Acasă Stiinta & Tehnica Economie cunoastelumea.ro : Iată care este situația la zi a DATORIEI EXTERNE a...

cunoastelumea.ro : Iată care este situația la zi a DATORIEI EXTERNE a României, conform BNR…

136
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Află cu cât s-a îndatorat România în ultimul an și care e datoria externă totală !

Un Comunicat de presă publicat astăzi de către BNR conduce la concluzii prea puțin îmbucurătoare, legate de situația financiară a României. După cum precizează cei de la Banca Națională, în perioada ianuarie – decembrie 2016, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,1 miliarde de euro, comparativ cu 1,9 miliarde euro, în perioada ianuarie – decembrie 2015.

În același timp, investițiile străine directe în România au fost (în ianuarie – decembrie 2016) de 4,1 miliarde de euro, dintre care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,9 miliarde de euro. Dacă datoria externă pe termen lung a însumat 69,1 miliarde euro la 31 decembrie 2016 (74,7% din totalul datoriei externe), fiind în scădere cu 2,0% față de 31 decembrie 2015, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2016 nivelul de 23,4 de miliarde euro (25,3% din total datorie externă), în creştere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2015. Deci au sporit tocmai acele datorii a căror plată este cel mai dificil de efectuat, cu aproape 18%!

b

Dar cele de mai sus sunt apă de ploaie, față de ce urmează! Pentru că BNR ne informează că, în perioada ianuarie – decembrie 2016, datoria externă totală a crescut cu 2,1 miliarde de euro și că, în structură, datoria publică a sporit cu 927 milioane euro, în timp ce datoria negarantată public a crescut cu 1,5 miliarde euro.

În acest context, trebuie specificat că la finalul anului 2015, datoria externă totală a României era de 90,05 miliarde de euro,  în vreme ce la 31.12.2016 datoria externă totală a țării noastre a ajuns la 92,5 miliarde de euro. Într-un singur an datoria externă a crescut cu 2,1 miliarde de euro. Unde se va ajunge dacă se va continua tot așa?

Cămătarii internaționali își freacă palmele, mulțumiți. Concomitent, în țară plouă cu recompense post-electorale acordate anumitor categorii de votanți fideli. Se taie din fondurile pentru investiții (de exemplu, din banii pentru extinderea rețelei de metrou sau pentru programul național de dezvoltare locală), pentru a fi crescute ajutoarele sociale. Concomitent, pensiile speciale ale unor foști servitori folositori Sistemului ajung la niveluri ce depășesc cu mult salariile occidentale. Burțile rechinilor de diverse coloraturi politice devin tot mai voluminoase, în vreme ce pentru plevușcă rămân firimiturile. Într-o zi, rechinii vor ajunge să devoreze și plevușca, în apetitul lor monstruos.

Încotro ne îndreptăm? Cât va mai fi îndatorată națiunea română, de dragul câtorva mii de privilegiați?!

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.bnr.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here