Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Italia: Populiștii, pentru prima dată la putere într-o țară...

Deutsche Welle – Italia: Populiștii, pentru prima dată la putere într-o țară mare a UE

171
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Un partid anti-sistem și naționaliști de dreapta formează noul guvern de la Roma, propunându-și să cheltuie mulți bani și să se confrunte cu UE. Un profesor de drept apolitic este întruchiparea schimbării.

“Ce se întâmplă aici?” – se întrebau miercuri seara, în fața Palatului Quirinale din Roma, nu doar turiști, ci și unii trecători italieni. Esplanada reședinței prezidențiale cu impresionantul obelisc este în mod normal deschisă pentru public. În cursul serii, însă, carabinierii au blocat trecerea pietonilor din cauza unui oaspete special. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a primit pe noul șef de guvern Giuseppe Conte, cu care s-a întreținut timp de două ore. Presa a fost ținută în fața porții de șase metri înălțime. Turiștii s-au îndepărtat după ce au primit explicațiile legate de formarea noului executiv italian.

Doar puțini susținători ai celor două formațiuni de guvernământ – “Mișcara 5 Stele” și “Lega” – s-au adunat în fața Palatului Quirinale, aplaudând în momentul în care a apărut noul șef de guvern, un profesor de drept încă absolut necunoscut până acum vreo două zile. Giuseppe Conte îi salută în grabă înainte de a se urca într-o limuzină și a se îndrepta spre noua sa reședință, “Palazzo Chigi”.

Premier de paie

“Aici se scrie istorie”, spune bucuros liderul “Mișcării 5 Stele”, Luigi Di Maio. Acest prim guvern populist “va acționa în interesul oamenilor”, mai susține Di Maio. Într-o scurtă declarație, Conte a promis să fie șeful unui “guvern al schimbării” și “avocatul tuturor italienilor”. Bineînțeles că va respecta Constiutuția țării și obligațiile europene asumate de Italia. Ceea ce nu-l va împiedica, totuși, să pună în aplicare, pas cu pas, lista lungă a programului guvernamental propus de populiști. Juristul Giuseppe Conte nu aparține niciuneia dintre formațiunile aflate la guvernare, dar este, în opinia liderilor politici ai partidelor de coaliție (care ar fi vrut amândoi să ocupe postul de premier), întruchiparea unui compromis ideal.

Matteo Salvini, șeful partidului xenofob “Lega”, a subliniat, însă, că așteaptă ca Giuseppe Conte să guverneze conform dorințelor formațiunilor din arcul guvernamental. “El este independent, dar știe și că ne vom bucura de o majoritate în parlament”, a menționat Salvini.

O listă lungă de promisiuni electorale

Conte va putea guverna doar cu sprijinul populiștilor din ambele camere legislative. Sătămâna viitoare, noul cabinet al lui Conte va fi supus votului formațiunilor câștigătoare în alegeri și se așteaptă să fie aprobat. Cei doi lideri ai formațiunilor de guvernământ vor ocupa posturile de ministru de Interne și Economie și vor avea grijă să-l “îndrume” pe noul șef al executivului în activitatea sa.

Italienii, care în proporție de peste 50 la sută au votat formațiunile populiste, așteaptă din partea premierului Conte o profundă reformă fiscală, reducerea vârstei de pensionare, introducerea unui venit de bază pentru șomeri, expulzarea a peste 500.000 de imigranți, renegocierea, în interesul Italiei, a acordurilor UE, respectând însă limita deficitului bugetar, dar nelăsând Comisia Europeană să dicteze Romei ce are de făcut.

UE avertizează Italia

Toate aceste obiective au fost formulate sub titlul “Italia mai întâi”, strigătul de luptă al noii coaliții, care creează frisoane responsabililor UE de la Bruxelles. Comisia UE a anunțat în contextul formării noului guvern că Italia a îndeplinit anul trecut toate obligațiile fiscale asumate. UE așteaptă acum și următorii pași de reformă pentru economisirea a aproximativ 10 miliarde de euro. Dar e greu de crezut că așa ceva va fi posibil cu noul executiv de la Roma. Datoria publică a Italiei a atins între timp 2.300 de miliarde de euro. În cazul în care nu se va reuși reducerea acesteia, Italia se poate aștepta la un avertisment formal din partea Bruxelles-ului.

Patronatul italian a apelat la noul guvern să acționeze prudent, în așa fel încât să nu pericliteze credibilitatea țării. Dacă pe piețele financiare internaționale Italia va suferi o pierdere de încredere, atunci s-ar putea confunda rapid într-o criză a datoriilor. “Lega” susține numirea în fruntea Ministerului de Finanțe a unui adversar declarat al uniunii monetare europene. Paolo Savone, profesor universitar de economie, în vârstă de 81 de ani, ar putea constitui o adevărată problemă pentru Eurogrup.

Experiment de scurtă durată

Observatorii politici de la Roma recomandă răbdare. Să se aștepte mai întâi primele acțiuni ale noului guvern. Criticile pripite din partea Bruxelles-ului, a Berlinului sau Parisului ar fi contraproductive, e de părere Silvia Francescon, șefa “European Council on Foreign Relations”, în dialog la Deutsche Welle.

Și istoricul Giovanni Orsina, de la Universitatea LUISS din Roma, face recomandări similare, estimând că noua coaliție de guvernământ nu va rezista prea multă vreme: “Ea va încerca, ce-i drept, să îndeplinească unele obiective propuse, dar nu cred că va fi prea eficientă. Cele două partide au, în fond, un singur lucru comun: sunt împotriva sistemului. Cooperarea nu va dura prea multă vreme.”

Jurista Silvia Francescon crede că noul cabinet va rezista doar poate un an, adăugând: “M-ar mira mult să fie altfel”. Guiseppe Conte conduce cel de-al 65-lea guvern al Italiei postbelice. Statistic e, așadar, foarte posibil ca și noul executiv să nu aibă viață prea lungă.

 • Autor Bernd Riegert

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here