Cuget Liber : Spectaculos. Plaja Tataia a renăscut la Constanţa

  745
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   3
   Shares

  Reabilitarea plajelor şi a falezelor intră în linie dreaptă. Deşi demarat  cu ani de zile întârziere, proiectul de refacere a zonei costiere se apropie de final.

  Una dintre firmele care efectuează lucrările pentru Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral s-a grăbit să ne arate ceea ce nu mai speram mulţi dintre noi: plaje de aproape o sută de metri lăţime la Constanţa.

  Olandezii de la Van Oord au „furat” startul şi au început lucrările de înni-sipare încă de acum mai bine de zece zile, deşi acestea erau programate abia în septembrie. Şi schimbarea se vede deja. Plaja Tataia s-a mărit cu mai bine de 70 de metri şi poate fi considerată, la această oră, cea mai lată plajă din Constanţa.

  Primele înnisipări s-au făcut la Eforie Nord, după care pe coasta din dreptul Falezei Nord din Con-stanţa. Urmează şi alte plaje din Constanţa, cea din dreptul Spitalului Militar, cea din dreptul străzii Mihai Eminescu şi vor fi finalizate şi cele de la Eforie. „Pentru construcţia digurilor submerse am folosit 243.000 de tone

  de piatră, iar pentru cele emerse şi legate de ţărm – aproape 700.000 de zone. Materialele au fost aduse de la trei cariere din Dobrogea – Sibioara, Nicolae Bălcescu şi Cerna. La înnisipare vor fi folosiţi peste 3.700.000 de metri cubi de nisip. Acesta este extras din larg şi transportat pe ţărm de o conductă submersă”, a explicat Marius Stamat, managerul de proiect de la Van Oord.

  La Mamaia nisipul ajunge la toamnăÎn Mamaia, lucrează compania austriacă Porr Bau. Deşi aici lucrările au început cu întârzieri foarte mari, se pare că înnisiparea se va face în curând. „Suntem în grafic cu lucrările şi la 15 septembrie vom demara înnisiparea. În primele cinci – şapte zile, va avea loc instalarea conductelor de refulare, după care se va aduce nisipul. De la hotel Malibu şi până în dreptul epiului construit de noi, paralele cu pasarela, plajele vor fi lăţite cu aproximativ 100 de metri. În unele zone vor fi 80 de metri, în altele până la 100 de metri”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Bogdan Mărgineanu, reprezentantul Porr Bau.

  Proiect de 10 milioane de euroReabilitarea plajelor este un proiect al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi este finanţat din fonduri europene. La final, vor fi realizate măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 10 milioane de euro. La final, plajele din Mamaia, Constanţa şi Eforie vor arăta ca în urmă cu zeci de ani, când aveau chiar şi 100 de metri lăţime.


  Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   3
   Shares

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here