Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Ameninţare la adresa păcii

Deutsche Welle – Comentariu : Ameninţare la adresa păcii

251
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cine nu recunoaşte instanţele internaţionale este o primejdie pentru el şi pentru alţii, consideră Rainer Hermann, ziarist al Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den Haag Friedenspalast Internationaler Gerichtshof (picture-alliance/Daniel Kalker) Sediul Tribunalului ONU de la Haga

Nu a fost o surpriză când John Bolton a respins ultragiat sentinţa Curţii Internaţionale de la Haga, potrivit căreia Washingtonul trebuie să suspende parţial sancţiunile împotriva Iranului, punând sub semnul întrebării cea mai înaltă instanţă de judecată a ONU.

Prin aceasta, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă a pus în aplicare ceea ce anunţasde deja cu câteva zile înainte şeful său, preşedintele Donald Trump, la Adunarea Generală a ONU ce s-a desfăşurat la New York.

Lupta lui Trump împotriva “ideologiei globalismului”

Acolo Trump a înfierat “ideologia globalismului” şi toate organismele care ar putea aduce atingere suveranităţii unei ţări, în special a SUA. În cele din urmă, orice naţiune ar trebui să trăiască potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor proprii. Din asta administraţia de la Casa Albă îşi desprinde şi dreptul de a institui sancţiuni masive împotriva unei alte ţări.

Hermann Rainer Kommentarbild App PROVISORISCH Hermann Rainer

Instanţa internaţională de la Haga nici măcar nu a cerut SUA să suspende toate sancţiunile ci doar pe cele care ameninţă securitatea traficului aerian şi care împiedică ajutoarele umanitare.

Dar aceasta nu l-a impresionat pe John Bolton, care a trecut la verificarea tuturor acordurilor americane având legătură cu Curtea internaţională de Justiţie.

El declară că sentinţele Curţii sunt “instrumentalizate politic şi ineficiente” doar fiindcă le consideră greşite.

Criticile sale nu sunt îndreptate doar împotriva cererii judecătorilor de înlăturare a sancţiunilor. Mai degrabă ele pun sub semnul întrebării existenţa Curţii.

Aceasta este o evoluţie periculoasă. Mai ales că Trump şi Bolton nici nu se mai prefac că ar respecta instituţiile multilaterale şi dreptul internaţional.

Ei propagă mai degrabă dreptul celui mai puternic. Prin asta cei doi ameninţă însă o arhitectură de securitate multilaterală, care, ce-i drept, nu a reuşit să împiedice în perioada postbelică numeroase războaie şi conflicte, dar măcar oferă o platformă tuturor factorilor de decizie pentru a-şi asuma responsabilităţi. Câştigător să nu fie cel mai puternic ci justiţia.

Şi cei puternici trebuie să fie interesaţi de cooperare

Desigur, Organizaţia Naţiunilor Unite are nevoie de reforme. Consiliul de Securitate se auto-blochează sistematic, devenind astfel inoperant. Dar asta nu justifică ignorarea instituţiilor ONU. Şi cei puternici ar trebui să fie interesaţi de menţinerea lor şi de cooperarea cu acestea. Într-o bună zi s-ar putea ca şi ei să nu mai fie cei mai puternici, ajungând să mizeze pe justiţie.

Hermann Rainer


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here