Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Dantelarul marmurei de Călin HENTEA

Dantelarul marmurei de Călin HENTEA

47
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La 64 de ani, având în spate o solidă și originală operă, sculptorul Răzvan Mincu are un regret: acela că pare a fi mult mai cunoscut și apreciat în străinătate decât în România. Evident, nu este singurul artist plastic român străbătut de acest regret, și nu fară temei. În cazul lui Răzvan Mincu stau drept argument cele 40 de simpozioane internaționale de sculptură în aer liber la care a participat din 1997 încoace, alături de expozițiile personale sau de grup răspândite pe toate meridianele Pământului (inclusiv pe cele mioritice) sau premiile internaționale obținute, toate acestea contrapunându-se minusculelor vânzări în țară ale sculpturilor sale, chiar și ale celor de dimensiuni mici, potrivite unui apartament sau unei vile. Cu toate acestea, a avea în casă o sculptură din marmură cioplită și șlefuită de Răzvan Mincu înseamnă a-ți asigura în refugiul căminului tău un colț delicat de liniște, meditație și voluptate a gândurilor libere.

Pentru Răzvan Mincu, sculptura este rațiunea de a fi. Marmura i-a intrat în sânge, nu doar în plămâni, așa încât atunci când aceștia se revoltă asfixiați, sculptorul lasă dalta și flexul pentru a încălța bocancii, urcând pătimaș pe munte spre a-i curăța în aer pur. Muntele este rezervorul lui de curățenie, energie și pace. Sus pe creste, privind atât de departe pe cât se poate, acest dantelar al marmurei se încarcă cu acea armonie universală pe care o transpune apoi în piatră sau versuri.

Lucrările sale par a fi frământate în lut, suflate în sticlă, iar nu cioplite în atât de nobila, casanta și capricioasa marmură. Răzvan Mincu parcă modelează marmura, nu o cioplește, croșetând-o într-o dantelărie la fel de bogată în surprize precum este și poezia lui. Înalte de doi metri sau având doar câteva zeci de centimetri, toate sculpturile lui Răzvan Mincu sunt migălos șlefuite, până când a le atinge echivalează cu mângâierea unei femei. De fiecare dată, masivitatea caracteristică blocului de marmură se dizolvă în mâinile lui Răzvan Mincu într-o elasticitate surprinzătoare. Și astfel, sculptura sa străpunge spațiul acolo unde te aștepți mai puțin. Timpul fulgerător și lumina transparentă ce răzbat cu tărie din sculpturile lui Răzvan Mincu cuceresc spațiul cu o incredibilă ușurință, fiind organic suspendate într-un eter poetic ce plutește deasupra unui solid și simplu postament filozofic, pentru că sculptorul își gândește și își argumentează fiecare compoziție prin idei, metafore și simboluri: „Originea lumii, a Universului și raportarea acestora la făptura umană este tema care mă preocupă, iar modul prin care se poate pune în operă invizibilul și infinitul, astfel încât să încapă în clipa trecătoare, este exercițiul spiritual prin care mă definesc. Încerc astfel să nu obturez actul artistic prin raportare la socialul trecător, ci mai curând încerc să găsesc amprentele profunde ale Luminii din Om, fântana tinereții fără bătrânețe”, mărturisește simplu Mincu.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here