Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Venezuela la răscruce de drumuri

Deutsche Welle – Comentariu : Venezuela la răscruce de drumuri

142
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cu sprijin internaţional, Juan Guaidó, președintele Parlamentului din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al țării. Cum se va încheia această aventură riscantă rămâne de văzut, este de părere Uta Thofern.

default Maduro vs. Guaidó

Într-una din cele mai sărace ţări ale lumii acum totul este posibil. O a doua cădere a “Zidului”. O altă “Primăvară arabă” cu toate consecinţele deja binecunoscute. O baie de sânge. Sau arestarea curajosului preşedinte al Parlamentului venezuelean, Juan Guaidó, încheierea demonstraţiilor şi revenirea la resemnarea din ultimele luni.

În doar câteva luni, Juan Guaidó a reuşit să schimbe starea de spirit din Venezuela aşa cum nimeni nu s-ar fi aşteptat. El i-a conferit o nouă greutate Parlamentului de la Caracas. A reuşit să strângă rândurile opoziţiei până de curând divizate. S-a deplasat în cartierele sărace, tradiţional chaviste, unde a găsit sprijin.

Guaidó, care încă de pe vremea când era student a căutat dialogul cu susţinătorii adversarului politic, pare a fi omul potrivit pentru o schimbare. Şi, conform Constituţiei, el este – cel puţin temporar – liderul legitim, fiindcă preşedintele în exerciţiu până la începutul lunii ianuarie, Nicolas Maduro, a obţinut cel de-al doilea său mandat numai în urma unor alegeri ce contravin oricărui principiu democratic.

Este de ajutor sprijinul SUA?

Cu toate acestea, demersul preşedintelui Parlamentului de a se fi autoproclamat preşedinte al ţării este extrem de riscant. Mai ales sprijinul demonstrativ al SUA este o sabie cu două tăişuri. Statele Unite au pondere uriaşă în America Latină, dar trecutul politicii intervenţioniste a Washingtonului a lăsat urme adânci.

Uta Thofern, jurnalistă Uta Thofern conduce programele latino-americane la DW

Fiecare ajutor din SUA înseamnă noi argumente pentru tabăra lui Maduro şi alimentează legenda că numai “războiul economic” condus de americani este de vină pentru dezastrul din Venezuela. Faptul că acţiunea lui Guaidó a avut loc cu binecuvântarea Washingtonului nu face deloc situaţia mai uşoară. La doar câteva minute după autoproclamarea ca preşedinte, Donald Trump a şi transmis un mesaj pe Twitter în care l-a recunoscut drept preşedinte interimar.

A urmat recunoaşterea oficială din partea majorităţii statelor din America Latină, Canada şi a Organizaţiei Statelor Americane. Dar un stat cu greutate lipseşte de pe această listă: Mexicul. În continuare noul preşedinte de stânga, López Obrador, îl consideră şef al statului doar pe Maduro.

Uniunea Europeană se poartă prudent. Cererea privind organizarea de alegeri libere şi o declaraţie de sprijin clară din partea Parlamentului de la Caracas nu înseamnă automat şi recunoaşterea oficială a noii funcţii în care s-a instalat Guaidó.

Decisive pentru supravieţuirea regimului chavist sunt Rusia şi China. Pentru aceste ţări Venezuela are o importanţă strategică deosebită, în intenţia lor de a-şi extinde puterea geopolitică şi pe continentul american. Rusia şi China finanţează, de ani de zile, prin credite generoase, aparatul de stat de la Caracas. O mare parte din rezervele uriaşe de petrol sunt deja sub sechestru. Recent Rusia a efectuat exerciţii militare în Venezuela.

Cum reacţionează aparatul de securitate?

Dacă politica externă a SUA ar fi mai puţin zgomotoasă şi, în culise, s-ar ajunge discret la înţelegere cu China sau măcar s-ar încerca, am putea spera la o soluţie paşnică în Venezuela. Dar probabilitatea să se întâmple astfel este mică.

În următoarele ore sau zile decisiv va fi comportamentul “colectivos” (trupele chaviste) şi al serviciilor secrete. Poziţia armatei nu este clară. Ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, doar a informat pe Twitter că soldaţii nu sprijină un preşedinte autoproclamat, ci apără Constituţia şi suveranitatea Venezuelei. Declaraţia sa nu pare a fi în sprijinul lui Maduro. Aşadar, totul e posibil în Venezuela.

 • Autoare Uta Thofern

Mai mult pe aceeaşi temă

Venezuela Lokalwahlen Maduro

Comentariu: Maduro și-a pierdut orice legitimitate 10.01.2019

Până acum, Nicolás Maduro a guvernat măcar țara în calitate de președinte ales. La debutul celui de-al doilea său mandat, dispare însă orice urmă de democrație din regimul său, comentează Uta Thofern.

Venezuela | Sicherheitskräfte schirmen Präsident Madura ab

Comentariu: Venezuela în prag de implozie 06.08.2018

Relatările privind tentativa de asasinat asupra președintelui venezuelean, Nicolás Maduro, dau naștere la multe întrebări, între care doar una își găsește răspuns, crede Uta Thofer. Cel care profită e Maduro.

Venezuela - Krise

Nicolas Maduro și protejarea democrației 29.07.2017

În Venezuela au loc duminică alegeri pentru o nouă Adunare Constituantă. Protestatarii consideră această idee un mijloc de consolidare a regimului președintelui Nicolas Maduro.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here