Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : May a cerut oficial amânarea Brexitului.

Deutsche Welle : May a cerut oficial amânarea Brexitului.

121
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Juncker : Nu se va lua o decizie privind Brexitul la summitul UE de săptămâna aceasta

UE nu știe încă exact în ce direcție vrea să o ia Marea Britanie pe tema Brexit. Președintele Comisiei Europene Juncker nu crede că la summitul UE de săptămâna aceasta se va putea decide amânarea Brexitului.

Premiera britanică Theresa May nu ar avea nici în guvernul ei, nici în Parlament “aprobare pentru un scenariu anume”, a declarat Jean-Claude Juncker. “Atât timp cât nu știm ce decizie ar dori Marea Britanie, nu putem nici noi să hotărâm nimic”. Prin urmare, președintele Comisiei de la Bruxelles crede că “la summitul de săptămâna aceasta nu vom stabili nimic pe tema Brexit și va trebui să ne întâlnim încă o dată în acest sens săptămâna viitoare.”

May vrea să-i convingă pe liderii din celelalte state membre să accepte amânarea datei oficiale de Brexit. Premisa pentru amânarea ieșirii oficiale a Regatului Unit din UE, așa cum își dorește Camera Comunelor de la Londra, trebuie să fie însă o majoritate în parlamentul britanic în favoarea contractului de Brexit negociat și convenit cu Uniunea Europeană, a adăugat Juncker. El a insistat că Uniunea nu va mai face alte concesii Marii Britanii. Negocierile ar fi încheiate. Nu vor mai avea loc nici negocieri ulterioare pe același tratat, nici negocieri noi și nici nu se vor mai acorda alte garanții de către Bruxelles, a subliniat șeful Comisiei Europene.

Camera Comunelor de la Londra a respins deja de două ori acordul de Brexit încheiat de Theresa May cu blocul comunitar. May dorise un al treilea vot pe acest acord săptămâna aceasta, dar inițiativa a fost blocată de președintele Parlamentului de la Londra, John Bercow. El a explicat că o regulă mai veche de 400 de ani interzice supunerea la vot în mod repetat a unei propuneri legislative neschimbate.

Amânare până la sfârșitul lui iunie?

Premiera britanică May a cerut în scris oficial UE amânarea Brexitului până pe 30 iunie, după cum a anunțat chiar ea. Potrivit BBC și ITV, May ar spera ca în această perioadă să treacă totuși prin parlament acordul încheiat cu UE. Șefii de stat și de guverne din celelalte 27 de țări membre trebuie să aprobe în unanimitate amânarea datei de Brexit. Data oficială de ieșire a Londrei din Uniune este 29 martie.

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier a subliniat că doamna May trebuie să vină cu o motivație solidă pentru o amânare mai îndelungată a Brexitului. Ceilalți 27 de membri nu ar accepta fără condiții o amânare mai lungă, care nu ar face decât să prelungească nesiguranța pentru cetățeni și firme, a apreciat Barnier. “O amânare mai lungă presupune existența unei oferte noi, noi evoluții sau idei politice care ar putea fi negociate.” Îngrijorătoare sunt și efectele acestui proces de Brexit asupra alegerilor europene din mai. Majoritatea celor 3,5 milioane de cetățeni comunitari din Regatul Unit ar avea drept de vot, la fel ca și cei 1,2 milioane de britanici din celelalte țări ale UE. “Fiecare țară are nevoie de timp pentru a se pregăti de alegeri.” Potrivit tratatelor comunitare, fiecare țară membră trebuie să fie reprezentată și în Parlamentul European.

Theresa May Angela Merkel Angela Merkel așteaptă următoarea mutare a Theresei May

Cancelara Angela Merkel a declarat la Berlin că va lupta până în ultimul moment pentru un Brexit reglementat de un acord. Dar o decizie a UE de amânare a datei de Brexit nu poate fi luată fără o poziție clară a britanicilor. “Vom vedea ce ne comunică Theresa May și care sunt dorințele ei”, a explicat Merkel în avanpremiera summitului. “Apoi vom încerca să venim cu o reacție.”

Crește nemulțumirea în UE

În UE sporește între timp nemulțumirea față de desfășurarea demersului de Brexit. “Incertitudinea este inacceptabilă”, a declarat ministra franceză pentru afaceri europene Nathalie Loiseau, aflată la Bruxelles. Tot de acolo, a făcut un apel la grabă și secretarul de stat german pentru afaceri europene Michael Roth. “Dragi prieteni de la Londra, veniți vă rugăm cu o soluție. Timpul se scurge.” Ministrul suedez pentru afaceri europene Hans Dahlgren a cerut Londrei să sugereze cum dorește să fie finalizat întregul proces. “Avem o grămadă de alte probleme de rezolvat în UE. … Hai să ne facem treaba.” Și președinția română a Consiliului European a cerut britanicilor să-și clarifice definitiv poziția.

Mai mult pe aceeaşi temă

Großbritanien | Theresa May spricht im Unterhaus | Brexit | London

Parlamentul britanic a respins acordul de Brexit 13.03.2019

Deputații din Camera Comunelor de la Londra au votat clar împotriva acordului de Brexit negociat de premiera Theresa May cu UE. Aceasta a încercat până în ultimul moment să obțină o majoritate pentru acord.

England, London: Theresa May

Trei voturi și un șantaj 14.03.2019

După scene de haos, Parlamentul britanic a votat împotriva unui Brexit dur. Theresa May a suferit o nouă înfrângere, dar ea vrea un al treilea vot pe marginea acordului cu UE. Barbara Wesel relatează din Londra.

Brüssel besuch Theresa May Brexit Nachverhandlungen

Săptămână decisivă pentru Brexit 11.03.2019

Parlamentul de la Londra supune marţi din nou la vot înţelegerea de Brexit. Bruxellesul nu a livrat, aşa cum se spera, o formulă magică. Dacă Theresa May va pierde votul, Brexitul va fi probabil amânat.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here