Acasă Supliment Cultural Cultura DE ZIUA RADIOULUI : Amintiri despre viața de redactor (2)

DE ZIUA RADIOULUI : Amintiri despre viața de redactor (2)

493
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

    LA MULȚI ANI, RADIO IAȘI !

    (la o zi după 1 noiembrie a fost aniversarea de la Radio Iași…ar trebui să amintesc acum invitația făcută la acest post de radio de GLORIA  LĂCĂTUȘU ,  în primul meu an de studenție la FILOLOGIA din Iași, când am vorbit despre Liceul “Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad…ar trebui să amintesc despre LIRIC GRUP” (un grup de muzică folk realizat împreună cu colegii mei Ionică, Rodica, Tiți, Mircea și Niculina /ultima urma Conservatorul/ ), grup care a înregistrat cu CORNEL SLĂTINARU pentru Radio Iași și care a debutat la Varietățile TVR  filmate la Iași, în mai, 1974…cu acest prilej ar trebui amintit și numele operatorului TVR RADU JANSEN, care filmase cu noi și care, peste câțiva ani, va “evada” în Occident… Sunt multe amintiri care mă leagă de Radio Iași; cînd fusesem profesor de engleză la Bârlad, prin 1976 – 1977, câștigasem locul I cu elevii mei de la Bârlad la un Festival de muzică folk și poezie de la Brăila, la care participaseră mai multe județe și Municipiul București, dar grupul nostru luase locul I și înregistrasem la Radio Iași …)

    LA MULȚI ANI, RADIO IAȘI !

…Făcusem interviul pentru Radio București cu scriitorul VIRGIL TĂNASE,   dădusem o secvență pentru Radio România Actualități (așa cum imi spusese EUGEN PREDA, directorul general al Radioului), interviul avea să se transmită integral la Radio România Cultural .

    În acea perioadă realizam două emisiuni pentru Departamentul literatură si artă  (departamentul va deveni mai târziu Radio România Cultural) : “Agenda teatrală și cinematografică și “Revista revistelor culturale” (“Revista…” se transmitea în reluare pe Radio România Actualități, după știrile de la miezul nopții,  avea o audiență deosebită; la un moment dat au venit la mine ascultători din țară, să îmi aducă scrierile lor…Tot în acea perioadă aveam să-l cunosc pe Paul Polidor, un muzician tânăr, care bătea la porțile afirmării…Paul va sprijini mai tîrziu, într-un concert aniversar al său, Grupul folk ATLANTIS, înființat de mine la Universitatea Româno Americană…)

   Datorită  „Agendei…” primeam nenumărate invitații la spectacole de teatru și film că nu eram bucuros câte premiere aveau loc “pe cap de redactor al Agendei teatrale și cinematografice”…Mai târziu, când am plecat din Radio, mi-a lipsit enorm acea “perioadă glorioasă când ploua cu invitații la premiere” (îmi amintesc o premieră istorică la Teatrul Național, regia ANDREI ȘERBAN, interviu cu MAIA MORGENSTERN, o premieră la Teatrul de Comedie, interviu cu ION CARAMITRU, o premieră la Teatrul Bulandra, interviu cu DUCU DARIE…și lista ar putea continua, incluzând  numele unor regizori de film precum NICOLAE CORJOS sau  NICOLAE MĂRGINEANU ș.a.m.d.).Mai târziu, după plecarea din Radio, nu mai primeam invitații… nemaifiind “redactorul emisiunii de specialitate”.

UN CENTENAR UNESCO “MARTHA BIBESCU”

MH_20141105_martha-bibescu   Primisem de la Cluj-Napoca, pentru “Revista revistelor culturale”, revista “STEAUA” și descoperisem în ea un articol despre CENTENAR UNESCO “MARTHA BIBESCU” . Eram contrariat că la Radio București  nu exista la acea dată nimic despre acest eveniment, mi-am luat…revista și inima în dinți și m-am prezentat la Redactorul șef al departamentului. I-am explicat că aș vrea să realizez un medalion MARTHA BIBESCU (citisem JURNAL POLITIC și nu puteam uita – pe lângă informațiile de acolo –  rafinamentul acelei scriituri ! ).

“Și cum vrei să faci emisiunea?”, m-a întrebat Redactorul șef. “Am discutat recent cu colegul EUGEN LUCAN, care mi-a spus că a citit romanul Marthei BibescuLa bal cu M. Proust”. L-aș ruga să scrie ceva despre acest roman, iar eu aș scrie despre “Jurnal politic” (din care aș invita-o pe actrița LUCIA MUREȘAN /cu care am înregistrat de curând pentru “Agendă…”/ să citească ceva)… Și aș prefața totul cu discursul de recepție al Marthei Bibescu din 1955, când a devenit membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles.  Dar pentru asta ar trebui să intru în audiența la Ambasada Belgiei, să obțin rapid acel discurs…”

“Faci cum vrei…”, a spus Redactorul șef, “…mie îmi aduci repede emisiunea !”  Eram extrem de fericit. Aveam deplina libertate să îmi pun în practică ideile. Și am contactat Ambasada Belgiei la București.

                                                         Ioan Iacob

                                                          (va urma)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here