Acasă Colţul specialistului Sanatate cunoastelumea.ro : Veninul de viespe…

cunoastelumea.ro : Veninul de viespe…

170
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Veninul de viespe a fost transformat în antibiotic. Reușita care ar putea salva în viitor viața multor oameni

Deși veninul viespilor este periculos pentru oameni, acesta ne poate ajuta și în eliminarea bacteriilor. Oamenii de știință au reușit acum să extragă partea din venin care poate distruge bacteriile și să facă veninul viespilor sigur pentru oameni. Rezultatul? Un potențial antibiotic nou bazat pe o peptidă în veninul de viespi care ucide bacteriile fără a afecta celulele umane. Peptidele sunt polimeri scurți formați prin legarea, într-o anumită ordine, a mai multor aminoacizi. Legătura dintre doi aminoacizi se numește legătură peptidică.

“Am transformat o moleculă toxica într-una viabilă pentru a trata infecțiile. Prin analizarea sistematica a structurii și funcției acestor peptide, am fost capabili să le reglăm propriile proprietăți și activități”, a spus microbiologul și imunologul Cesar de la Fuente-Nunez de la MIT.

Pe măsură ce tot mai multe bacterii dezvoltă rezistență la antibiotice în întreaga lume, tot mai mulți oameni mor. O modalitate potențială de combatere a acestor “superbacterii” este dezvoltarea unei noi clase de antibiotice la care bacteriile nu au nicio rezistență; cel puțin nu încă. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință lucrează la convertirea peptidelor antimicrobiene în antibiotice. Dar procesul nu este simplu, iar rezultatele muncii lor s-ar putea vedea abia peste câțiva ani.

Echipa de cercetare a descoperit o țintă potențială într-o singură peptidă, găsită în veninul unei viespe din America de Sud numită Polybia Paulista. Aceeași viespe al cărei venin a fost investigat ca un tratament pentru cancer cu câțiva ani în urmă. Acum, echipa a dezvoltat câteva variante de peptide și le-a testat împotriva a 7 specii de bacterii și a 2 de ciuperci pentru a vedea cât de bine au interacționat cu membranele celulare. Bazat pe aceste cercetări, oamenii de știință au putut determina care structuri și proprietăți fizico-chimice ale peptidelor au fost cele mai eficiente împotriva microbilor. Ulterior, peptidele au fost pregătite pentru testarea pe animale vii (șoareci). Aceștia au fost infectați cu o bacterie rezistentă la antibiotice, numită Pseudomonas aeruginosa, care este deosebit de periculoasă pentru pacienții cu sisteme imunitare compromise.

Echipa a testat câteva dintre cele mai promițătoare peptide, cu diferite grade de succes. Mai multe dintre acestea au diminuat, de fapt, nivelul infecției. Iar unul, administrat într-o doză suficient de mare, a eradicat complet P. aeruginosa. Cercetarea are nevoie de studii suplimentare, însă experții încearcă să își dea seama dacă aceasta își poate păstra eficacitatea la doze mai mici (mai sigure). Cercetarea a fost publicată în jurnalul Communications Biology.

sursa: https://www.sciencealert.com/mit-scientists-have-turned-wasp-venom-into-an-antibiotic
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here