Deutsche Welle Romania : Donald Trump, gata să retragă SUA din acordul climatic de la Paris

  217
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Vor rămâne sau nu SUA sub Donald Trump parte a tratatului climatic internațional de la Paris? Poate președintele american să decidă pur și simplu părăsirea de către țara sa a acordului? Mai multe scenarii sunt posibile.

  UPDATE: Președintele SUA, Donald Trump, ar urma să retragă țara sa din acordul climatic de la Paris. Informația publicată de un portal de știri american ar proveni de la două surse foarte apropiate șefului de la Casa Albă, care ar avea cunoștință în mod direct cu privire la decizia acestuia. Trump se gândește în continuare dacă să anuleze doar tratatul climatic de la Paris sau să ia decizia mai radicală de a denunța întreaga convenție-cadru privind clima a ONU, a doua opțiune fiind una care ar scoate SUA mai rapid de sub incidența prevederilor de protecția climei acceptate la nivel mondial. Mai jos, puteți citi o trecere în revistă a tuturor variantelor pe care președintele american le are la dispoziție. Amintim că el a declarat anterior că încălzirea globală ar fi o farsă lansată de China.

  Angela Merkel nu-și mai face se pare prea multe iluzii: “Întreaga discuție privind protecția climei a decurs foarte nesatisfăcător”, a declarat ea suprinzător după summitul G7 din Italia, de la sfârșitul săptămânii trecute. “Nu există deocamdată indicii cu privire la rămânerea sau nu a SUA ca parte a acordului climatic de la Paris”. Donald Trump a comunicat și el după reuniunea de la Taormina, pe Twitter cum altfel, că va lua o decizie în acest sens în cursul acestei săptămâni.

  Varianta unu: anularea tratatului climatic de la Paris

  Principala întrebare este dacă administrația Trump va decide sau nu ieșirea Americii din cadrul tratatului climatic internațional de la Paris, din decembrie 2015. Acesta prevede ca statele membre să adopte voluntar măsuri de protecția climei, prin care încălzirea globală medie să fie limitată la 2 grade Celsius. Chiar și mai puțin, dacă s-ar putea. America a votat în favoarea acordului climatic, dar la acea vreme președinte era Barack Obama. Zece luni mai târziu, cu puțin timp înainte de alegerea lui Donald Trump, SUA au ratificat tratatul, ironic aproape simultan cu China, cele două țări fiind cele mai mari producătoare de gaze cu efect de seră din lume. 145 de țări membre ale ONU au ratificat între timp documentul. Acesta are un statut special: el prevede obligația statelor membre să conceapă un plan național de protecție a climei, dar modul în care este aplicat planul respectiv la nivelul fiecărei țări nu presupune nicio obligație. Astfel a putut administrația Obama să devină parte a tratatului fără a cere acordul Congresului, sceptic de regulă față de acest subiect.

  Conferința climatică de la Paris, de la sfârșitul lui 2015: la final a fost adoptat acordul climatic internațional, la care au aderat și SUA Conferința climatică de la Paris, de la sfârșitul lui 2015: la final a fost adoptat acordul climatic internațional, la care au aderat și SUA

  Lui Donald Trump însă puțin îi pasă de protecția climei, asta este deja clar. Dacă va decide să anuleze tratatul de la Paris pentru SUA, prevederile în vigoare îi impun însă un termen de așteptare de trei ani până va avea dreptul să declare părăsirea de către SUA a acordului. Va mai dura apoi un an până la clarificarea tuturor aspectelor controversate. Cu alte cuvinte: Trump nu va putea anunța o victorie în lupta cu prevederile de protecția climei decât eventual într-un al doilea mandat, peste patru ani.

  Varianta doi: rămânem membri , dar nu facem nimic

  Trump poate alege să rămână în tratat, dar să nu aplice nicio măsură de protecția climei. Ambițiosul “Clean Power Plan” al lui Obama, care prevederea reducerea cu o treime a emisiilor poluante ale Americii până în 2030, a fost deja slăbit semnificativ în martie de Trump printr-un de acum obișnuit decret prezidențial.

  Martie 2017: Donald Trump a slăbit printr-un decret prezidențial planul de protecție climatică adoptat de predecesorul său la Casa Albă Martie 2017: Donald Trump a slăbit printr-un decret prezidențial planul de protecție climatică adoptat de predecesorul său la Casa Albă

  Printre altele, el a pus capăt limitării emisiilor de metan în industria gazului și în cea petrolieră. Experții cred că nu mai este astfel posibilă atingerea obiectivelor prevăzute în “Clean Power Plan”. Dacă Trump va alege să rămână în tratatul climatic, dar doar pentru a-l sabota, atunci nu-i va fi ușor să explice această poziție la el în țară.

  Varianta trei: părăsirea convenției climatice internaționale

  Cu adevărat spectaculoasă ar fi varianta a treia: Trump ar putea decide ieșirea din convenția climatică a ONU. Aceasta a fost creată în 1992 la Rio și a fost ratificată de 195 de țări, aproape toate statele ONU. Convenția este practic fundamentul protecție climatice la nivel mondial. Pe baza ei a fost înființat mai întâi Protocolul Kyoto în 1997, primul tratat climatic internațional. Acestuia i-a urmat tratatul climatic de la Paris. Iar de la înființarea convenției-cadru a ONU, au loc anual conferințele climatice internaționale. Din această convenție Trump ar putea ieși de tot într-un interval de un an. SUA ar urma să nu mai fie reprezentate nici la conferințele climatice ale ONU. Doar în urmă cu câteva luni, nimeni nu credea că s-ar putea vreodată ajunge atât de departe. Și fostul președinte american George W. Bush a blocat ani în șir orice progrese la reuniunile climatice, a renunțat să aplice prevederile Protocolului Kyoto, dar a fost mereu extrem de clar: SUA rămân la masa negocierilor. Acum însă, până și această variantă extremă nu mai poate fi exclusă.

  Indiferent de ce va decide conducerea de la Washington, cancelara germană a precizat foarte clar un lucru: caravana protecției climatice nu se va opri din drum, la nevoie va merge mai departe fără America, una din cele mai mari surse de emisii nocive din întreaga lume

  Autor: Jens Thurau (os)


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here