Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : Reuniunea NATO revine la normalitate

Deutsche Welle : Reuniunea NATO revine la normalitate

162
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

După prima zi a summitului NATO de la Bruxelles este clar că există disensiuni, dar nu un dezacord total. Aceasta în pofida ieşirii nervoase a lui Donald Trump care, în marja reuniunii, a atacat în special Germania.

Marea catastrofă din sânul NATO, despre care au vorbit analiştii în ultimele săptămâni, nu s-a materializat. Donald Trump nu a anunțat nici părăsirea alianței de către SUA, nici retragerea soldaților americani din bazele germane.

Dupa ieşirea verbală de dimineaţă, când a tunat împotriva mai multor state, dar în special a Germaniei, în timpul şedinţei plenare, Donald Trump s-a limitat la acuzațiile sale obișnuite: cheltuielile partenerilor europeni în domeniul apărării sunt prea scăzute, toți ar trebui să cheltuiască patru la sută din producția lor economică, în locul celor două procente promise, care oricum nu sunt respectate de toată lumea.

Acest lucru trebuie însă privit ca o fumigenă, căci niciunul dintre participanții la summit nu a dat curs solicitării. Cu toate acestea, Donald Trump nu a pus la îndoială continuarea Alianței, potrivit participanților. Cercuri guvernamentale franceze afirmă că liderul american ar fi adresat chiar și mesaje pozitive, constructive participanților la summit. Surse britanice, de asemenea, raportează că Trump a făcut o remarcă pozitivă despre Europa.

Există disensiuni, dar viaţa continuă

Şefa guvernului german, Angela Merkel Şefa guvernului german, Angela Merkel

“Am avut discuții, am avut neînțelegeri”, a declarat, vizibil uşurat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acest lucru s-a întâmplat întotdeauna în istoria NATO. Ceea ce s-a realizat contează. În esenţă au fost reafirmate deciziile summit-ului din Ţara Galilor din 2014.

Diplomații NATO au examinat cu atenție declarația comună în săptămânile pregătitoare. Liderii statelor membre își reafirmă angajamentul neschimbat în legătură cu obiectivul de cheltuire a două procente din produsul lor intern brut pentru apărare, în următorii cinci ani. Alte angajamente extinse au fost evitate.

Au existat câteva decizii concrete, cum ar fi invitația adresată Macedoniei pentru discuțiile de aderare la NATO, după ce disputa în legătură cu numele ţării a fost în cele din urmă soluționată.

Va exista o nouă misiune de instruire în Irak, pe care dorește s-o preia Canada. Unul din cele două sedii noi urmează să fie construit la Ulm, în Germania. Acest aspect este invocat adesea de guvernul federal pentru a sublinia contribuția sa la Alianţă, dincolo de cheltuielile directe. De asemenea, trebuie să se ia în considerare numărul de trupe și participarea la misiuni, a spus partea germană. Cu toate acestea, Berlinul se angajează să atingă obiectivul de două procente în mod treptat, nu imediat.

Normalitate în discuţiile Merkel-Trump

Cei care se așteptau ca Donald Trump să îşi reia tirurile anti-germane într-un cerc restrâns, cu cancelara Angela Merkel, s-au înșelat. După atacul lansat la adresa Germaniei, bazat pe informaţii false, tonul său s-a schimbat în totalitate. „Avem o relație foarte bună cu cancelara, o relație minunată cu Germania. Aţi avut un succes enorm și noi vă felicităm. Și cred că relaţiile noastre comerciale vor crește, precum și multe alte lucruri”.

Despre problemele de apărare nu s-a discutat. În schimb, Trump a folosit întâlnirea cu Merkel pentru a aduce în discuţie subiectul favorit – exporturile europene și germane în SUA. A fost vorba despre mașini, dar și despre produse farmaceutice, deoarece președintele a descoperit recent subiectul prețurilor ridicate la medicamente în SUA.

Angela Merkel i-a explicat clar că Europa nu are niciun interes pentru escaladarea diferendului comercial și a amintit că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va merge la Washington pentru negocieri.

S-a vorbit și despre migrație. Cancelara germană l-a informat pe președintele SUA în legătură cu încercarea UE de a aborda această problematică în țările de origine ale migranților, cu ajutorul unui parteneriat cu Africa.

Evaluările lor privind politica Rusiei şi situația din Ucraina s-au regăsit, de asemenea, pe agenda discuţiilor.

Merkel a respins, desigur, pretențiile lui Trump referitoare la importurile germane de energie din Rusia: Germania importă numai aproximativ nouă procente din energia sa, nu între 60 şi 70 la sută, așa cum a afirmat Trump dimineață.

Şefa executivului german a rezumat în mod calm conversația cu Trump, declarându-se mulțumită că s-a ivit ocazia de a vorbi despre dezvoltare economică, migrație, despre viitoarele probleme comerciale și despre călătoriile viitoare ale președintelui.

Dialogul cu SUA este important, a spus Merkel, argumentând că “Germania şi SUA sunt parteneri și doresc să lucreze împreună”.

În orice caz, întâlnirea celor doi lideri ar fi avut loc într-o atmosferă normală, fără ieşiri verbale din partea lui Donald Trump, care chiar a transmis felicitări din partea familiei sale și a afişat o atitudine foarte prietenoasă față de Angela Merkel.

Vă mai recomandăm

 • Autor Barbara Wesel

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here