Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : Franţa caută sponsori pentru reconstrucţia Notre-Dame

Deutsche Welle : Franţa caută sponsori pentru reconstrucţia Notre-Dame

83
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Întreaga lume a răsuflat uşurată când, în orele nopţii, pompierii au anunţat stingerea flăcărilor care au mistuit bună parte din celebra Catedrală Notre-Dame din Paris. Deja se strâng bani pentru reconstrucţie.

La Paris urmează a fi organizată o conferinţă internaţională pentru strângerea de fonduri necesare reconstrucţiei Catedralei Notre-Dame, pustiite de incendiul izbucnit în timpul lucrărilor de renovare. Ştirea a fost difuzată pe Twitter de primarul Parisului, Anne Hidalgo. Reuniunea, a mai anunţat ea, va fi găzduită de primărie.

Deja în primele ore ale dimineţii care au urmat devastatorului incendiu au fost anunţate substanţiale donaţii în vederea restaurării lăcaşului sfânt, emblema capitalei franceze. Regiunea Île-de-France va contribui cu zece milioane de euro. Familia magnatului Bernard Arnault a oferit suma de 200 de milioane de euro. Concernul de produse de lux LVMH, căruia îi aparţin branduri celebre precum Moët Hennessy şi Louis Vuitton, pune la dispoziţie şi experţi proprii în domenii cum ar fi arhitectură sau finanţe. Anterior anunţase şi concurentul său, deţinătorul companiei de lux Kering, cu mărci consacrate între care Gucci, Brioni şi Saint Laurent, că va dona, pentru început, 100 de milioane de euro.

Pompierii istoviţi, dar mulţumiţi că au reuşit să stăpânească flăcările (Getty Images/AFP/. Herman) Pompierii francezi, la o zi după stingerea devastatorului incendiu

De la starea de şoc la speranţă

Acestea sunt primele ajutoare financiare anuţate la scurt timp după catastrofa care a zguduit nu doar întreaga Franţă, ci şi întreaga lume. La miezul nopţii, localnicii şi telespectatorii care au urmărit cu sufletul la gură eforturile de stingere a incendiului de proporţii au răsuflat uşuraţi la aflarea anunţului făcut de şeful echipelor de intervenţie, Jean-Claude Gallet, potrivit căruia focul fusese stins în întregime, iar renumita catedrală va putea fi reconstruită. Preşedintele Emmanual Macron a declarat la rândul său: “Împreună vom reclădi această catedrală” – şi anume cu cei mai mari artişti de care dispunem.

În orele dimineţii mulţi francezi erau încă şocaţi de cele petrecute cu o zi în urmă, dar şi bucuroşi că nu era totul pierdut. Nu lipsise mult ca Notre-Dame să fie înghiţită complet de flăcări. Luni, la orele 22.00, Gallet nu era deloc convins că va putea fi salvată catedrala, apreciind că decisive vor fi următoarele 90 de minute. Abia o oră mai târziu a făcut anunţul fericit. Pericolul trecuse.

Mulţimea adunată în faţa catedralei pariziene în flăcări (Getty Images/AFP/E. Feferberg) Mulţi s-au rugat pentru salvarea Catedralei Notre-Dame

Multe opere de artă şi relicve s-au păstrat

Daunele pricinuite de incendiu sunt totuşi enorme: au ars structura din lemn a acoperişului, datând din Evul Mediu, părţi ale cupolelor, o turlă din secolul al XIII-lea. Temperaturile ridicate de până la 1000 de grade Celsius, fumul şi apa folosită la stingerea incendiului au produs stricăciuni considerabile zidăriei. Cei 400 de pompieri au luptat din răsputeri să salveze cât mai mult din edificiu şi să împiedice extinderea flăcărilor asupra clădirilor din centrul istoric al Parisului.

S-a reuşit de asemenea salvarea unor valoroase opere de artă şi relicve, între care venerata cunună de spini a lui Iisus Hristos, crucea din altar, veşmântul de aur al Regelui Ludovic cel Sfânt, icoane şi alte odoare bisericeşti. Încă nu se ştie precis ce s-a pierdut pentru totdeauna, de pildă care este starea vitraliilor.

O inestimabilă valoare: Cununa de spini a lui Iisus Hristos (picture-alliance/dpa/Godong/P. Deliss) Cununa de spini a Mântuitorului Iisus Hristos

Altă veste bună e că nu au fost răniţi decât puţini oameni în pofida condiţiilor extrem de dificile cu care s-au confruntat pompierii. Unul dintre aceştia se află însă în stare gravă. Rănile i-au fost cauzate de o ploaie de plumb topit scursă de pe acoperişul în flăcări.

Costurile reconstrucţiei le depăşesc cu mult pe cele iniţiale de restaurare

Procuratura a anunţat deja luni că exclude posibilitatea unui atentat terorist sau a unei incendieri intenţionate. Catastrofa ar fi fost provocată de o defecţiune produsă în timpul lucrărilor de renovare. Nu e prima dată că se întâmplă ca o clădire de patrimoniu aflată în restaurare să fie şi mai grav avariată. Astfel, costurile finale de reconstruţie depăşesc cu mult bugetul iniţial. Un exemplu în acest sens este vestita Bibliotecă Anna Amalia din Weimar.

Catedrala Notre-Dame, simbol al culturii europene, urma să fie restaurată complet până în 2027, costurile fiind estimate la 150 de milioane de euro. Acum va fi, bineînţeles, nevoie de o sumă cu mult mai mare, probabil de câteva miliarde.

Catastrofa produsă în inima Parisului a stârnit numeroase reacţii de profund regret şi stupoare din partea liderilor din întreaga lume.

Medana Weident (dpa, KNA, afp, epd

Vă mai recomandăm


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here