Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Apostoli fără moralitate

Deutsche Welle – Comentariu : Apostoli fără moralitate

183
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fapte care dor, stupefiază, rușinează. Abuzuri comise timp de decenii au transformat biserica catolică într-o anticameră a iadului. Pentru cei care au provocat suferința victimelor nu există iertare, crede Astrid Prange.

Ai fost și tu abuzat? O întrebare dureroasă, care ar putea fi pe viitor adresată multor catolici. Scandalul abuzurilor sexuale cu care se confruntă Biserica Catolică otrăvește atmosfera în întreaga lume creștină. De la dezvăluirea primelor cazuri în 2002 în SUA de către publicația “Boston Globe” scandalurile se țin lanț.

Abuzuri sexuale comise de prelați în SUA, Australia, Italia, Irlanda, Chile, Germania și în multe alte țări. Tot mai multe victime își fac curaj să vorbească, tot mai mulți episcopi și preoți sunt găsiți vinovați, tot mai mulți credincioși întorc spatele Bisericii.

Iar suferința victimelor nu devine mai mică, în ciuda numărului tot mai mare de cazuri descoperite. Din contră. Devin tot mai importante clarificarea abuzurilor, pedepsirea celor vinovați, despăgubirea victimelor.

Suferința victimelor

Pericolul este mare ca numărul ridicat de scandaluri de abuz sexual în Biserica Catolică despre care tot relatează mass-media să ducă la un fel de indiferență în rândul publicului, care tot aude de astfel de cazuri. Dar cei care au avut de suferit de pe urma abuzurilor nu mai au ulterior zile normale în viețile lor, spre deosebire de cei care aud de aceste grozăvii doar la știri.

La Roma și în alte orașe a început anchetarea și clarificarea acestor grele cazuri de abuz sexual, dar procesul este unul de durată. Rapoartele anchetelor din Pennsylvania sunt o dovadă grăitoare în acest sens. Rezultatul acestor anchete va pune serios sub semnul întrebării Biserica Catolică în toate aspectele organizării ei actuale. O instituție în care au loc astfel de infracțiuni și care le acoperă ani la rând nu mai are niciun drept să fie acceptată în societate.

Astrid Prange Redactoarea DW Astrid Prange

Vaticanul cere acum intensificarea acestei dureroase autopurificări. Este o reacție târzie, dar să sperăm că nu prea târzie. Fostul șef al colegiului catolic Canisius din Berlin, Klaus Mertes, care a demarat în 2010 procesul prin care au fost dezvăluite abuzurile sexuale comise în cadrul Bisericii Catolice din Germania, crede că Roma a învățat ceva din experiențele anterioare: comisia de protecție a copiilor, creată de Vatican, în care se află inclusiv reprezentanți ai victimelor abuzurilor, ar realiza o muncă deosebit de bună, potrivit lui Mertes.

În Germania, Conferința Episcopilor a trasat reguli foarte stricte privind abordarea abuzurilor sexuale și prevenirea lor. Victimele au dreptul de a primi despăgubiri iar termenul de prescriere a infracțiunilor sexuale a fost ridicat în 2013 la 30 de ani – altfel decât este cazul în prezent în SUA.

Laicii disperați

Pennsylvania a scos din nou la lumină abisurile umane, standardele morale duble și capacitatea de suferință care domină și în ziua de azi în biserica catolică. Chiar dacă ar fi ispititor să condamnăm paușal întreaga instituție a Bisericii, este foarte greu de fapt să tragem o linie pentru a delimita “bunul” de “rău”.

Din cauza acestor fapte abominabile comise în biserica lor nu suferă doar credincioșii și laicii angajați. Și numeroși preoți catolici care nu respectă celibatul sau care sunt obligați să trăiască vieți duble, pentru că sunt homosexuali, sunt disperați între timp de biserica lor. Ca să nu mai vorbim de femeile care ar dori să fie hirotonisite, dar sunt refuzate.

De la al doilea Consiliu de la Vatican s-au schimbat multe în Biserica Catolică, dar nu destule pentru a o salva pe aceasta de la înmărmurire. Milioane de credincioși catolici luptă pentru schimbarea regulilor privind moralitatea sexuală, privind abordarea celor care se recăsătoresc după divorțuri, privind celibatul, privind accesul femeilor în ierarhia bisericească. Munca tuturor acestor credincioși implicați ar trebui recunoscută.

Vremea infailibilității papale și a intangibilității preoților s-a încheiat. Cu toate acestea, dogma morală a Vaticanului este păstrată neschimbată, la un nivel mult prea înalt. Seria de scandaluri de abuzuri sexuale a cutremurat însă edificiul acestui univers ierarhic masculin. Acest univers este acum la un pas de implozie.

 • Autoare Astrid Prange De Oliveira

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here