Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : Manfred Weber, la adresa Ungariei și României :

Deutsche Welle : Manfred Weber, la adresa Ungariei și României :

157
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Respectarea drepturilor fundamentale în UE este nenegociabilă”

Șeful grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, avertizează Ungaria că respectarea drepturilor europene de bază este obligatorie. El critică dur și guvernul de la București.

Manfred Weber CSU Manfred Weber, șeful grupului parlamentar al PPE în Parlamentul European

În emisiunea Morgenmagazin de la postul public german ZDF, șeful popularilor europeni în Parlamentul de la Strasbourg a atras atenția că drepturile fundamentale prevăzute în tratatele comunitare reprezintă “sufletul Europei” și că respectarea lor este nenegociabilă.

Politicianul creștin-social german (CSU) a evitat să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă grupul parlamentar al popularilor europeni va vota în favoarea demarării unei proceduri disciplinare împotriva Ungariei, din cauza nerespectării acestor drepturi fundamentale. Problema este dezbătută marți la Strasbourg, cu participarea premierului ungar Viktor Orban, care va ține un discurs în plen. Miercuri urmează să se voteze pe această temă, fiind necesară o majoritate de două treimi pentru a iniția procedura împotriva Ungariei.

Weber a arătat că în grupul parlamentar al PPE au avut loc dezbateri foarte critice la adresa Budapestei și a declarat că speră că premierul Orban este dispus să admită îngrijorarea instituțiilor europene față de situația din Ungaria și să ia măsurile cuvenite. Potrivit lui Weber, acuzat anterior că ar fi fost prea îngăduitor cu șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban s-a arătat până acum mai mereu deschis la dialog și dispus la compromis.

Orban Viktor Ungaria premier Va fi Viktor Orban receptiv la cererile familiei europene?

Weber a insistat că în UE trebuie să fie posibil dialogul cu toate forțele politice și că atacurile verbale unilaterale nu ajută la nimic. Nenegociabilă ar fi însă, conform candidatului la președinția viitoarei Comisii Europene, respectarea de către toate statele membre a drepturilor fundamentale ale UE. “Nimeni nu primește rabat de la această prevedere doar pentru că este membru al familiei politice a PPE”, a declarat Weber la ZDF. În acest context, el a spus că sprijină dialogul cu premierul Orban, nu excluderea partidului acestuia FIDESZ din PPE, așa cum s-a sugerat că ar dori unii membri ai PPE.

Cuvinte grele la adresa guvernului de la București

Manfred Weber a punctat însă că probleme nu ar exista doar în Ungaria, ci și în Polonia sau Italia, unde la guvernare s-ar afla forțe politice cu care colaborarea ar fi mai dificilă. Criticile cele mai dure le-a rezervat însă șeful grupului parlamentar al PPE pentru guvernarea PSD-ALDE de la București.

Rumänien Vasilica Viorica Dancila (Getty Images/AFP/O. Ganea) Guvernanți români criticați dur de posibilul viitor președinte al Comisiei Europene

Weber a atras atenția că țara în care au existat proteste anti-guvernamentale în această vară nu a fost Ungaria, ci România. “Guvernul socialist de la București face abuz de putere cu scopul de a facilita corupția”, a criticat politicianul creștin-social german. El a precizat că și social-democrații și liberalii, în aceeași măsură ca și conservatorii, sunt obligați să respecte drepturile fundamentale, democrația și statul de drept în calitate de membri ai Uniunii Europene.

Weber a amintit că până și libertatea presei a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării, după asasinarea în ultimele luni a doi jurnaliști în țări ale Uniunii. Revenind la Ungaria, problematică ar fi asigurarea libertății de funcționare a universităților și a organizațiilor non-guvernamentale. Și ONG-urile critice la adresa guvernului trebuie să poată exista și lucra în Ungaria, a subliniat Manfred Weber.

 • Autor Ovidiu Suciu

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here