Acasă Stiinta & Tehnica Istorie cunoastelumea.ro : Cinci animale care au influențat istoria

cunoastelumea.ro : Cinci animale care au influențat istoria

176
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 1. Laika, câinele care a devenit pionier al spațiului.ask-animals-in-space-170983471-E

Pe 3 noiembrie 1957, Laika a călătorit la bordul navei spațiale Sputnik 2, devenind primul animal care a înconjurat Pământul, pregătind terenul pentru următoarele călătorii spațiale cu oameni la bord. Laika a fost un câine al străzii înainte să fie capturată și antrenată împreună cu alți potențiali câini spațiali. Sovieticii au preferat câinii fără stăpân, pentru că erau mai sănătoși decât cei crescuți în casă. În 2002, cercetările au dovedit că Laika a murit la câteva ore după decolare, din cauza supraîncălzirii și a stresului. În august 1960, câinii Belka și Strelka au devenit primele animale care au înconjurat Pământul și au supraviețuit.

 1. Cher Ami, porumbelul care a salvat trupele U.S. în Primul Război Mondiallist-animals-changed-history-Cher-Ami-the-carrier-pigeon-E

În timpul războiului, Cher Ami (care înseamnă “prieten drag”), un porumbel postaș, a fost unul dintre sutele de porumbei folosiți de trupele U.S. pentru a trimite mesaje importante, plasate în cutiuțe atașate pasărilor. În octombrie 1918, Cher Ami, în ciuda faptului că a fost rănit grav de inamici, a reușit să transmită un mesaj de la un batalion prins în timpul ofensivei Meuse-Argonne. Deși nemții au împușcat și rănit porumbelul, acesta a reușit să transmită mesajul cu locația batalionului, care a fost salvat. Mai târziu, Cher Ami a primit Croix de Guerre de la Guvernul francez, a fost împăiat și expus la Smithsonian.

 1. Cairo, câinele care a ajutat la prinderea lui Bin Laden.list-animals-that-changed-history-A-Belgian-Malinois-E

Pe 2 mai 2011, Cairo a fost alături de echipa Navy SEALS care l-a omorât pe leaderul al-Qaeda, Bin Laden, în Pakistan. Nu se știe prea multe despre implicarea lui Cairo în operațiune, întrucât detaliile ramân secrete, dar se știe că atunci când presedintele Barack Obama i-a întâlnit pe membrii SEALS pentru a-i felicita, acesta a cerut să îl întâlnească și pe Cairo, care astepta în camera alăturată.

 1. Șobolanii și muștele care au pus stăpânire pe Europa în Evul Mediulist-animals-changed-history-Plague--E

În mijlocul secolului al 14-lea, o pandemie numită și Moartea Neagră a distrus aproximativ o treime din populația Europei – aproximativ 25 de milioane de oameni. La acea vreme, cauza a fost necunoscută, cu toate că unii oameni au crezut că a fost un complot al evreilor pentru a ucide creștini. Cercetătorii au identificat mai târziu vinovatul: o boală infecțioasă cauzată de bacteria Yersinia pestis, care infectează șobolanii și alte rozătoare mici și se transmite în mod obișnuit la om prin mușcătura de purici infectați. Moartea Neagră  s-a răspândit prin rutele comerciale din Asia centrala spre Europa, unde a ajuns la sfârșitul anilor 1340.  Un efect al ravagiilor ciumei a fost deficitul forței de muncă din cauza scăderii populației, ceea ce a însemnat ca țăranii au fost capabili să ceară salarii mai mari și și-au putut crește nivelul de trai. Astăzi, ciuma continuă să existe în anumite părți ale lumii, inclusiv in Statele Unite ale Americii, unde au fost raportate cazuri izolate în ultimii ani.

 1. Maimuța care a ucis un regelist-animals-changed-history-monkey-alexander_i_of_greece_1920-E

La începutul lunii octombrie 1920 Regele Greciei, Alexander, se plimba prin grădină și câinele său a intrat într-o încăierare cu o maimuță. Atunci când monarhul a încercat să îi despartă, o altă maimuță  l-au mușcat pe rege. Rănile s-au infectat și regele a murit la 25 octombrie, în vârsta de 27 de ani.

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: http://www.history.com/

Srsa foto: http://www.history.com/


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here