Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Schulz a luat poziție în locul lui...

Deutsche Welle – Comentariu : Schulz a luat poziție în locul lui Merkel

156
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Martin Schulz a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă de fapt cancelara, reacționând dur la discursul șefului AfD, Alexander Gauland. Angela Merkel nu poate sau nu mai e în stare de așa ceva, se întreabă Jens Thurau.

Martin Schulz în timpul intervenției dure din cadrul dezbaterii generale din Bundestag Martin Schulz în timpul intervenției dure din cadrul dezbaterii generale din Bundestag

Într-o zi atât de încărcată emoțional, cum era de altfel și de așteptat, în plină dezbatere generală în Bundestag, cancelara își ține discursul cu calm și la obiect. În sala plenară se așterne liniștea. Dar toată nebunia, intensitatea emoțională și deraierile verbale i se datorează de fapt ei, mai precis politicii ei de migrație.

La începutul dezbaterii parlamentare, principalul partid de opoziție AfD a descris Germania ca țară marcată de teamă. O țară în care, spun populiștii de dreapta, aproape zilnic străinii comit violențe la adresa germanilor, ajungând până la crimă.

Martin Schulz: discurs înflăcărat

Martin Schulz, fost candidat al laburișilor germani la funcția de cancelar federal, în scrutinul de anul trecut, fost șef al SPD, despre care la un moment dat germanii nu mai știau ce vrea și ce gândește, înfrânt dureors la urne, a reacționat prompt și dur la discursul șefului AfD, Alexander Gauland, care prezentase Germania ca pe o țară aflată pe marginea prăpastiei. Profund indignat și furios, Schulz s-a uitat la reprezentanții AfD din Bundestag și a vorbit de “metode fasciste”, amintind că în trecut s-a mai întâmplat așa ceva, atunci când o parte a societății, o minoritate desigur, a fost făcută vinovată pentru tot ce nu era în ordine și nu funcționa. În timpul discursului înflăcărat al lui Schulz, mulți parlamentari s-au ridicat în picioare aplaudând – din rândurile Stângii, ale Verzilor și ale SPD. Un moment cu iz de Republică de la Weimar.

Jens Thurau Jens Thurau

Cum te adresezi convingător majorității tăcute?

Cu totul altfel discursul cancelarei Merkel. În liniștea care se așternuse în plen, cancelara a rostit o frază tipică: “Majoritatea oamenilor din Germania își dorește o conviețuire pașincă, de asta sunt profund convinsă”. Tot ce se poate, ba chiar foarte probabil să fie așa. În fond, e singura șansă a Angelei Merkel ca majoritatea tăcută a germanilor să fie oripilată de dezbaterile isterice și de incidentele de la Chemnitz, Köthen sau din alte localități. De demonstrațiile extremiștilor de dreapta și ale admiratorilor lui Hitler, care îi vânează pe străini și atacă restaurante evreiești. Întrebarea e numai dacă reacția cancelarei e suficientă. Dacă femeia rațională și cu nervii de oțel mai reușește să le dea oamenilor sentimentul că e capabilă să liniștească spiritele și să cârmească țara în direcția cea bună. Căci ascultând-o ai impresia că Merkel descrie societatea germană și țara ca și cum ne-am afla în anul 2010.

Intervenție îndrăzneață

Dar disputa aprinsă iscată pe tema politicii de migrație a atins dimensiuni mai mari, în discuție fiind însăși direcția în care se îndreaptă Germania, dacă legile și separarea puterilor în stat mai funcționează. Și dacă da, atunci se pune întrebarea dacă statul – adică polițiștii, judecătorii, angajații publici, asistenții sociali – mai este în stare să impună optica majorității tăcute a germanilor. Imaginile cu neonaziștii care îi fugăresc pe străini sunt îngrozitoare. Și responsabilii politici nu iau la fel de ferm atitudine față de extremiști. Premierul landului Saxonia o contrazice pe Merkel, artunci când aceasta vorbește de “vânătoare” la adresa străinilor. O face, de fapt, și ministrul ei de Interne, Seehofer. Iar șeful serviciului german de informații interne, Maaßen, își depășește competențele și pune la îndoială faptul că la Chemnitz ar fi avut loc o vânătoare de migranți. Merkel rămâne pe poziție, reiterând, în Bundestag, că așa a fost, dar o spune pe un ton care-ți lasă impresia că vorbește despre altceva, despre o nouă lege în construcții, de pildă.

Foarte bine, Martin Schulz!

Și ascultând toate acestea, te gândești că acea majoritate tăcută, a rațiunii și măsurii, ar trebui trezită la realitate. Merkel lasă impresia că nu ar mai fi capabilă de așa ceva. Martin Schulz a făcut, în Bundestag, o tentativă în această direcție. Înflăcărat și totuși precis, la obiect. O consolare oarecum pentru social-democrații germani, aflați pe un curs constant descendent în sondaje, gândul că poate i-ar fi stat bine Germaniei în frunte și cu fostul lor șef și candidat la funcția de cancelar. Martin Schulz a arătat că înțelege că a sosit timpul să se spună lucrurilor pe nume, clar și răspicat.

 • Autor Jens Thurau

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here