Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (III)

Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (III)

469
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Plastic # 3: clorură de polivinil (PVC)
Acest tip de plastic este extrem de versatil, poate fi rigid sau flexibil și este frecvent utilizat în producția de blistere și alveole in industria farmaceutica (de exemplu: pentru pastile, permitand stocarea, si blisterizarea). Este folosit si pentru a face saci pentru lenjeria de pat, folii alimentare, folii rigide pentru formarea/modelarea delicateselor, dar  și folie pentru ambalarea carnii si a produselor derivate din carne și totodata capace sigilabile, autosigilabile extrem de rezistente.

Important de retinut:

Acest tip este primul dintre cele mai periculoase plastice.

Acest tip de plastic este unul dintre cele mai periculoase existente si prin urmare si cel mai raspandit. Mai ales in Romania. Chimicalele toxice incluse in masa plastica sunt eliberate pe parcursul intregului ciclu de viață al produsului din PVC, inclusiv mercur, dioxine, și ftalați. Când oamenii ard produse din PVC, acestea elibereaza dioxine producătoare de diferite tipuri de cancer, probleme respiratorii acute, dar si probleme de reproducere insurmontabile. Vaporii eliberati pot paraliza sistemul imunitar pentru ani de zile. Mirosul vizibil de la o mașină nouă, musama sau perdea de duș este rezultatul evaporarii chimicalelor continute in PVC.

Un studiu suedez din 2008 a constatat că din PVC plastifiat – care poate fi utilizat pentru a face piele artificiala, jucării de cadă sau de mare, inele de baie gonflabile și fețe de masă, precum și poliuretan – pentru a face piele artificiala, carpete, mochete dar și genți pentru copii – toate evaporand substante chimice toxice în apă si aer. Studiul nu a evaluat impactul acestor substanțe chimice asupra oamenilor, insa surprinzator a cuprins în schimb impactul asupra puricelui Daphnia magna și durata de timp in care acesta a fost anihilat.

polyvinyl-chloride

Acest studiu a expus de fapt o anchetă asupra celor două tipuri de ftalați, care sunt utilizate ca aditivi la fabricarea masei plastice pentru a deveni PVC si a demonstrat o asociere extrema intre prezenta PVC-ului si aparitia astmului la copii. Di (2-etilhexil) ftalat (DEHP) este utilizat pe scară largă în produsele de larg consum, inclusiv a materialelor plastice, a pardoselelor de vinil, dar și a produselor de îngrijire personală. DEHP este un compus foarte solubil care este slab legat chimic de plastic și care patrunde în sânge sau in alte soluții, perfuzabile sau alimentare, care conțin lipide ce vin în contact cu materialul plastic.

Un studiu separat a confirmat aceasta cercetare, afirmând că, “Ftalati din policlorură de vinil (PVC), si alte materiale plastice pot avea efecte negative asupra căilor respiratorii și asupra sistemelor imunologice”, dar a menționat că “din lipsa de informații privind expunerea la oameni, experimente obiective inexistente inca si care limitează datele epidemiologice.” Înțelesul acestei afirmatii este acela că inca mai este mult de lucru si trebuie sa fie facuta o testare pe subiecti umani.

Și un studiu din anul 2014 a aratat o legatura intre ftalati si scaderea vertiginoasa a fertilității feminine la soareci.

Puteți citi mai multe despre DEHP și despre cum suntem expuși direct sau indirect utilizand o simpla cautare pe net. Este demn de remarcat faptul că DEHP este printre primele șase componente vizate de UE pentru eliminarea lor progresivă, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) continute, si un programul de înregistrare strict.

La noi in tara aceste conducte se folosesc cu succes in distributia apei potabile, in interiorul blocurilor in care s-au inlocuit vechile instalatii dar si in industria alimentara, 99% din pungile in care este invelita mancarea procesata fiind din PVC. Iar frenezia inlocuirii conductelor cu conducte din PVC pare ca nu se mai termina niciodata. Chiar si in constructiile noi aceeasi solutie pare sa fie adoptata de toti constructorii locali sau internationali.

În iulie 2005, Parlamentul European a interzis utilizarea jucăriilor din PVC, cu toate că acestea sunt încă legale în America.

Acest material extrem de periculos este, de asemenea, utilizat la fabricarea sticle de ala sau suc și, prin urmare, toxinele sunt eliberate în interiorul băuturii îmbuteliate cu o viteza mai mare sau mai mica, in functie de conditiile de mediu. Muncitorii care lucrează cu aceste materiale se confruntă cu riscuri de sănătate pe termen lung, inclusiv angiosarcom de ficat, cancer pulmonar, cancer la creier, limfoame, leucemie și ciroză hepatică. Pompierii de asemenea, se confruntă adesea cu riscuri similare în urma stingerii incendiilor provocate de PVC, care eliberează acid clorhidric gazos, acid clorhidric care poate fi mortal atunci când este inhalat singur sau impreuna cu alte toxine.

Fapt interesant: PVC-ul nu este reciclabil tocmai datorită proprietăților sale extrem toxice. Este cunoscut că eliberează chimicale extrem de otrăvitoare în continutul recipientelor de băutură sau hrana.

Sfarsitul partii a treia


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here