Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Semnale îngrijorătoare

Deutsche Welle – Comentariu : Semnale îngrijorătoare

202
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Se aștepta o poziție clară din partea cancelariei federale. Hans-Georg Maaßen trebuia demis. Ceea ce s-a și întâmplat, dar sub forma unui compromis care i-ar putea deranja pe mulți alegători, crede Rosalia Romaniec.

Era deja în ceasul al doisprezecelea, când Angela Merkel s-a decis să rezolve, în stilul ei, o problemă care se tot amplifica. Ea l-a îndepărtat din funcție pe controversatul șef al serviciului de informații interne Hans-Georg Maaßen, în ciuda opoziției din anumite părți, satisfăcând astfel majoritatea membrilor marii coaliții de la Berlin.

O soluție tipică pentru Merkel: toată lumea poate fi acum aparent mulțumită – social-democrații din SPD, care au cerut insistent plecarea lui Maaßen, dar și ministrul de Interne creștin-social, Horst Seehofer, care i-a luat apărarea fostului șef al serviciului de Protecția Constituției. Ba mai mult: Seehofer l-a promovat de fapt pe Maaßen în funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne.

Deutsche Welle Rosalia Romaniec Rosalia Romaniec conduce Redacția Politică la DW

Merkel și-a atins astfel un obiectiv important: coaliția de guvernare se menține și își continuă activitatea. Cazul avea potențialul de a genera o criză guvernamentală iar soluția găsită de cancelară este din punct de vedere politic o operă de artă. Chiar dacă îi va deranja probabil pe mulți alegători.

În conflict cu cancelara

O scurtă recapitulare: Hans-Georg Maaßen, șef al serviciului de securitate internă, a pus la îndoială, în urmă cu câteva săptămâni, credibilitatea cancelarei Merkel. Un demers neobișnuit la Berlin. Maaßen declarase public că la Chemnitz nu ar fi existat o vânătoare împotriva străinilor, declanșată de extremiștii de dreapta, după înjunghierea mortală a unui etnic german de către persoane cu statut de refugiați, în urma unei dispute la un festival popular. Merkel afirmase anterior că o astfel de luare în vizor a străinilor ar fi avut loc la Chemnitz după incidentul inițial.

Maaßen nu a putut aduce dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, ceea ce a pus sub semnul întrebării ulterior chiar credibilitatea sa. În loc să le transmită cetățenilor un sentiment de siguranță, el a alimentat dimpotrivă frica și neîncrederea în societatea germană. Responsabilul nu făcuse o figură prea bună nici în cazul terorismului grupării extremiste de dreapta NSU, nici în cel al atentatului comis în 2017 de tunisianul Anis Amri asupra Târgului de Crăciun de la Berlin. Era riscantă oricum sprijinirea în continuare a unui astfel de personaj.

Pagube colaterale

Capacitatea doamnei Merkel de a modera situații conflictuale a fost considerată mult timp una din calitățile ei principale, dar acum tinde să devină tot mai mult o slăbiciune. Pas cu pas spre următorul compromis (nefericit), doar pentru a se putea menţine la guvernare.

Rămâne întrebarea cu ce ochi vor vedea alegătorii astfel de soluții. Un responsabil care nu-și face bine treaba continuă să fie sprijinit. Cineva care o contrazice fără delicatețe public pe cancelară și care este suspectat că ar fi mai apropiat decât se cuvine de AfD poate să continue în funcții de conducere. Să fie aceasta o soluție politică pe placul alegătorilor? Rămâne de văzut.

Cei nouă milioane de alegători așteptați la urne în patru săptămâni în Bavaria se vor pronunța și asupra acestei chestiuni, nu doar în ceea ce privește viitorul liderului CSU Horst Seehofer. Punem pariu că ei nu vor aprecia prea tare soluția de compromis găsită în cazul Maaßen la Berlin?

Vă mai recomandăm


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here