Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor De ce nu mai pot romanii sa bea apa de la robinet?

De ce nu mai pot romanii sa bea apa de la robinet?

397
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Apa potabilă, de la robinet adica, pe cât de banală, pe atât de vitală, a devenit şi foarte scumpă. Si surpriza, nu e potabila deloc. Ultimele statistici, furnizate de instituţii care prezintă profilurile înregistrate de companiile producătoare, relevă faptul că o familie de români (doi, adulţi, doi copii) cheltuie, în medie, 1.800 de lei anual, doar pentru apa plată sau minerala. Apa pe care o cumpără, de la magazin, gata îmbuteliată la PET. Si asta desi plateste apa de la robinet tot ca pe o apa potabila.

Astfel, din ţara cu resurse de apa bogate, suficiente sa ii ajute si pe altii, avand nenumărate izvoare limpezi şi cristaline, am ajuns asemenea statelor arabe, acolo unde lichidul vital e considerat produs de lux. In Europa, in Franta, mai usor esti servit cu un pahar de vin decat cu un pahar de apa, apa de la robinet nefiind deloc ingurgitabila.

Acum 25 de ani, singura apă îmbuteliată era fie gazoasă, fie minerală. Apa chioară, căreia azi i se spune plată, era băută atunci direct de la robinet, ca apa de la robinet POTABILA. Fără nicio reţinere.

Azi, din cauza poluării, consumul direct al apei de la robinet este o acţiune cel puţin riscantă, asta fie din pricina bacililor, fie a mâlurilor şi al substanţelor chimice extrem de dăunătoare care urcă pe ţevi împreună cu apa. Cum de ce? Pentru ca nu s-a investit nimic in nimic, infrastructura a ramas aceeasi de 25 de ani!

Spre deosebire de alimente, în apa de la robinet nu găseşti nicaieri publicata o listă a substanţelor chimice dizolvate, invatand astfel de care să te fereşti şi nici vreo garanţie a calităţii “declarate”. Calitate pe care o platesti insa lunar, ca fiind cea acceptata unanim – de apa potabila.

De ce nu se publica buletinele in presa nationala zilnic, pe cele mai importante orase, comune, sectoare, sa stie omul ce plateste atunci cand achita apa de la robinet. Ca tot consumator este si tot in Romania traieste! Asa cum la raft ai o eticheta cu calitatea si continutul produsului. Poate se va trezi cineva! În ultimii 25 de ani, calitatea apei potabile din România a scăzut considerabil, orb sa fii sa nu percepi caderea.

Oare cine a avut interesul sa transforme, la fel ca in tarile vestice, pe care multi le admira inca, apa de la robinet intr-o apa nepotabile. Raspunsul e simplu, odata cu venirea corporatiilor care imbuteliaza apa, da exact apa potabila, devenita un bun de luxintre timp datorita “dragostei si interesului fata de populatie” al celor aflati vremelnic in scaunul de conducator.

Desi oamenii se plâng că nu pot folosi apa nici măcar pentru pregătirea mâncării, iar procesul de fierbere şi refierbere este o practică frecventă a gospodinelor din oraşe, nimeni dar absolut nimeni nu se sesizeaza. Lista de bolilor ce pot fi cauzate de apa doar aparent potabilă este mai lungă decât beneficiile de care vorbesc din ce în ce mai multe campanii ce încurajează consumul a minimum doi litri de apă pe zi.

In curand si a te spala cu apa de la robinet va deveni un risc in sine daca o tinem tot asa. Minciuna cu alinierea la legislatia UE a dus practic la scaderea calitatii apei conforme cu legislatia anterioara. Dr de unde atata gandire la cei ce ne conduc si care sunt specialisti doar intr-un singur lucru – furtul calificat si lobby-ul desantat.

De nepotabilitatea apei de la robinet profită la maximum companiile producătoare de apă imbuteliata, acestea câştigând anual milioane şi milioane de euro. Taxa pe prostie as putea spune. Da, din prostie, pentru ca nimeni, dar absolut nimeni nu a iesit sa  protesteze, nu a iesit sa-si apere drepturile, a rabdat si a inceput sa caute solutii pe banii lui.

Cele mai agresive (mai ales din punct de vedere al frecvenţei) sunt reclamele la apă chioară. Din astfel de clipuri aflăm că românii sunt printre cei mai favorizaţi pământeni pentru că trăiesc pe meleaguri de poveste unde tâşneşte Izvorul Minunilor, sau unde curge cea mai pură apă din lume, sau unde se mai află izvoare pe tărâmuri necălcate vreodată de oameni.

În plus, cea mai scumpă reclamă făcută vreodată pentru români aparţie produsului La Dorna, clipul (inedit şi spectaculos) pentru promovarea apei chioare costând multinaţionala peste 600.000 de euro. Până şi berea, când e promovată, tot apa minunată e proslăvită!
Şi toate astea, pentru că românul e ceea ce bea.

De asemenea, apa care este consumată prin intermediul watercooler-elor câşigă un public semnificativ. Unul din cei mai importanţi distribuitori a avut vânzări de aproape 100 de milioane de litri în 2014 şi un profit net de 14 milioane de euro.

La un an de la primirea românilor între statele civilizate ale Europei (asta ca si cum pana atunci am fi fost in alta parte!), în 2008, Uniunea Europeană a adoptat Directiva privind apa potabilă care stabileşte anumiţi parametri pentru ca apa să fie curată şi sănătoasă.

Prin această directivă se stabileşte şi modul de testare al apei potabile: direct de la robinet în clădiri private şi publice. În România, calitatea apei potabile este reglementată, pe hârtie, prin legea 458/2002 si prin HG-uri care impun ca apa să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care pot dăuna în concentraţie mare, ca nitrati si nitriti. In realitate, vise taica vise!

În general, apele tratate in vederea potabilizarii provin din bazinele hidrografice extrem de poluate. Ape in care se dezvolta cu mult succes giardia, cryptosporidium şi escherichia coli, iar în unele lacuri, mai ales in cele bucureştene, s-a ajuns la nivelul la care nici peştii de plastic nu rezista.

Asa ajung de exemplu nitraţii in apa potabila, nitrati care se oxideaza si se trasformă in nitriti, fie la nivelul organismului, fie înainte de consum, în trecerea prin rezervoare şi ţevi. Aceştia împiedică, în cazul unei intoxicaţii acute, transportul normal al oxigenului prin corp. Clorul este substanţa folosită pentru purificarea apei, însă, în combinaţie cu alţi poluanţi ai apei acesta poate deveni extrem de periculos.

Astfel, clorul este considerat de unii specialişti responsabil pentru degradarea pielii, decalnşarea unor forme de cancer sau a altor boli incurabile. La fel de periculoase, în cantităţi mai mari decât limitele admise, sunt şi alte substanţe ca ionii de plumb sau fier prezente în apă din cauza instalaţiilor vechi.

Daca iti place ce apa bei stai linistit, daca nu vino alaturi de APC Romania Vocea Consumatorului in campaniile sale de informare si constientizare a opiniei publice privind neregulile majore din societatea romaneasca.

Sa luam atitudine!

E dreptul nostru!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here