Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Cuget Liber : O veste excelentă! Cum şi când vizităm bisericuţele...

Cuget Liber : O veste excelentă! Cum şi când vizităm bisericuţele de cretă de la Basarabi

624
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Dacă, în urmă cu trei luni, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa inaugura primul monument reconstituit în mărime naturală, cu înaltă fidelitate, Mormântul Hypogeu, în curând, va fi gata şi Complexul rupestru de la Basarabi. Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE) lucrează intens, zilele acestea, la reconstituirea la scară 1:1 a patru bisericuţe din cretă de la Basarabi.

Cercetători din cadrul INOE, în colaborare cu restauratori, artişti plastici, arheologi, cu toţii vor crea patru replici 3D a patru bisericuţe din cele şase existente, datând din secolul X p. Chr. Este un proiect de anvergură, care va fi pus în practică la Constanţa.

Specialiştii de la INOE au scanat deja toate monumentele din Constanţa. Autorităţile locale din Constanţa, cele din Murfatlar, împreună cu conducerea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), vor găsi o soluţie pentru a stabili unde vor fi amplasate reconstituirile executate de specialiştii de la INOE. Constănţenii vor putea admira bisericuţele în mărime naturală şi vor putea afla informaţii despre acest obiectiv unic în România. În prezent, constănţenii şi turiştii pot afla informaţii despre aceste bisericuţe vizitând MINAC.

Directorul muzeului, Gabriel Custurea, a declarat că o lungă şi valoroasă colaborare a INOE cu Muzeul de Istorie aduce aceste monumente unice din România mai aproape de constănţeni. Pe lângă reconstituirea celor patru bisericuţe, pe agenda conducerii muzeului se află reconstituirea altor trei morminte pictate, datând din secolele IV-VI p. Chr.

v v v

În urmă cu trei ani, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, a implementat proiectul „Misterul din dealul de cretă – Bisericile Rupestre de la Basarabi”. Obiectivul proiectului a fost deschiderea porţilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa către publicul din întreaga lume prin digitizarea şi punerea în circulaţie naţională şi internaţională a monumentului creştin de la Basarabi, precum şi machetarea Bisericilor de cretă şi expunerea într-un spaţiu destinat publicului larg.

Custurea a declarat că, în urmă cu trei ani, s-au inventariat cele şase biserici săpate în dealul de cretă – Complexul de la Basarabi/Murfatlar, monument unic din ţara noastră. Bisericuţele au fost supuse procesului de digitizare, fără a crea vreun prejudiciu acestor valori culturale. Fotografierea panoramică, scanarea şi realizarea modelului virtual al bisericilor de cretă au fost doar câteva dintre obiectivele proiectului. Prezentarea 3D şi fotografiile din interiorul complexului rulează şi pe ecranele amplasate în interiorul muzeului. Autorităţile au urmărit promovarea în spaţiul virtual a Bisericilor rupestre de la Basarabi, monumentul nefiind în prezent accesibil publicului larg.

„Complexul rupestru are o importanţă deosebită pentru istoria creştinismului. Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea proiectului. Sunt convins că aceste replici vor stârni interesul turiştilor pentru bogăţia culturală din zona noastră “, ne-a declarat primarul oraşului Murfatlar, Valentin Saghiu.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here