Acasă Jurnalul Bucurestiului Stiinta & Tehnica cunoastelumea.ro : Credința ne protejează creierul de depresie.

cunoastelumea.ro : Credința ne protejează creierul de depresie.

138
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Studiu științific…

Convingerile religioase ne pot proteja creierul împotriva depresiei, potrivit noilor cercetări din domeniu. Oamenii de știință au descoperit o legătură interesantă între convingerile noastre personale și grosimea materiei albe. Substanța albă și substanța cenușie reprezintă cele două componente ale sistemului nervos central. Substanța albă este situată la nivelul creierului, în profunzimea emisferelor cerebrale și cerebeloase, în timp ce în măduva spinării ea ocupă o poziție superficială. Materia albă e compusă în cea mai mare parte din prelungirile nervoase ale neuronilor care sunt situați în exclusivitate în substanța cenușie. Axonii au rolul de a conecta diferitele zone ale substanței cenușii, ei transmițând impulsurile nervoase de la un neuron la altul.

Teoria conform căreia religia ne protejează de depresie se se află încă în fază incipientă, dar, pe măsură ce descoperirile ca acestea încep să se adune, legătura dintre depresie și religie devine din ce în ce mai interesantă. Astăzi, știm că depresia este, cel puțin într-o oarecare măsură, o consecință a genelor noastre. Există mai multe cercetări care sugerează că, dacă unul sau ambii părinți sunt deprimați, crește riscul în cazul unui copil de a suferi de depresie. Dar, în timp ce aceste studii sugerează o componentă genetică, depresia nu afectează toată lumea. Acest lucru înseamnă că trebuie să existe și alți factori în joc, iar viziunea asupra vieții unei persoane poate fi unul dintre acești factori. În rândul adulților cu risc crescut de depresie în familie, o credință fermă în religie sau spiritualitate, fără a fi legată neapărat de la participarea la activități în biserică sau la alte acțiuni reșligioase, pare să aibă un efect protector, protejând anumiți pacienți împotriva unei reapariții a tulburării depresive majore (MDD).

Cercetarea este sprijinită de un studiu din 2005 care a constatat că religia a servit drept tampon împotriva depresiei la cei cu sănătate precară. În plus, un studiu din 2013 a constatat că cei care sunt tratați pentru probleme de sănătate mintală răspund mai bine la tratament dacă cred în Dumnezeu.

Studiile anterioare au arătat că subțierea materiei albe este un biomarker pentru depresie, iar un studiu din 2014 a constatat că religia și spiritualitatea sunt asociate cu cortexul mai gros în câteva regiuni ale creierului legate de depresie. Rezultatele noului studiu pur și simplu alimentează aceste corelații. Cercetătorii au descoperit ca cei cu un risc de depresie ridicat, dar care au credințe religioase sau spirituale puternice, au creierul asemănător cu cei al căror risc de depresie este mic.

sursa:https://www.sciencealert.com/spiritual-or-religious-beliefs-may-act-like-a-buffer-against-depression-in-the-brain
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here