Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Curierul Zilei : Casă veche, din zonă protejată, s-a dărîmat

Curierul Zilei : Casă veche, din zonă protejată, s-a dărîmat

212
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Lăsată de izbelişte de proprietari şi autorităţi,

E de notorietate faptul că imobilele vechi din muni­cipiul Cîmpulung, majoritatea monumente istorice, au fost lăsate de izbelişte, atît de autorităţi, cît şi de proprietari, ajungînd să se degradeze de la an la an. Multe dintre clădiri sînt de nerecunoscut, unele în prag de a se dărîma, după ce au fost afectate de-a lungul anilor de vînturi, ploi şi îngheţuri, însă nimănui nu-i pasă. Proprietarii nu au bani să le restaureze şi să le pună în valoare, aşa încît nu le rămîne decît să le demoleze şi să valorifice terenul, însă, legea nu e de partea lor. Au totuşi o portiţă: clădirile să ajungă într-un stadiu avansat de degradare, astfel încît să constituie un pericol public care ar atrage după sine dărîmarea.

În această situaţie s-a aflat, zilele trecute, o casă veche, fără statut de monument istoric, dar aflată într-o arie protejată, în apropierea Spitalului TBC, care, după cum se ştie, are în patrimoniu trei imobile de referinţă în istoria oraşului. Clădirea a fost făcută una cu pămîntul după ce un perete s-a dărîmat. „Din cîte ştiu, nu era monument istoric, dar era într-o zonă protejată, fiind situată în apropierea Spitalului TBC, care are trei clădiri monumente istorice. E o istorie întreagă… Au fost mai multe solicitări, ale proprietarilor, ale vecinilor, pentru demolare şi noi am făcut demersurile necesare către comisia de monumente, dar nu s-a primit aprobarea. Între timp, un perete, cel dinspre nord, s-a dărîmat şi a trebuit să-i dăm o autorizaţie de demolare în regim de urgenţă, de avarie. Era un real pericol pentru toţi cei care erau în curtea respectivă şi atunci a trebuit să acceptăm ideea ca această construcţie să fie demolată“, a precizat primarul Liviu Ţîroiu.

În aceeaşi situaţie sînt foarte multe dintre clădirile de patrimoniu ale municipiului Cîmpulung, existînd probabilitatea ca acestea să aibă aceeaşi soartă. Proprietarii nu au puterea financiară să le restaureze, iar primăria nu poate emite autorizaţii de demolare. Astfel, se aşteaptă ca aceste clădiri să se prăbuşească de la sine şi să reprezinte un pericol, pentru ca autorităţile să poată interveni în regim de urgenţă. În acest mod, se pierde o parte a istoriei oraşului, cu acordul tacit al autorităţilor. Presa a semnalat în repetate rînduri această stare de fapt, autorităţile locale cunosc situaţia, însă nu au luat nici o măsură, sperînd că rezolvarea problemei va veni odată cu implementarea, de mult aşteptată, a proiectului privind reabilitarea Parcului Kretzulescu şi a centrului istoric al municipiului. Dar cum acesta a fost făcut harcea-parcea de ardelenii de la Grup Corint, clădirile istorice continuă să fie lăsate de izbelişte.

N.Manole

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here