Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Cum devine natural si sanatos ASPARTAMUL?

Cum devine natural si sanatos ASPARTAMUL?

226
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Istoric

“Zaharina a fost legata de cancer”, spune Lipper. “Indulcitorii artificiali precum aspartamul pot cauza intr-adevar probleme la nivel digestiv (balonare, efect diuretic, diaree etc.). Vorbim despre ceva artificial, procesat chimic”.
Ea atrage atentia ca atunci cand pe eticheta unui produs se gaseste mentiunea “nu contine zahar”, “fara zahar adaugat” sau “light/dietetic”, cel mai probabil contine aspartam sau un alt indulcitor artificial.


Varianta oficiala (bine “sponsorizata”)

Aspartamul, cel mai utilizat indulcitor care inlocuieste zaharul, nu prezinta niciun risc pentru sanatate, contrar celor sustinute de doua studii, a afirmat luni, intr-un comunicat, EFSA, autoritatea europeana de siguranta a alimentelor.
Expertii autoritatii considera ca rezultatele celor doua studii asupra potentialului cancerigen al aspartamului si a riscului crescut de nastere prematura nu sunt relevante.
“Nicio dovada din studiul Halldorsson nu permite afirmatia ca exista o legatura de cauzalitate intre consumul de bauturi racoritoare cu indulcitori artificiali si nasterea prematura”, sustine EFSA, citata de cotidianul belgian Le Vif.
Expertii EFSA apreciasera in martie 2009 ca “nimic nu arata un potential genotoxic sau cancerigen al aspartamului si nu exista motive sa fie revazuta doza zilnica acceptabila, de 40 mg/kg greutate corporala”.

Expertii EFSA se vor intalni pentru a discuta despre “eventuala necesitate de a realiza cercetari suplimentare in legatura cu aceste studii”, precizeaza agentia.

Concluzia cercetărilor clinice, biochimice şi comportamentale a fost că doza zilnică de aspartam de 40 mg/kgc valabilă în UE este sigură cu excepţia persoanelor care prezintă fenilcetonurie (o boală congenitală în care există o deficienţă enzimatică, ceea ce conduce la tulburari neurologice şi retard mental).

Oamenii de stiinta americani considera ca nu posibilul efect cancerigen al acestui indulcitor este atat de periculos, ci mai degraba faptul ca este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, informeaza teenproblem.

Dr. David Katz, de la Universitatea Yale, considera totusi ca nu ar trebui sa se traga concluzii pripite bazate doar pe studii asupra sobolanilor. Potrivit profesorului, aceste animale au o viata scurta si, implicit, sunt mult mai predispuse la diverse forme de cancer.

Conform specialistilor, chiar si legume precum broccoli, fasolea sau spanacul, contin componente cu potential cancerigen.
David Katz este de parere ca daca oamenii se tem de cancer, ar trebui in primul rand sa renunte la fumat, sa-si controleze greutatea periodic si, de-abia dupa aceea, sa se teama de aspartam.

Varianta industriala (rebotezarea frecventa)

Aspartamul a fost descoperit in 1965. Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse, inclusiv sucuri, băuturi dietetice, bomboane mentolate fără zahăr, gume de mestecat fără zahăr, gelatină, suplimente vitaminice masticabile, iaurt dietetic, ceaiuri instant, cafea instant, gem, marmeladă, dulceaţă, ciocolată caldă, gume de mestecat, bomboane, alimente pentru diabetici, cereale pentru micul dejun, dulciuri, vitamine si chiar unele medicamente, fiind cunoscut printre oameni ca Nutra Sweet. De asemenea, suplimentele alimentare şi tabletele de multivitamine conţin aspartam. Astfel, milioane de oameni din intreaga lume folosesc acest indulcitor.

Iniţial a fost comercializat sub denumirea de NutraSweet, iar din 2009 este comercializat sub denumirea de AminoSweet.

Acest îndulcitor este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul rafinat şi are o valoare calorică de 4 kcal/gram. Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.

Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic.

Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4. Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în  combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.

Aspartamul este foarte instabil la temperaturi ridicate şi este folosit foarte puţin în alimentele ce trebuie prelucrate termic. La temperaturi ridicate acesta se descompune în mai mulţi compuşi dăunători.

Aspartamul e un indulcitor artificial care se gaseste in multe alimente pe care le consumam in fiecare zi, inclusiv racoritoare, guma de mestecat, cereale si gemuri.

Aspartamul inlocuieste zaharul in peste 6.000 de produse bauturi gazoase si negazoase, bomboane, diferite dulciuri, produse farmaceutice.

Poarta diverse denumiri, precum aminozahar, Nutrasweet sau Canderel, astfel incat cei care cumpara produsele pot fi de multe ori inselati.
Producatorii vor sa dea impresia ca aspartamul nu este diferit fata de zahar, insa acest lucru e fals.Daca la Coca Cola Diet sau Pepsi Diet nu ne mira acest lucru, exista insa alimente asa-zis sanatoase, cele mai multe fara grasimi sau cu aroma de fructe, care contin aspartam.
In timp ce cei aflati la cura de slabire s-au orientat rapid catre produsele “diet” sau “light” pentru a pierde in greutate, studiile au aratat ca, in realitate, si acestea ingrasa, fiind de dorit sa consumam o cantitate mica de inghetata normala, decat un sortiment cu putine calorii, dar cu indulcitori artificiali.
Pe langa faptul ca ingrasa la fel de mult, poate chiar mai mult decat alimentele ce contin zahar, cele care contin aspartam sau alti indulcitori artificiali maresc pofta de dulce si ne altereaza felul in care receptam gustul de dulce. De retinut e faptul ca aspartamul e de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Papilele gustative vor percepe altfel gustul de dulce, iar nevoia organismului pentru dulce se va diminua, fiind satisfacuta.

Varianta reala

Chiar daca forurile internationale in domeniul controlului alimentelor l-au aprobat, multi dieteticieni si nutritionisti spun ca acesta este potential periculos.

Cu ceva timp in urma, afirmatia ca aspartamul, cel mai popular inlocuitor al zaharului, poate provoca anumite forme de cancer la animale, a starnit multe dezbateri aprinse in lumea medicala.

Multi specialisti sunt de parere ca aspartamul poate cauza dureri de cap si probleme gastrointestinale, relateaza AOL. Altii, cum este cazul Dr. Joseph Mercola din SUA, autor al unei lucrari numite “Deceptia dulce”, spun chiar ca aspartamul contribuie la luarea in greutate, putand avea efecte secundare la nivel neurologic, cum ar fi migrenele sau tumorile creierului, din cauza dezechilibrului de dopamina si serotonina.
Marissa Lippert, dietetician si nutritionist din New York, atrage atentia asupra faptului ca cercetarile in domeniu nu au rezultate clare, cu privire la folosirea pe termen lung a aspartamului, avertizand ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a-l consuma.

Pana cand nutritienii, dieteticienii si alti specialisti vor cadea de acord, cu siguranta cea mai sanatoasa alternativa este inlocuirea indulcitorilor artificiali cu surse de dulce naturale, cum ar fi fructele sau mierea.

Efectele secundare infricosatoare ale consumului de alimente cu aspartam (E 951)

Potrivit Care2, persoanele care consuma alimente cu aceasta substanta in exces pot avea fel de fel de simptome neplacute. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, schimbarile bruste de stare de spirit si chiar halucinatii. Si problemele gastrointestinale sunt extrem de frecvente.

Gradul de toxicitate al aspartamului nu este pe deplin cunoscut de catre medici, ei testand inca aceasta substanta. Totusi, se pare ca are un rol si in aparitia unor afectiuni precum:

– scleroza multipla;
– boala Alzheimer;
– artrita;
– sindromul oboselii cronice;
– panica excesiva si inexplicabila;
– Lupus;
– boala Lyme;
– Parkinson;
– hipotiroidism;
– limfom;
– depresie si alte probleme de ordin psihic;
– diabet si posibilele sale complicatii;
– fibromialgie.

Producatorii spun ca aspartamul este indicat in alimentele pentru slabit, fiind mai bun decat zaharul, dar cercetarile arata ca el este la fel de periculos pentru silueta.
Spre exemplu, daca bei sucuri fara zahar poti incepe sa suferi de sindromul metabolic si sa iti dublezi riscul de obezitate. Acest tip de bauturi produce dereglari in organism. In plus, stimuleaza apetitul si te fac sa consumi mai multa hrana decat ar trebui sau ai nevoie.
Consumand mult aspartam iti pot aparea dereglari la nivelul:
– metabolismului si al aminoacizilor;
– structurii proteinelor;
– integritatii acizilor nucleici;
– functiilor neurologice;
– echilibrului endocrin.

Reacţiile adverse pot fi: dureri de cap, ameţeală, spasm muscular, depresie, oboseală, irascibilitate, probleme de vedere, pierderi de memorie, dureri ale articulaţiilor, respiraţie greoaie.

Aspartamul poate afecta şi rinichii, sistemul digestiv, vasele de sânge, ficatul, pancreasul şi sistemul nervos central.

In urma studiilor facute de nutritionisti s-a observat ca una dintre cele mai importante cauze ale obezitatii este reprezentata de consumul de fructoza in exces. Nu ar trebui sa se depaseasca 25 de grame de fructoza pe zi. Fie ca este vorba despre sirop de porumb sau alti indulcitori, trebuie sa ai mare grija.

După ce este ingerat, aspartamul se descompune în acid aspartic, fenilalanină, metanol, formaldehidă şi acid formic. Acidul formic este suspectat a fi compusul cel mai dăunator în cazul otrăvirii cu metanol.

Deşi conţine metanol, cantitatea prezentă în alimentele îndulcite cu aspartam este de obicei mai mică decât cea prezentă în mod natural în diferite produse naturale. De exemplu un pahar de suc de roşii conţine de 6 ori mai mult metanol decât un pahar de bautură îndulcită cu aspartam.

Există cercetări care nu sunt de acord cu afirmaţiile de mai sus şi care susţin că aspartamul este un îndulcitor artificial toxic sau foarte toxic. Daca ţinem cont şi de faptul că cercetările ce au avut ca rezultat declararea E 951 ca sigur pentru consum pot fi uşor influenţate (şi nu ar fi prima dată), ne putem întreba dacă nu cumva cercetatorii care susţin că este un compus toxic au dreptate.

Foarte multe persoane din SUA au raportat reacţii adverse după consumul prelungit de aspartam, reacţii ce coincid cu cele prezente în studiile care susţin că aspartamul este toxic.

În funcţie de organismul persoanei care consuma aspartam simptomele pot să apară imediat sau după consumul îndelungat de E 951.

După cum aţi observat, simptomele sunt generale şi pot fi confundate cu simptomele prezente în alte afecţiuni şi din această cauză este greu de dovedit dacă ele sunt cauzate de consumul de aspartam sau dacă au o alta cauză.

În cazul persoanelor diabetice trebuie urmat sfatul medicului specialist. Aceste persoane trebuie totuşi să încerce să găsească împreună cu medicul specialist o alternativă mai sănătoasă.

Persoanele care nu au probleme cu nivelul de glucoză din sânge nu ar trebui să folosească îndulcitori artificiali, dar nu ar trebui să folosească nici zahăr rafinat. Chiar dacă îndulcitorii au fost aprobaţi pentru consum nu înseamnă că sunt 100% siguri.

Cu toate acestea, copiii si tinerii trebuie sa fie foarte atenti cu indulcitorii artificiali, mult mai dulci decat zaharul.

Varianta naturala

Exista multe alte opţiuni când vine vorba de înlocuirea zahărului şi a îndulcitorilor.
Optiunile despre care am vorbit mai sus sunt:
– miere;
– melasa bio;
– zahăr brun din trestie de zahăr (nerafinat);
– sirop brun de orez;
– sirop brut de agave;
– sirop de arţar (nu trebuie consumat în cantităţi mari);
– smochine;
– curmale;
– stafide şi alte fructe uscate;
– panela.

Puteţi spune că nu se pot pune stafide sau smochine în ceai sau în suc, este adevarat. Trebuie să alegeţi din lista de mai sus un indulcitor ce se potriveşte cel mai bine cu alimentul pe care doriti să îl îndulciţi.


Raspandeste cu incredere
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here