor riposta cu armele lor Sig-Sauer de 9mm si il vor bloca/stopa (in jurul orei 22h50) la nivelul Palais de Méditeranée devenit celebru in Dosarul criminal Agnelet-Le Roux (a se vedea pentru detalii articolul autorului: Procesul Secolului. Cine a ucis-o pe Agnes Le Roux?).

Mentionam aici si faptul ca este greu de inteles cum a fost posibil ca, autocamionul (inchiriat de catre terorist) sa poata patrunda in acea zona pietonala (unde erau asteptati cca 30.000 de persoane), iar accesul cu ocazia zilei de sarbatoare nationala era strict interzis pentru orice fel de vehicul, intr-un context de „vigipirate” (dispozitiv francez de lupta antiterorista) in care daca il credem pe Prim-Ministrul Manuel Valls, 64 de functionari de politie (Politia Nationala), 42 de agenti al Politiei Municipale si 20 de militari al Operatiunii Sentinelle (plan Vigipirate din ianuarie 2015, dupa atentatele teroriste de la Paris/7-9 ianuarie) ar fi fost prezenti la aceasta manifestatie pentru asigurarea ordinii publice, iar prepararea dispozitivului de securitate ar fi avut loc in cadrul a 3 reuniuni (pe 28 iunie, 7 si 8 iulie) ?

signalement

Ornella Gilligmann (n.1987/nationalitate franceza, convertita la Islam in 2009, mama a doi copii in varsta de 7, respectiv, de 3 ani,  inregistrata in fisierul S, aflat in contact permanent cu Abou Omar prin intermediul mesageriei Telegram, sub control judiciar in Departamentul Loiret/Regiunea administrativa Centre-Val de Loire, cu interdictia de a-l parasi incepand din august 2015), interpelata pe 6 septembrie  2016, impreuna cu sotul ei (intr-un parking de autoruta in Departamentul Vaucluse/Regiunea administrativa Province-Alpes-Côte d’Azur cand incerca sa paraseasca Franta), impreuna cu Inès Madani (n.1997/nationalitate franceza, inregistrat in Fisierul S pentru inisitentele ei esuate legate de plecarea in Siria), in contact permanent (prin MCTMesageria Criptata Telegram/cca 100 Mil. de utilizatori in lume, cu cca 15Md de mesaje schimbate zilnic, „care în comparație cu ce am găsi pe WhatsApp sau Alwari/sistem arhaic de criptare, conform grupului de hacker GhostSec, pare a fi mai sofisticat”/Horia Despa) cu Rachid Kassim (plecat in Siria in 2012), respectiv cu Sarah-Frédérique-Thérèse Hervouët (n.1993/nationalitate franceza, viitoarea sotie al lui Larossi Abballa, iar ulterior, dupa moartea acestuia,  al lui Adel Kermiche, promisa”, in sfarsit, lui Mohamed-Lamine Abballa/22 de ani, arestat la Mureaux/Departamentul Yvelines-regiunea urbana pariziana si incarcerat in detentie provizorie pentru complicitate la dublul asasinat al lui Larossi, impreuna cu alt frate al acestuia, Charaf-Eddine Abballa) si cu Amel Sakaou (n.1977/nationalitate franceza) interpelate pe 8 septembrie 2016, la Gara Boussy-Saint-Antoine/Statia RER (Departamentul Esonne, regiunea urbana pariziana) fac parte din prima grupare (celula) terorista (jihadista)  feminina pe teritoriul francez, compusa din tinere de nationalitate franceza, anihilata de catre functionarii de la Prefectura de Politie (Paris) in urma descoperrii pe 4 septembrie 2016, in proximitatea Catedralei Notre Dame de Paris (la cca 100 m, pe strada Bûcherie), a unui vehicul (berlina) Peugeot 607, „abandonata”, fara placute de inmatriculare, cu avariile in functiune (in care amprentele „teroristelor” de mai sus ar fi fost identificate), umplut cu 6 butelii de gaz, cateva bidoane de plastic cu benzina si sifon, apartinand tatalui lui Inès, un vechi proselit islamist (recrutor de noi adepti pentru islamismul extremist/radical), cunoscut de care autoritatilor politienesti si judiciare (interpelat si acesta dar ulterior disculpat).

In stare de arest (in detentie provizorie), ele sunt banuite (primele doua Inès si Sarah ar fi opus si rezistenta cu ocazia arestarii lor, incercand sa injunghie politistii!) ca ar fi pus la punct perpetrarea unui atentat terorist contra Catedralei Notre Dame de Paris si ca ar face  parte dintr-o „galaxie jihadista” (Le Parisien, dupa parerea, mai mult un graf  jihadist „orientat”) din care ar fi facut parte si alti teroristi (ucisi de catre fortele politienesti), numele carora apar mai sus, dar mentionate si in Fisierul S: Amedy Coulibaly, Larossi Abballa,  Adel Kermiche, Abdel Malik Petitjean sau altii care inca sunt in viata (activi) si identificati sau cei care inca n-au fost identificati (printre care si minori), fiind marcati in varfurile grafului ca „anonimi”: Mohamed Lamine Aberouz (n.1992, nationalitate franceza, incarcerat in detentie provizorie, acuzat si inculpat pentru „nedenuntare de crima”, companionul lui Sarah Frédérique Thérèse Hervouët, suspect in cadrul anchetei legate de tentativa de atentat dejucat pe 4 octombrie 2016 in proximitatea Catedralei Notre Dame de Paris, arestat si el si inregistrat in Fisierul S pentru islamism radical), fratele lui Charaf-Din Aberouz (banuit ca ar fi fost complicele lui Larossi Abballa in dublul sau asasinat 13 iun 2016 din Magnanville/Yvelines, impreuna cu Saad Rajraji); Rachid Kassim (n.1987/nationalitate franceza, originar din Roannne/Depatamentul Loire, „rezident” impreuna cu parintii sai in  Califatul ISIS-Daesh/Irak- Siria din 2012), banuit ca ar fi contribuit direct sau indirect (in calitate de organizator) al mai multor atentate sau tentative de atantat pe teritoriul francez si (inclusiv, tentativa de atentat de la Catrdrala Notre Dame de Paris/4octombrie 2016), ca acesta ar fi promovat islamismul radical,  jihadul etc. pe mesageria criptata Telegram.

 Inès Madani, ar fi schimbat mai multe mesaje cu acesta inainte de tentativa lor de a trece la act. Tot pe Telegram,  Kassim, ar fi schimbat mesaje si cu Adel Kermiche si Abdel Malik Petitjean, asasinii Preotului Jacques Hamel pe 26 iulie 2016 in Biserica catolica  Saint-Etienne du Rouvray (Departamentul Seine-Maritime), respectiv,  cu Larossi Abballa, asasinul cuplului de functionari de politie  pe 13 iunie 2016 la Magnanville (Departamentul Yvelines);  Farid K. (n.1986/Nancy, var cu Abdel Malik Petitjean, aflat in detentie provizorie/incarcerare pana la terminarea anchetei), inculpat pe 31 iulie 2016 pentru „asociere de raufacatori  in relatie (contact) cu o intreprindere (organizatie) terorista criminala” in cadrul anchetei legate de atentatul terorist de la biserica catolica Saint-Etienne-du-Rouvray. „Exploatarea informatiilor stocate in telefonul sau mobil, respectiv, laptopul sau, confirma faptul ca el stia mult mai mult decat ceea ce ar fi dezvaluit anchetatorilor” insarcinati cu ancheta;  Jean-Philippe J. (n.1996, nationalitate franceza, inculpat si incarcerat in detentie provizorie pe 31 iulie 2016 impreuna cu Farid K., in cadrul unui dosar de recrutare a jihadistilor combatanti in ISIS-Daesh/organizatie terorista, militara si politica de ideologie salafist-jihadista, takrifist-panislamica, antisiita si antioccidentala, un Califat in zona geografica irako-siriana din vecinatatea frontierei dintre Irak si Siria/pe teritoriile tarilor Irak si Siria, incepand din 29 iunie 2014, avandu-l calif pe  Abou Bakr al-Baghdadi al-Husseini al-Qurashi/n.1071, cu capitala religioasa si intelectuala la Mossul/Irak, iar capitala politica si militara la Raqqa-Racca/Siria) care pe 10 iunie 2016, impreuna cu  Petitjean (varul lui Farid K. si viitorul autor al atacului terorist de la Saint-Etienne-du-Rouvray) vor face un voiaj in Turcia (cu scopul de a ajunge in Califatul ISIS); S. (n.1997, o adolescenta in anul terminal de liceu/Bac  Tehnologic, arestata in luna septembrie 2016, impreuna cu E. o alta adolescenta/n.1999, ambele din Nisa/Coasta de Azur, in cadrul unei anchete legate de o asociere/asociatie de raufacatori in legatura cu intreprindere/organizatie terorista in vederea comiterii de acte criminale). Ele ar fi fost in legatura, prin intermediul Mesageriei Telegram, cu Rachid Kassim, presupus organizator de atentate in Franta din Siria, in contact si cu: Adel Kermiche, Abdel-Malik Petitjean, Inès Madani, Raïme A. (n.1996/ de origine taitiana), arestat pe 12 septembrie 2016 la Besançon (Departamentul Doubs), de catre politistii de elita de la RAID si incarcerat in detentie provizorie (fiind inculpat pentru ”asociere la un grup de raufacatori teroristi criminali”), respectiv cu  Omar Diaby  (Omar Omsen/n.1974, franco-senegalez), un  jihadist francez responsabil cu recrutarea combatantilor francez pentru ISIS/Daesh via internet, membru al grupului Forzane Alizza, inainte de desfintarea acestuia in 2012, dupa care, in 2013 pleaca in Siria unde va dirija principalele Katiba” (grupurile de combatanti/lupatatori) francofoni pentru Front Al-Nosra (Front Fatah al-Sham). Dupa ce moartea lui Diaby este anuntata de catre mass-media in 2015, aceste va reapare in 2016, dupa un concediu „sabatic” consacrat unor ingrijiri medicale in strainatate.

iwe1kbq

In sfarsit, in baza de date al Fisierului S, figureaza si numele unui franco-canadian,  Clément Michel (domiciliat in Val de Reuil/Departamentul Eure/Regiunea administrativa Normandia), arestat pe 21 septembrie 2016 pentru comportamentul sau „suspect” in fata facultatii de Drept (Universitatea Rouen), care a avut ca efect evacuarea acesteia. Pus in libertate provizorie sub control judiciar cu interdictia de a parasi departamentul (judetul), el va fi interpelat pe 28 septembrie in Bulgaria (de unde, foarte probabil, incerca sa ajunga in Siria), motiv pentru care va fi incarcerat in detentie proivizorie

9733-100242898

In incheiere, in cadrul grafului orientat al nebuloasei jihadiste franco-belgiene, ar activa si o serie de minori (M), a caror identitate trebuie sa protejam in virtutea prezumptiei de nevinovatie dintre care 4, toti  de nationalitate franceza (n.2001), ar ridica serioase probleme, in primul rand, pentru ca ar fi fost in contact cu Rachid Kassim (sau Adel Kermiche, respectiv, Petitjean) prin intermediul MCT si prezinta un risc ridicat de radicalizare, iar pe de alta parte, pentru ca ar fi fost identificati ca „fabricanti-ucenici” de mombe artizanale (utilizate de catre teroristi in cadrul atentatelor/atacurilor lor): M1 (interpelat pe 8 septembrie 2016 la Rueil-Malmaison/Departamentul Hauts-de-Seine, regiunea urbana pariziana, inregistrat in Fisierul S); M2  (interpelat pe 10 septembrie 2016 la Paris pentru ca ar fi avut legaturi cu, in stare de arest la domiciliul mamei sale in serctorul 12); M3 (interpelat pe 14 septembrie 2016 la Paris in sectorul 20) si M4 (interpelat pe 28 septembrie 2016 la domiciliul parintilor sai la Domont/regiunea urbana pariziana.

In afara de cei pe care am mentionat, arborescenta GOJFB (Graful Orientat al Jihadismului Franco-Belgian) prezinta si o serie de „varfuri” incomplete (cca 20) care corespund unor persoane inca neidentificate (N/cca 15) sau care sunt suspecte (S/cca 10), fie in stare de arest deja (in cel de-al doilea semestru al anului 2016/intre august-decembrie: la Dôle/Departamentul Jura, la Roanne /Departamentul Loire, la Clichy/Departamentul Hauts de Seine-regiunea urbana pariziana, la Melun/Departamentul Seine et Marne-regiunea urbana pariziana, la Clermont Ferrand/Departamentul Loire, etc.), fie in stare de libertate, insa, despre care informatiile sunt sumare. In absenta acestor „varfuri”, nici „gradele” lor (numarul de „muchii” incidente intr-un varf), corespunzand numarului de contacte (reale) ale unui jihadist cu restul membrilor nebuloasei si nici „matricea” grafului (ansamblul jihadistilor protagonisti) nu pot fi cunoscute.

infographie-afp

Nu putem avea informatii nici despre regularitatea sau completitudinea grafului asociat acestora. Si nici despre „diametrul” (dimensiunea nebuloasei jihadiste) ceea ce fac  imposibila construirea „lanturilor” euleriene  (trecand o singura data prin muchiile sale) sau ale celor hamiltoniene (trecand o singura data prin varfurile sale), respectiv, ale ciclurilor (lanturi inchise) care compun graful jihadist.

In concluzie, pentru moment, pentru a nu comite erori, dupa parerea mea, este imposibila, exploatarea fiabila (corecta) al grafului orientat al nebuloasei jihadiste franco-belgiene (din punct de vedere logistic), dar un model bazat pe teoria grafurilor ar putea conduce atat la descoperirea  tuturor „varfurilor” (protagonistilor jihadisti), respectiv, a „matricei” atasate acestora, cat si ale „drumurilor” euleriene, respectiv, hamiltonie (probabilitatile de radicalizare, toate tipurile de contacte, modul de transmitere a informatiei, de subordonare dintre membri nebuloasei si mecanismele de interactiunie sociala dintre ei, respectiv, dispozitivul care gestioneaza activitatile lor teroriste).

COMENTARIUL AUTORULUI

Atat serviciile de informatii franceze cat si cele belgiene, cu sprijinul celorlalte, ale altori tari membre ale Uniunii Europene, inclusiv, Europolul (Interpolul), fac eforturi considerabile prin toate mijloacele posibile (cel putin aparent!), reale sau virtuale, nu rareori neortodoxe, pentru identificarea presupuselor persoane suspecte de radicalizare, care ar putea, intr-un fel sau altul, contribui de maniera activa sau pasiva, la perpetrarea unor atentate sangeroase pe teritoriul Europei (sau al Americii de Nord), insa, procesul ar fi „franat” de necesitatea respectarii drepturilor fundamentale ale Omului, ceea ce are ca efect (printre altele) si crearea unor tensiuni sociale complexe (in unele cazuri chiar incontrolabile cu consecinte dramatice) dintre autoritatile juridico-politienesti si societatea civila, a caror gestiune, in mod eficace, in timp util (real), se pare ca este, practic, imposibila, motiv pentru care iau nastere, justificat sau nu, „abuzuri” din partea ambelor parti (generatoare a unei crize profunde in cadrul structurilor politienesti responsabile cu mentinerea securitatii, respectiv, a ordinii si linistii  publice), care chiar daca se vor dovedi eficace (in timp/pe termen scurt sau mediu), pun in pericol democratia si valorile republicane. (A se vedea pentru detalii si imaginile autotului in Jurnalul Bucurestiului sau Ziarul Necenzurat).

direct-7-500-policiers-devant-le-ministere-de-la-justice

Merita sa remarcam aici si faptul ca aceasta criza profunda cu care se confrunta in momentul de fata Politia Nationala franceza, inainte de toate, este o criza de identitate, care difera fundamental de cea generata la sfarsitul deceniului trecut, prin „fuziunea la rece” (o „apropiere”) dintre cele doua servicii/institutii publice ale Statului, Politia si Jandarmeria Nationala, in cadrul Ministerului de Interne, la propunerea Presedintelui Republicii Nicolas Sarkozy (n.1954/ in functie intre 2007-2012).

Cu alte cuvinte, conform unui proiect de lege prezentat pe 21 august 2008 de catre Ministrul de Interne francez Michèle Alliot-Marie (n.1946/in functie intre 2007-2009), in fata Consiliului de Ministri (aprobat de catre Senat pe 17 decembrie 2008), incepand din 1 ianuarie 2009, Jandarmedria Nationala care depindea pana atunci de Ministerul Apararii Nationale, trece oficial sub tutela Ministerului de Interne. (A se vedea pentru detalii articolele autorului: Legi nescrise ale Republicii Franceze. Un “pacat” fatal al unui fost Presedinte de Stat francez!; Legi nescrise ale Republicii franceze. Conjectura lui Matelly. Eppure io credo!Legi nescrise ale Republicii Franceze. Cele sapte “pacate” capitale ale unui (fost) Presedinte de stat francez; Criza de identitate a Politiei Romane!)

Conform acesteia, jandarmii pastreaza statul lor de militar, iar obiectivul cel mai important al autoritatilor competente era „apropierea progresiva” ai celor cca 80.000 de jandarmi (militari/la dispozitia autoritatilor fara un numar de ore de lucru stabilit cu 60 de zile de concediu/an si un salariu net de cca 1.560€/luna si maximum intre 2.220-2.700€, in functie de vechime si grad/pentru un subofiter „combatant”) de cei cca 120.000 de politisti (civili/functionari ai statului, cu o activitate remunerata pentru 35h00/saptamana si 23 de zile de concediu/an, cu un venit net de cca 1.647€/luna pentru un agent de ordine publica si maximum intre 1.870-2.544€ in functie de vechime si grad/pentru un subofiter „combatant”), pentru o coordonare mai eficace a activitatilor lor complementare.

Desigur, este imposibil de facut o comparatie din toate punctele de vedere, insa diferentele, depind foarte mult si de responsabilitati (nu numai de vechime si grad), respectiv, de locul (zona geografica) in care politistii si jandarmii isi desfasoara activita sau in functie de riscul caruia sunt supusi in timpul misiunilor lor (care corespunde, in principiu, pentru o majorare salariala de cca 26-28% din salariul brut).

photo-4

Cert este faptul ca daca in anii precedenti scolile de politie franceze dispuneau (la un loc) de cca 400-450 absolventi anual, in special, datorita riscului ridicat de activitati teroriste pe teritoriul national (dupa atacul terorist de la Charilie Hebdo/7 ianuarie 2015), numarul acestora era de 4.600, in 2016, ceea ce inseamna o creste de peste 10 ori, dar si o crestere importanta de investitii in materie de „securitate” al cetateanului.

Altfel spus, activitatile teroriste pe teritoriul national dupa atentatul de la Charile Hebdo (7 ianuarie 2015), dar mai ales, dupa cele de la Paris si Stade de France din 13 noiembrie 2015, respectiv, cel de la Nisa din 14 iulie 2016 (de ziua Nationala a Frantei) au generat o alta criza de proportii in cadrul Politiei Nationale, mult mai profunde si durabile, in care, indirect, este implicata sub o forma sau alta si societatea civila, pe de o parte pentru ca desfasurarea planului „Vigipîrate” (datorita unui nivel ridicat de activitati teroriste), conform noii legi antitero din 25 mai 2016 (promulate pe 3 juine 2016), ca o prelungire a legii n° 2015-1501 din 20 noiembrie 2015, (in concordanta cu legea n° 55-385 din 3 aprilie 1955 relativ la starea de urgenta pentru protejarea natiunii), care se materializeza printr-un buget suplimentar de 60 Mil€ consacrat antiterorismului si autorizeza mobilizarea a 10.000 de militari pe teritoriul national pe termen lung, respectiv, crearea a 2.680 de psturi, dintre care 1.400 in cadrul Ministerului de Interne (1.100 in cadrul Seviciilor de informatii interne: 500 la DGSI/Directia Generala a Securitatii Interne; 500 la Serviciile de informatii teritoriale si 100 la Directia de informatii a Prefectuii de Politie Paris); 950 in cadrul Ministerului Justitiei; 250 in cadrul Ministerului Apararii si 80 in cadrul Ministerului finantelor (dintre care 70 in cadrul Vamilor) crea o serie de restrictii mai mult sau mai putin severe, avand ca efect abuzuri (atat din partea politistilor cat si din partea populatiei), iar pe de alta parte, pentru ca ele debuteza pe fondul unei crize social-economice de anvergura, manifestand prin miscarile populare contra noii reforme a lagislatiei muncii (legea El Khomri , examinata in Consiliul de Ministri pe 24 martie, votata de catre Senat pe 28 iunie, adoptata de catre Adunarea Nationala pe 6 iulie si publicata in Jurnalul Oficial pe 9 august 2016 de catre Myriam El Khomri/n.1978, Ministrul Muncii din 2 septembrie 2015) pe care Presedintele François Hollande (n.1954/in functie intre 2012-2017)  insista sa o implementeze (cu orice pret), in ciuda scaderii popularitatii sale in mod excesiv (ajungand la cea mai scazuta cota in timpul Republicii a 5-a/incepand din 1958-pana in prezent) si a imposibilitatii de a se mai prezenta in calitate de candidat a stangii, la un al doilea mandat.

manif4

Fara a insista pe detaliile tehnice  (de specialitate), pe avantajele sau dezavantajele legii El Khomri, care are ca model (mai mult sau mai putin) legislatia anglo-americana (in care angajatorul ar fi mult mai protejat decat angajatul-depinde de punctul de vedere!), „incompatibila” cu mentalitatea franceza relativ la activitatea lucrativa si siguranta locului de munca, la atribuirea prestatiilor sociale, cele de somaj, etc. intr-o tara in care din populatia activa/intre 15-65 de ani (cca 29-30 Mil. din Populatia totala de 66 Mil.), cca 6 Mil. sunt functionari (cei mai mult in Uniunea Europeana/4,9 Mil. in Germania pentru o populatie; 3,5 Mil. in Italia; 2,8 Mil. in Marea Britanie; 2,5 Mil. in Spania) si cel putin inca pe atat sunt „asimilabili” cu functionari, adica, lucreaza indirect in „slujba” statului, noua lege antitero din 25 mai 2016, are si ea o serie de avantaje  si dezavantaje atat pentru politisti cat si pentru societatea civila.

Daca ne gandim, ca astazi, conform noii legi, politistii pot face perchezitii in cazul unui simplu denunt (fara un mandat din partea unui Magistrat instructor-Judecator de Instructie al unui Pol Antiterorist apartinand unui Parchet de pe langa un TGI/Tribunal de Inalta Instanta) si nu numai intre orele 06h00-22h00, dar la orice ora din zi si noapte, ca acestia dispun de mijloace (umane si materiale), practic „nelimitate” pentru anihilarea unei celule (unitati, organizatii, etc.) teroriste, pentru arestarea unor persoane radicalizate (sau in faza de radicalizare) „capabile” sa perpetreze (sa comita) un atentat  sau care ar putea fi in contact, direct sau indirect (prin intermediul unor jihadisti, interni sau externi, inregistrati in Fisierul S) cu o intreprindere (structura, organizatie) terorista, etc., avem impresia ca democratia franceza castigata cu atata varsare de sange in 1789 se degradeaza pe zi ce trece sub „pretextul” promovarii exagerate al „daunelor” (umane si materiale) provocate de catre Islamismul (fundamentalist-extremist, salafist-jihadist, etc.) in lume.

3411-manifestation-policiers_5742735

Din contra, daca ne gandim la faptul, ca majoritatea celulelor teroriste se „nasc” si activeaza in cartierele gigant defavorizate social (sugrumate de somaj, de trafic de stupefiante, de arme de foc, etc.) ale marilor metropole franceze (Paris, Lyon, Marsilia, Toulouse, Bordeaux, Nisa, etc.) in care Politia nu are acces datorita unei presiuni de tip „militarizat” ofensiv din partea populatiei (prin intermediul tuturor mijloacelor posibile): atacuri cu Cocktail Molotov (amestec de produse inflamabile cu ulei de motor intr-un recipient de sticla sau plastic rezistent); atacuri cu butelii de gaz portabile (de dimensiuni mai mici, utilizate la picnic), respectiv, cu petarde incendiare, in special pentru distrugerea vehiculelor de politie si descurajarea interventiilor politienesti; atacuri cu pietre, respectiv, bucati de beton armat (din materialele de constructii abandonate in urma demolarii imobilelor) si obiecte contondente metalice (cuie, grilaje sau garduri metalice maruntite, fier vechi sau din dezmembrai auto, etc.);  atacuri ale bandelor mascate, in sprcial de minori (cu care legea este mult mai toleranta) cu arme alba sau chiar si cu arme de foc (de razboi), suntem pregatiti sa renuntam cu mai multa usurinta la democratia franceze sub „ochii” vigilenti ale camerelor de luat vederi (imagini video) chiar daca ele „violeaza” legal, in nenumarate cazuri, chiar si intimitatea noastra.

            Sindicatele de Politie Alliance, UNSA Police si Synergie (carora s-au asociat si Pompierii profesionisti pe 24 noiembrie 2016, aflati si ei in „linia intai” impreuna cu politistii in cazul unui atac/atentat terorist, dupa ce gardienii din inchisori /cu un salariu brut cuprins intre 1.463-2.111€, in medie 1.787€,  si-au manifestat si ei nemultumirile lor in cadrul mai multor greve violente si prelungite), reclama, in afara de „revalorizarea” muncii lor (din punct de vedere material, ceea ce, cel putin teoretic, ar fi corect!) si „impunitatea” in cazul unor esecuri (greseli), ceea ce ridica serioase probleme, avand in vedere faptul ca, si in cadrul Politiei, ca in orice institutie a Statului, exista coruptie, respectiv, ura, persecutie, brutalitate voluntara, sentiment de superioritate, etc., fata de cel interpelat, arestat sau anchetat, ceea ce genereaza de fapt, tensiunile sociale care se descara in cadrul manifestatiilor, protestelor sau revoltelor urbane, nu rareori de tip gherila. (A se vedea pentru detalii articolele autorului: Dezbatere televizata dintre Grl. Constantin-Bartolomeu SAVOIU si Thomas CSINTA, legata de luptele de strada de la Paris; Legislatia europeana si Culoarea Poltica a Sindicatelor de Politie).

Evident, si pompierii au dreptul lor la nemultumire, la insatisfactie materiala, deci inclusiv la manifestare si revolta, daca ne gandim ca sunt prezeznti pretutindeni une au loc evenimente „anormale”, pentru salariile pe care le primesc: intre 1.500-4.460€ brut/luna (in functie grad si esalon), la care se mai adauga niste sporuri legate de „riscul si penibilitatea meseriei lor” („prima de foc” de 19% din salariul brut; indemnitate de responsabilita-max. 39% din salariul brut, in functie de grad si de functie ocupata; indemnitate pentru locuinta, cca 10% din salariul brut, etc.). Nu trebuie insa neglijam faptul ca 78% dintre ei sunt voluntari, iar in 77% din cazuri  ei intervin in regim de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti (majoritatea in accidente rutiere.

24112016886

In sfarsit, situatia devine si mai dramatica (poate chiar critica!), daca tinem cont de faptul ca Franta (ca si SUA de altfel) si ISIS (Daesh), ar avea acelasi interese in Siria: alungarea de la putere al lui Bachar el Assad! Cu alte cuvinte, fara voia lor, in batalia lor contra lui Bachar Al/El Assad, Franta si Daesh  ar fi „asociati”, chiar daca motivele (motivatiile) lor difera.

In cazul Frantei (care  vrea sa-si impuna influenta in Siria) ar fi vorba de o „reglare de conturi” cu Assad, in ceea ce il priveste pe Daesh, acesta nu urmareste (in cel mai rau caz!) decat pastrarea granitelor Califatului sau sau extinderea acestora (in cel mai fericit caz).

In acest context, s-ar parea ca autoritatile (franceze) sunt mai mult decat laxiste in privinta prevenirii radicalizarii in Franta si nu prea ar face eforturi (suficiente) pentru a-i retine acasa pe mujahidinii care vor sa plece in Siria sau in Irak pentru a se inrola in ISIS. Nu sunt putin cei care considera ca ar fi o „politica” adecvata pentru „protejarea” teritoriului national si a natiunii franceze.

Pe de o parte, tinerii francezi (de origine musulmana) care pleaca in Siria si Irak, ar fi jihadisti inactivi in Franta, deci n-ar comite atacuri (atentate) teroriste pe teritoriul national, iar pe de alta parte, acestia ar combate ca mujahidini in cadrul ISIS, contra lui Assad, ceea ce nu ar displace Frantei. Pentru ca, cu cat Assad va fi mai „avariat” din punct de vedere econimic si militar, cu atat mai mult, fortelor militare aliate (inclusiv, SUA si Franta) le va fi mai usor alungarea acestuia de la putere si inlocuirea lui (prin alegeri „ cu adevarat democratice!”), cu un nou presedinte, in general pro-occidental (deci si pro-american) si in particular pro-francez!

Din pacate insa, conflictele regionale in lume (inclusiv in Siria si Irak) sunt astfel „concepute” si „organizate” de catre Consiliul de Securitate al ONU, incat ele sa dureze suficient de mult timp pentru ca traficul de material de militar in care sunt implicati (arme de foc de aparare, de rzboi ofensiv, rachete, focoase, vehicule blindate, tancuri, etc.) sa le poate aduce beneficiile materiale scontate, membrilor sai permanenti, toti, mari puteri militare: pe de o parte, SUA, Franta si Marea Britanie, iar pe de alta parte, Rusia si China, care sunt si principalii furnizori (ilegali) de material militar pentru partile implicate in conflict.

11cf87e4-3f02-4851-8ee2-a67d36a84bea

In concluzie, cred ca marilor puteri (deci inclusiv, Frantei!), inca nu este foarte clar nici cu cine, dar mai ales, pentru ce sa „voteze”, in privinta conflictului armat deosebit de sangeros dintre Assad si Daesh (in care cateva sute de civili nevinivati deja ar fi pierit!), care a inceput sa produca (cel putin, incepand cu 2016) delocalizari ale populatiei civile, intr-o maniera si un ritm, atat de agresive, incat acestea acestea incep sa-i scape de sub control si pot produce mult mai multe pagube (umane, materiale, militare, etc.) decat beneficii (controlul petrolului sirian, reconstructia tarii, comertul bilateral, etc.).

Sunt gardienii din inchisori (Administratia Penitenciarelor) primii care se revolta inca cu un an in urma, 22 octombrie 2015 (dar solidari cu polistii si pompierii vor fi alaturi de acestia in cursul anului 2016), in special, datorita lipsei de efectiv ( mijloace umane) dar si materiale,  pentru a face fata gestionarii unui Parc Carceral (francez) compus din 191 de institutii penitenciare (Maisons d’Arrêt/Centre de Detentie Provizorie, Centres de Detention/Centre de Detentie, Maisons Centrales/Inchisori de Maxima Siguranta, Centres de Semi-liberté/Centre de Semilibertate, etc.), dispunand de cca 57.680 de locuri, pentru cca 70.000 de persoane incarcerate, dintre care fiecare il costa pe Statul francez cca 35.000€/an (adica, in pedia, cca 100 100€/zi).

Supusi in repetate randuri violentei, agresiunii, etc, in special, dupa ce noua lege antitero a intrat in viagoare (avand ca efect incarcerarea unui numar important de presupusi jihadisti!), pe 29 septembrie 2016, cca 3.000 de gardieni (sindicatele UFAP-UNSA Justice, FO Pénitentiaire, CGT Pénitentiaire) vor „paraliza” activitatea in inchisorile franceze (pe intregul teritoriu national), dupa ce vor avea loc agresiuni jihadiste si incendieri la inchisorile de la Vivionne (Centrul Penitenciar Poitiers-Vivionne/Departamentul Vienne-Regiunea administrativa Nouvelle Aquitaine, fosta Poitou Charantes), Osny  (Centru de Detentie Provizorie/Departamentul Val d’Oise/regiunea urbana pariziana), respectiv, Alençon-Condé-sur-Sarthe (Centru Penitenciar/Departamentul Orne-Regiunea administrativa Normandia) care vor pune in pericol atat securitatea detinutilor cat si al personalului penitenciar.

Manifestul lor (UISP-FO/Uniunea Interregionala a Gardienilor/Supraveghetorilor din Inchisori) va fi confirmat si reconfirmat  pe 2 octombrie, respectiv, pe 24 octombrie, in urma agresiunii unui gardian la Inchisoarea Saint Martin de Ré (cel mai mare Maison Centrale in Franta, cu 485 de locuri cu 285 de salariati/Departamentul Charente Maritime-Regiunea administrativa Nouvelle Aquitaine), unde un detinut in varsta de 32 de ani moare cu ocazia unei altercatii pe 12 august 2016 (incarcerat in 2013 pentru viol, liberabil in 2021).

De fapt, inca din 22 octombrie 2015, sindicatele salariatilor Ministertului de  Justitiei, au lansat o greva generala nationala (cu cateva sude de gardieni a            dunati in fata sediului administrativ din Place Vendôme), care in revendicarile lor, solicitau crearea a cca 1.500 de posturi de gardieni (supraveghetori) in sprijinul celor cca 27.000 deja existenti si a 200 de consilieri in materie de reinsertiune sociala. Cu aceasta ocazie le-a fi fost promis un proiect de buget de 8.043 Mil € (din care 3.409Mil € pentru pentru AP/Administratia Penitenciara), o crestere de 1% in raport cu 2015, ceea ce insa, in cursul anului 2016, s-ar fi dovedit ca ar fi fost insuficientea.

8167729

Din contra, manifestatiile sindicatelor de politie sunt mult mai recente, mai exact, ele au loc in ceea de-a doua parte a acestui an (2016), mai mult ca „replica„ la manifestatiile contra politistilor (manifestatii „anti-flics”) care debuteaza pe 19 ianuarie 2016, dupa ce, conform ATTAC (Asociatia pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare/o miscare altermondialista creata in Franta in 1998 prezenta in 36 de tari ale lumii cu peste 11.000 de aderenti, in prezent persoane fizice, specializate in domeniile socio-economice si a politologiei, a se vedea pentru detalii articolul autorului: Organizatii Socio-Economice si Politico-Militare Internationale) politistii ar fi comis „atacuri” (arestari, prechezitii, maltratari, etc.) abuzive (ilegale), nejustificate, contra Sindicatului CGT (Confederatia Generala a Muncitorilor/a se vedea pentru detalii si articolul autorului: Les grandes Organisations syndicales françaises. La CGT.) care vor contiuna pe 30 ianuarie 2016 pe intreg teritoriul francez, iar ulterior, si datorita agresiunii cu o deosebita violenta a 8 politisti pe 2 iunie 2016 (la Toulouse), cu ocazia manifestatiilor (miscarilor) nationale (de mare anvergura) contra noii legi a muncii El Khomri, dupa ce au facut fata si altor incidente mai putin grave, tot in cadrul unor evenimente asemanatoare,  pe 9 aprilie, respectiv, pe 28 aprilie, cand „agresivitatea” lor ar fi fost „judecata” de catre societatea civila, ca nejustificata, motiv pentru aceasta manifesta o adevarata ura antipolitieneasca („haine anti-flics”).

Prima manifestatie de mare amploare a sindicatelor de politie (care totalizeaza cca ½ din totalul functionarilor de politie, fata de numai cca 11,5-12% de sindicalizati in medie, in alte domenii de activitate), debuteaza contra miscarilor populare „haine anti-flics”, in noaptea de 17- 18 mai, dupa ce, in fiecarea seara, incepand din 31 martie 2016, membri acestora se regasesc (intalnesc) in Piata Republicii (Place de la République) la Paris (dar si in marile metropole de provincie), pentru a-si manifesta solidaritatea cu cei cca 350 de politisti raniti (dintre care cca ¼, grav), in cadrul manifestatiilor contra noii legislatii a muncii, respectiv, „haine anti-flics”.

images-3

Acestea vor fi reluate pe 11 octombrie 2016 in fata Comisariatelor de Politie, iar ulterior,  cu mult mai multa „convingere” si „revolta”, in cazul unei mobilizari generale (de masa) nocturne („Nuit debout”/peste 500 de plitisti), la Paris, pe Champs Elysées, intre 18 octombrie – 22 octombrie 2016 dupa agresarea cu cca 10 zile in urma, a 4 politisti (cu cocktail Molotov)  la Grande Borne (Departamentul Essonne-regiunea urbana pariziana, intre Grigny si Viry-Châtillon), dintre care, 2 arsi in stare grava (unul peste 30% din suprata corpului) si in regiunea urbana pariziana: la Melun (Prefectura Departamentului Seine et Marne/cca 400), Evry (Prefectura Departamentului Esonne/cca 120) si Bobigny (Prefectura Departamentului Saint Denis/cca 100).

Cu un profund „ecou” si in provincie, cca 800 de functionari de politie vor fi prezenti  si intre Place Bellecour si Primaria generala, la Lyon (Prefectura Departamentului Rhône si a Regiunea administrativa Auveregne-Rhône Alpes),  cca 200 in Vieux Port la Marsilia (Prefectura Departamentului Buche du Rhône si Regiunii administrative Provence-Alpes-Côtes d’Azur) si peste 100 la Bordeaux (Prefectura Departamentului Gironde si a Regiunii administrative Nouvelle Aquitaine) si Toulouse (Prefectura Departamentului Haute Garonne si a Regiunii administrative Occitanie), respectiv, intre 50-100 la Montpellier (Prefectura Departamentului Herault/Regiunea administrativa Occitanie), la Brest (Subprefectura Departamentului Finistère/Regiunea administrativa Bretania), la Carcassonne (Prefectura Departamentului Aude/Regiunea administrativa Occitanie), la Tarbes (Prefectura Departamentului Hautes Pyrénées/Regiunea administrativa Occitanie). Alte manifestatii vor avea loc si la Nisa (Prefectura Alpes Maritimes/Regiunea administrativa Provence-Alpes-Côte d’Azur), la Nancy (Prefectura Departamentului Meurthe et Moselle/Regiunea administrativa Grand Est).

In incheiere sa analizam pe scurt, drepurile la Greva, respectiv, la Manifestare (Manifestatie) in Franta.

Dreptul la Greva este inscris in Constitutia Franceza incepand din 27 octombrie 1946, dar acest drept este limtat sau chiar interzis pentru anumite profesiuni (profesii). In cadrul acelor profesii pentru care acest drept este „limitat” (sau restrans), legea impune asigurarea (mentinerea) unui „serviciu minim”: sectorul aerian (Décret n°85-1332 din 17 decembrie 1985, aplicarea legii n° 84-1286 din 31 decembrie 1984 abrogand anumite dispozitii ale Legii n° 64-650 din 2 iulie 1964 relativ la anumite categorii de personal navigant aerian si n° 71-458 din 17 iunie 1971 relativ la anumite categorii de personal al aviatiei civile si relativ la exercitarea dreptului la greva in cadrul serviciilor de navigatie aeriana/conform carora anumite aeroporturi internationale au obligatia sa asigure zilnic 10 zboruri interne si 30 de zboruri internationale: Roissy-Charles-de-Gaulle, Orly, Nisa, Lyon-Satolas, Marsilia, Srtrasbourg, Toulouse-Blagnac, Bordeaux-Mérignac, Nantes, Mulhouse-Bâle, Deauville, Clermont-Ferrand, Poitiers, Limoges, Ajaccio, Bastia, Calvi din Franta Metropolitana si: Cayenne, Fort-de-France, Pointe-à-Pitre, Saint-Denis-de-la-Réunion, Mayotte, Nouméa-la-Tontouta, Wallis, Papeete-Faaa, Saint-Pierre din Colectivitatile teritoriale Outre Mer); sectorul audovizualul public (France Télévisions si Radio France au obligatia sa furnizeze publicului informatii regionale si nationale in timpul grevei, conform Legii n° 86-1067/art.74 din din 30 septembrie 1986, relativ la comunicarea audiovizuala si versiunii consolidate din 27 septembrie 2015); sectorul nuclear (conform Deciziei n° 80-117 DC din 22 iulie 1980); sectorul spitalicesc (conform Decretului 61-633 din 20 iunie 1961); sectorul transportului public (conform Legii n° 2007-1224 din 21 august 2007) si in sectorul educational (conform Legii  n° 2008-790 din 20 august 2008/copii din gradinite si elevii din invatamantul primar trebuie acceptati in clase chiar daca educatorii si invatatorii sunt in greva).

Grevele sunt interzise pentru: fonctionarii de police (conform legii 48-150 din 29 septembrie 1948 relativ la statutul special al personalului de politie); gardienii (supraveghetorii) din centre private de libertate (conform Decretului n°66-874 din 21 noiembrie 1966 relativ la statutul special al administratiei penitenciare in cadrul regulamentului administratiei publice/art.86, modificata prin Legea n°92-125 din 6 februarie 1992-art.3(V) JORF 8 februarie 1992); CRS (Companiile Republicane de Securitate, conform Legii n° 47-2384 din 27 decembrie 1947, relativ la reorganizarea CRS); magistratilor (conform Ordonantei n° 58-1270 din 22 decembrie 1958 relativ la statutul magistraturii si Versiunii consolidate din 12 decembrie 2016) si militarilor (codificata prin Ordonanta n° 2004-1374 din 20 decembrie 2004, relativ la partea legislativa  al Codului de Aparare, respectiv, Decretul n° 2008-967 din 16 septembrie 2008 care precizeaza deontologia proprie utilizatorilor de arme-Art.3; conform art. L4121-4, modificata prin Ordonanta n°2014-792 din 10 iulie 2014-art.22, legea n°2015-917 din 28 iulie 2015-art.10 si Legea n°2016-483 din 20 aprilie 2016-art.27, din Codul Apararii Nationale, greva este incompatibila cu statul militar).

In concluzie, politistiisi jandarmii, in timpul activitatii lor, nu-si pot manifesta opiniile lor politice, religioase si filozofice! Din contra, in civil si in timpul liber (in afara serviciului), acestia se pot exprima de maniera „libera” dar in „limitele impuse” de catre art.434-29 din Codul de deotologie, referitor la „loialitatea” lor fata de institutiile statului pe care le reprezinta: Politia Nationala, respectiv, Jandarmeria Nationala!

In ceea ce priveste pe pompierii (cu statut „soldati al focului”), ei apartin Functiei Publice Teritoriale (FPT) si beneficiaza de acelasi drept la grava ca si celelalte de categorii de functionari, angajati ai Statului (conform Deontologiei pompierilor, reglementat prin Legea din 13 iulie 1983, relativ la obligatiile functionarilor si Legea din 26 ianuarie 1984, relativ la FPT).

In ceea ce priveste Manifestatiile, ele sunt diferie de Greve. Contrar Dreptului la greva, Dreptul la Manifestare  (Manifestatie) nu este inscris in Constitutia Republicii a V-a (incepand din 1958-), dar este inclus in sens simbolic in Declaratia Drepturilor Omului din 1789 (art.10). Conventia Europeana a Drepturilor Omului (intrata in vigoare pe 1 iunie 2010) dispune de un articol de lege (art.9) care permite acest lucru, insa intr-un context bine definit (determinat) conform unui Decret-lege (din 23 octombrie 1935, reglementarea masurilor pentru mentinerea ordinii si securitatii publice), abrogata prin Ordonanta n° 2012-351 din 12 mars 2012 (relativ la partea legislativa din Codul de Securitate Interna-Articolul 19): pe baza efectuarii unei declaratii prealabile la Primarie (sau la Paris, la Prefectura de Politie) cu cel mult 15 zile si cel putin 3 zile inainte de derularea manifestatiei; semnarea manifestului  de catre cel putin 3 organizatori cu domiciliul (fiscal) in Departamentul (judetul) in care va avea loc manifestatia; mentionarea  scopului manifestatiei, data si ora exacta la care acesta se va derula, respectiv, intinerariul acesteia.

images-10

In orice caz, conform art.3, manifestatia poate fi anulata (interzisa) in cazul in care ea poate provoca probleme grave de ordin public iar securitatea ei de catre organele de politie nu poate fi asigurata. Pe de alta parte, o interdictie de manifestare (manifestatie) din partea autoritatilor competente, poate fi contestata in fata Tibunalului administrativ teritorial pe raza caruia urma sa se deruleze manifestatia. In cazul incalcarii deciziei autoritatilor locale (primarie, prefectura), insarcinate cu aprobarea manifestatiilor (inclusiv a Prefecturii de Politie, la Paris) conform art.431-9 din Codul Penal (francez), organizatorii pot fi sanctionati cu o amenda penala de 7.500€, respectiv, cu o privare de libertate de maximum 6 luni.

Conform art.R610-5 din Codul Penal, persoanele care se duc la o manifestatie (adunare) interzisa pot fi amendate cu maximum 38€, insa in cazul refuzului parasirii locului unde evenimentul are loc („dupa doua somatii”, ale organelor de ordine publica si securitate), Codul Penal permite (conform art.431-3, art.431-5 si art.431-5) aplicarea contra acestora a unei amenzi penale de 15.000€ si a unei condamnari private de libertate pana la 1 ani de inchisoare.

images-5

In sfarsit, mentionam aici si faptul ca nu rareori, are loc o „superpozitie” dintre greve si manifestatii (miscari populare). Cu alte cuvinte, manifestatiile sunt organizate de catre sindicate in timpul grevelor. Astfel de evenimente „bivalente”, se supun in mod obligatoriu, legislatiei care permite organizarea grvelelor cat si a manifestatiilor. In aceasta categorie se incadreaza si politistii (cu statut de personal civil, fata de militari). Spre deosebire de alte categorii de functionari, acestora este interzisa organizarea de manifestatii in timpul serviciului, dar nu si in afara acestuia (conform art.434-29 din Codul de deontologie).

manifestation-de-policiers-en-pleine-nuit-sur-les-champs-elysees_0

In privinta legitimei aparari a politistilor in timpul misiunilor lor (in special cu ocazia grevelor, manifestatiilor, miscarilor populare, etc.), aceasta este supusa mai multor conditii, destul de restrictive (dupa parerea lor). Daca riposta „cu forta” (inclusiv,  prin intermediul mijloacelor din dotare) trebuie sa fie justificata si nu poate fi practicata decat in cazul in care exista un real „pericol” iminent care poate avea consecinte grave sau poate pune in pericol viata politistului, sub nicio forma insa, acesta nu poate face uz de arma (de foc) contra unui manifestant (chiar daca este  infractor/delincvent) neinarmat! Din contra, interpelarile sunt „flexibile” si mai mult decat favorabile politistilor, in special dupa „proclamarea” noii legi antitero (destul de interpretabila si foarte „liberala”), care, permite, utilizarea tuturor mijloacelor posibile (cel putin teoretic) pentru prevenirea si combaterea islamismului radical (extremist, salafist-jihadist, etc.) pe teritoriul francez, a atacurilor teroriste (in special islamiste) sau a orcaror evenimente care pot avea legaturi (de orice fel) cu acestea si pot pune in pericol securitatea nationala. Intocmai aceasta lege sta la baza conflictelor „ideologice” dintre societatea civila si politisti, care se manifesta printr-o ura profunda contra acestora („haine anti-flics”).

images-13

NOTA AUTORULUI

Conform Observatorului National al Delincventei si a Raspunderii Penale/ONDRP si a Institutului National de Inalte Studii a Securitatii si a Justitiei/INHESJ (octombrie 2016), in cursul anului trecut (in 2015) 12.388 de politisti ar fi fost raniti in cadrul misiunilor (interventiilor), oficiale (5.674) sau in timpul serviciului (6.714), ceea ce ar reprezenta o scadere de 0,6% in raport cu anul 2014, cand numarul celor raniti ar fi fost de 12.450 (5.834 in misiune si 6.616 in timpul serviciului) mai mic decat in 2013 (12.677 dintre care 5.507 in misiune si 7.170 in timpul serviciului) sau in 2012 (13.001, dintre care 5.630 in misiune si 7.371 in timpul serviciului).

Numarul politistilor raniti in acest deceniu ar fi fost mai mic decat anul trecut (in 2015), numai in 2010 (11.126, dintre care 4.535 in misiune si 6.591 in timpul serviciului), respectiv, in 2011 (11.257, dintre care 4.910 in misiune si 6.347 in timpul serviciului). Anul trecut (in 2015) cca 54% dintre cei raniti s-ar fi accidentat in timpul serviciului (adica 6.714), iar 46%  (adica, 5.674) in timpul misiunilor oficiale ale Politiei. Dintre cei raniti in timpul misiunilor, cca 65% (adica, 3.684) asigurau ordinea publica, iar 27% (adica, 1.541) erau afectati Prefecturii de Politie Paris (PP).

000_a23a9

In ceea ce îi priveste pe cei raniti in timpul serviciului (in afara misiunilor oficiale), cca 43% (adica, 2.901 agenti) erau insarcinati cu securitatea publica in afara Prefecturii de Politie Paris (PP). Peste 98% dintre politisti raniti in 2015 erau gradati sau subofieteri („Gardiens de la Paix”), iar 85% dintre ei erau barbati (10.499), o lejera scadere fata de 2014, cand numarul acestora era de 10.897. Din contra, numarul politistilor raniti de sex feminin a inregistrat o usoara crestere. Numarul acestora era de 1.553 (cca 12%) in 2014, in timp ce in anul 2015 numarul lor a crescut la 1.889 (cca 15%).

In acest deceniu, anul trecut (in 2015) asistam si la un numar mai mic de decese decat in anii precedenti (2011-2014), in care numarul politistilor ucisi este identic cu cel din 2010 (6 politisti ucis dintre care 3 in misiune si 3 in timpul serviciului). Este vorba „numai” de 6 politisti ucisi (4 in misiune, 2 in timpul serviciului), fata de 2014, cand numarul acestora era de 11 (4 in misiune si 7 in timpul serviciului), respectiv, 2013 cand numarul politistilor decedati era 10 (3 in misiune, 7 in timpul serviciului) sau in 2012 si 2011 cand numarul lor era 7 (3 in misiune, 7 in timpul serviciului).

images-15

Nota

Articolul cu imagini detaliate pe Investigatie Jurnalistica

BIBLIOGRAFIE

 

 


Raspandeste cu incredere
 • 182
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  182
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here