Acasă Jurnalul Bucurestiului Reportaj Cuget Liber : Delfinul, submarinul “pedepsit” să uite adâncul mării /...

Cuget Liber : Delfinul, submarinul “pedepsit” să uite adâncul mării / Galerie foto

618
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Acum 30 de ani, Marina Militară românească se pregătea să fie înzestrată cu trei submarine. Totuşi, din cauza unor discuţii, în flota românească a ajuns doar Delfinul, singurul submarin românesc, construit la ruşi, special pentru a vâna submarine nucleare. În prezent, Delfinul zace la cheu, în aşteptare de fonduri. Totuşi, cei mai vechi membri ai echipajului îşi aduc aminte cu zâmbetul pe buze despre misiunile Delfinului.Avea 25 de ani, când a fost selecţionat pentru una dintre cele mai importante misiuni ale Forţelor Navale Române. Maistrul principal Leonard Mănăilă îşi aduce aminte cu drag despre momentul în care a fost ales pentru a face parte din primul echipaj al submarinului Delfinul. A făcut parte din primul şi singurul echipaj care a făcut scufundări până la expirarea acumulatorilor, în 1995.

„Era prin anul 1985 când Forţele Navale Române au hotărât ca Marina Militară să fie înzestrată cu un divizion de submarine. La acea vreme, se voiau cel puţin trei submarine, după care să construim noi submarine pentru a ne face o flotă. Undeva prin Marina română se selecţiona echipaj, pentru submarin, pe diverse specialităţi. Prin vara anului 1985, când să se definitiveze echipajul submarinului, s-au anunţat mai multe condiţii de pe la partid, ca membrii echipajului să fie căsătoriţi, să fie membri de partid, mai multe criterii. S-au bulversat lucrurile atunci, mulţi au fost scoşi, iar atunci am fost şi eu selecţionat. M-am trezit că am fost cooptat pentru a face parte din primul echipaj al submarinului pe care urma să-l aducem de la ruşi. Primul lucru pe care a trebuit să-l învăţ a fost, bineînţeles, limba rusă. După câteva săptămâni, am plecat! Era o curiozitate extrem de mare, habar nu aveam ce vom face, nu ştiam ce să ne luăm la noi, era ceva nou, unic. Am ajuns în Rusia, unde a trebuit să facem cursuri, care durau aproximativ un an. Am făcut cursuri atât teoretice, cât şi practice, am făcut cursuri de avarii submarin, ne-au învăţat pe un submarin vechi cum se reacţionează în caz de incendiu, de lovitură, de apă la bord. Totuşi, cursurile care durau un an noi le-am terminat în şase luni şi am fost gata de plecare”, povesteşte maistrul principal.

„De la 40 metri adâncime, se auzeau delfinii…“

Se spune că, pentru neutralizarea unui submarin din clasa Kilo, aşa cum este Delfinul, adversarul trebuie să scoată în mare o ditamai gruparea navală. În mâinile unui echipaj experimentat, submarinul devine extrem de greu de descoperit.

„Prima experienţă cu submarinul a fost una curioasă. M-am îndrăgostit! Am observat atunci că noi, echipajul român, aveam mai multe cunoştinţe teoretice decât ruşii! Între noi era un schimb continuu de informaţii. Eram atât de curioşi, încât nici nu simţeam teama. Ni se spunea des că procedurile trebuie respectate, pentru că cei care nu le-au respectat au murit. Nici măcar asta nu ne speria! Am ajuns şi la 270 metri adâncime, pe undeva pe lângă Sevastopol. Am făcut extrem de multe misiuni cu submarinul, împreună cu alte ţări. Spre exemplu, aveam ca misiune să căutăm nave inamice, iar navele să ne găsească pe noi. Niciodată nu s-a întâmplat să fim descoperiţi! Ţin minte că, la un moment dat, am ajuns printre nave englezeşti şi am ieşit la suprafaţă în mijlocul careului de nave şi ascultam şi îi vedeam, iar ei habar nu aveau că noi suntem acolo! Într-un final, am plecat din Odessa şi am ajuns în România. A fost o experienţă deosebită. De la 40 de metri adâncime, se auzeau delfinii, de parcă ar fi fost lângă noi. Nu mai spun de alte vapoare, se auzeau fără probleme. Hidrolocaloriştii îşi dădeau seama după zgomot exact ce vapoare erau, ce tonaj aveau. Simţeai tot ce e deasupra ta. Am avut şi experienţe mai puţin plăcute. De câteva ori era să luăm foc. Cel mai periculos lucru pentru un submarin nu este apa, ci un incendiu”, mărturiseşte Leonard Mănăilă.

Delfinul, nedetectabil

Comandorul Daniel Bondoc este comandantul submarinului Delfinul. Îşi cunoaşte bine submersibilul şi are grijă să-l întreţină corespunzător până când va avea acumulatori noi.

„Navigaţia la imersiune presupune să fii extrem de silenţios. Dacă ai făcut un zgomot, ai fost descoperit. Interesul pentru un submarin este, bineînţeles, să nu fie descoperit. Delfinul este mai deosebit din acest punct de vedere, pentru că are o amprentă acustică foarte mică, la fel şi amprentele termică şi magnetică. Submarinul nu se descoperă doar din cauza gălăgiei. Delfinul atinge o viteză maximă de 17 noduri la imersiune. El a fost construit ca vânător de submarine nucleare, nu are nevoie să aibă viteză”, explică cdor Daniel Bondoc.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here