Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : Amenințările comune îi unesc pe germani și americani,

Deutsche Welle : Amenințările comune îi unesc pe germani și americani,

120
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Amenințările comune îi unesc pe germani și americani, în ciuda diferențelor de opinie privind relațiile bilaterale

În pofida unor relații actuale tensionate între Germania și SUA, un studiu dat recent publicității arată că germanii și americanii se tem de aceleași lucruri.

Un studiu comun al PEW Research Center și al Fundației Körber, dat publicității luni, arată că, deși germanii și americanii văd în mod diferit relațiile bilaterale dintre țările lor, ei sunt de acord în privința multor chestiuni, mai ales în ceea ce privește amenințările comune la adresa lor. Cercetarea scoate la iveală și popularitatea de care se bucură președintele american Donald Trump în rândul susținătorilor formațiunii radicale de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit sondajului realizat în 2018, doar 24% dintre germani cred că țara lor are relații bune cu SUA. În 2017, rata era aproape dublă, de 42%. Americanii au avut însă altă părere în 2018, 70% dintre cei chestionați apreciind drept bune relațiile țării lor cu Germania.

Preocupări similare

Sondajul – realizat între 1006 adulți americani de PEW Research Center, 1002 germani de Fundația Körber și 2,501 adulți germani și americani de Global Attitudes Survey – arată că ambele națiuni au puncte de vedere similare când vine vorba de amenințările globale. Atacurile cibernetice, grupul militant “Statul Islamic” și modificările climatice globale au fost cele mai menționate trei îngrijorări de către respondenții din ambele țări. Germanii s-au declarat însă mai îngrijorați de problemele climatice decât americanii.

Preocupări similare privind amenințările globale pentru germani și americaniPreocupări similare privind amenințările globale pentru germani și americani

Situația financiară a oamenilor obișnuiți este un alt motiv de îngrijorare comun. Aproape un număr egal de germani și americani (46 respectiv 45 de procente) cred că situația financiară a oamenilor normali s-a înrăutățit, în timp ce câte o treime dintre cei chestionați din ambele țări consideră dimpotrivă că aceasta s-a îmbunătățit. Atât germanii, cât și americanii (52 respectiv 57 de procente) se tem că situația financiară a copiilor lor se va înrăutăți. Doar câte o treime din ambele țări ar avea viziuni mai optimiste și ar crede într-un viitor mai bun pentru copiii lor.

Imigrația este un subiect în care părerile germanilor și americanilor diferă considerabil. Potrivit studiului, majoritatea participanților germani, 58%, au declarat că doresc fie mai puțini imigranți în țara lor, fie deloc, în vreme ce doar 29% dintre americani ar fi de acord cu această afirmație, în pofida retoricii și politicilor dure ale președintelui Trump în domeniul imigrației în ultimii ani.

Trump, popular în rândul susținătorilor AfD

Relațiile germano-americane au fost tensionate de când Trump a preluat președinția SUA, din cauza unor probleme precum impunerea de taxe vamale punitive pentru anumite importuri germane, insistența lui Trump ca Germania să-și sporească semnificativ contribuția la bugetul NATO și criticile față de dependența Germaniei de energia livrată de Rusia.

Pentru cei mai mulți germani, atmosfera pozitivă din timpul mandatelor lui Barack Obama s-a transformat într-un sentiment preponderent negativ față de America.

Studiul recent arată că Trump este mai popular în rândul susținătorilor formațiunii radicale de dreapta AfD, care este și anti-imigrație. 43% dintre suporterii AfD ar avea o părere bună față de SUA și 25% dintre ei ar avea încredere în Trump. În rândul susținătorilor celorlalte partide germane, rata de susținere pentru Trump ar fi de doar 6-8%.

Infografik Favorable view of US ENCum văd germanii SUA și pe Trump (în procente)

Democrați vs. republicani

Diferențe majore de opinie privind relațiile bilaterale nu există doar între germani și americani, ci și între cele două tabere politice majore din SUA – democrați respectiv republicani. În timp ce 72% dintre republicani sau independenți apropiați de conservatorii americani sunt de acord cu taxele vamale punitive impuse importurilor germane și europene, doar 26% dintre democrați susțin astfel de măsuri. Democrații americani au mai multă încredere decât republicanii în capacitatea cancelarei germane Angela Merkel de a lua măsurile potrivite în politica internațională.

Această diferență este vizibilă și când vine vorba de aliații internaționali. Democrații sunt mai dispuși decât republicanii ca țara lor să coopereze cu alte state. Lucrurile se schimbă însă când vine vorba de relația cu Rusia: 13% mai mulți republicani decât democrați ar dori o cooperare cu Rusia. Ceea ce nu este o supriză, având în vedere actuala investigație din SUA privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

 • Autoare Seda Serdar

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here