Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie Cuget Liber : Cat ii costa pe ...

Cuget Liber : Cat ii costa pe parinti luxul de a-si trimite odraslele la studii in Europa

269
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

În premieră pentru învăţământul de la malul mării, ieri, a avut loc un eveniment mai exclusivist; mai precis, o prezentare a unor produse de lux dedicate învăţământului liceal şi gimnazial de top, dar şi ofertelor de tabere de limbi străine din străinătate.

La iniţiativa IntegralEdu Group, Târgul de consultanţă educaţională s-a bucurat de interesul a circa 50 de familii de constănţeni mai cu dare de mână, care ar putea să le ofere copiilor lor un viitor la care mulţi nici nu visează.

„Taberele pe care le avem noi în portofoliu pornesc de la 1.200 lire sterline sau euro, în funcţie de locaţie – Marea Britanie, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Statele Unite, Canada şi cresc cu 1.000 – 2.000 de euro, funcţie de facilităţile oferite şi de perioada de şedere. Copiii de vârstă mai mare au fost interesaţi de taberele academice, care oferă pregătire pentru admiterea la liceele de top sau pregătirea pentru universitate. O altă categorie a fost interesată de taberele de pregătire pentru certificatele lingvistice AEL sau Cambridge, urmând ca, la final, să susţină examenele şi să aibă diplomele necesare atât pentru admiterea la anumite licee, cât şi pentru admiterea la anumite universităţi. Din Constanţa, am avut circa 20 de copii care au plecat în acest gen de tabere anul trecut”, ne-a declarat Teodora Răducanu, manager în cadrul IntegralEdu.

La ieşirea din târg, un grup de elevi de clasa a X-a, de la Colegiul Naţional de Arte, ne declarau că au rămas uimiţi de preţurile exorbitante ale taberelor în Londra, spre exemplu.

Pentru cei care doresc să continue studiile liceale peste Ocean, într-o instituţie privată din America, părinţii trebuie să pregătească 55.000 de dolari pentru un an de studiu, iar în Canada, tot pe acolo, dar suma este în dolari canadieni. În Europa, cele mai căutate sunt liceele din Marea Britanie, aceasta şi pentru că mai departe universităţile de acolo sunt singurele care oferă burse guvernamentale. Un an de liceu în ţara lui Shakespeare ajunge cam la 15.000 de lire pe an, iar la polul opus, în Elveţia, se duce către 70.000 de franci elveţieni, în Germania – între 18.000 şi 32.000 euro, în Austria e similar cu Germania, în Portugalia, unde au asimilat curricula britanică, la un cost de 28.000 euro. În aceşti bani se regăseşte cazarea, masa, şcolarizarea, dar şi activităţi extracurriculare.

„Exemplele se referă la instituţii private, unde în clasă sunt de la 4 până la 12-14 elevi. Şi atunci învăţământul este foarte interactiv, abordarea este foarte personală şi profesorii se focalizează pe fiecare elev şi nevoile sale. Majoritatea celor care fac această schimbare ţintesc universităţile de top ale Europei. Am avut un singur caz de copil care a renunţat şi s-a întors în România, dar aceasta şi pentru că respectivul nu şi-a dorit deloc să plece, ci a fost dorinţa expresă a părinţilor. Un demers de acest gen trebuie pregătit cu doi-trei ani înainte de examenele de admitere propriu-zise”, a mai adăugat Teodora Răducanu.

De la acelaşi interlocutor, am aflat că există o elevă din Bacău care, datorită rezultatelor excepţionale obţinute în România, a reuşit, anul trecut, să devină, cu bursă 100%, elevă de clasa a XI-a la un liceu din Cardiff şi, ca urmare a impresionantei sale evoluţii, a primit o ofertă de a deveni studentă la Medicină la Cambridge.

v v v

Un cuplu de părinţi constănţeni ne declara, ieri, că şi-au canalizat eforturile de a-şi trimite băiatul la studii în străinătate încă de când s-a născut, pentru că nu au avut nicio speranţă de însănătoşire a sistemului educaţional românesc. „E trist ceea ce spunem, dar altul este viitorul copilului nostru în Marea Britanie, decât în bancă la Şcoala nr. 12, unde nu îl vede nimeni nu pentru că nu ar fi capabil, ci pentru că e tratat la snop”, a conchis tatăl.

În ediţia de mâine, vom reveni cu preţuri şi oferta concretă în câteva dintre liceele din lume.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here