Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : Un summit G20 dominat de conflicte comerciale

Deutsche Welle : Un summit G20 dominat de conflicte comerciale

106
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu este interesat de cooperare internaţională. Dar restul statelor G20 sunt. De aceea, în cadrul summit-ului din Argentina s-ar putea ajunge la o confruntare.

Viitoarea reuniune la vârf a G20, care va avea loc vineri şi sâmbătă la Buenos Aires, va fi prima care se va desfăşura în America Latină. Preşedintele Argentinei, Mauricio Macri, care se confruntă în ţara sa cu o severă criză financiară, intenţionează să informeze statele G20 mai detaliat despre problemele şi năzuinţele continentului-gazdă. “Trebuie să arătăm mereu că avem de-a face cu o lume în care nedreptatea ia amploare peste tot, în loc să scadă.” Preşedintele Macri a anunţat “că facem o reuniune a G20 care va avea un aport pentru fiecare om”, a declarat Pedro Villara Delgado, explicând care sunt obiectivele argentiniene. El este expert argentinian şi a pregătit în ultimele luni, împreună cu cei 19 omologi ai săi, apropiata reuniune la vârf. “Ce am afirmat pare de la sine înţeles. Dar dacă ne uităm mai atent constatăm că nu este aşa. Este nevoie de decizii care să îmbunătăţească viaţa oamenilor”, a mai subliniat el. G20 va discuta de această dată despre viitorul muncii într-o lume digitalizată, despre educaţie, dezvoltare durabilă şi siguranţă alimentară.

Pedro Villagra Delgado, un diplomat experimentat, este însă sigur că o altă temă şi mai ales un alt preşedinte, anume cel american, vor domina scena întâlnirii de la Buenos Aires. Prin politica sa comercială având drept motto “America first”, Donald Trump şi-a bruscat atât aliaţi cum ar fi UE sau Canada, cât şi rivali cum ar fi China. Taxele vamale restrictive şi conflictele comerciale au produs diminuarea comerţului mondial, după cum a avertizat şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, în ajunul reuniunii G20. “Vom arăta efectele pe care măsurile le vor avea cu siguranţă asupra performanţei economice. În cel mai rău caz aceasta se va diminua cu 0, 5 procente. Este prognoza noastră, pe care o împărtăşim tuturor acelora care sunt interesaţi de comerţ.”

Trump vrea un “deal” cu China

Şefa executivului german, Angela Merkel şi mulţi alţii şi-au propus să insiste la Buenos Aires în favoarea unui comerţ mondial liber şi echitabil. Pentru moment, situaţia se prezintă de parcă deviza reuniunii ar fi “toţi contra unu, toţi contra Trump”. Preşedintele SUA, care nu va participa decât la una din cele două zile ale reuniunii din Argentina, nu va ţine probabil cont de astfel de pledoarii. Ce contează pentru el este “America first”, după cum a reiterat săptămâna trecută. Instituţiile internaţionale cum ar fi Organizaţia Mondială a Comerţului sau chiar şi G20 îl stânjenesc mai degrabă. Trump vrea să se folosească de reuniunea G20 din Buenos Aires pentru a sta de vorbă cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Şeful Casei Albe îşi doreşte o înţelegere bilaterală şi, concomitent, ameninţă: “Ne descurcăm bine cu China. Iar China doreşte neapărat o înţelegere. Poate că nu vă spune asta dumneavoastră, dar îşi doreşte foarte mult o înţelegere. Eu am la dispoziţie alte taxe vamale restrictive în valoare de 250 de miliarde de dolari, pe care le pot decreta dacă nu ajungem la o înţelegere. Credeţi-mă, le voi decreta, deoarece China ne-a jefuit ţara de foarte, foarte mulţi ani. Aceasta nu se va mai întâmpla cu mine în funcţie”, a declarat Trump la Washington.

Summit în marja summit-ului

Nu este clar dacă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va avea şansa să discute cu Trump şi să negocieze chestiunea taxelor vamale restrictive pentru oţel şi automobile din UE. Tratativele între partenerii transatlantici demarate în vară stagnează. Juncker nu este de acord cu politica economică a administraţiei de la Washington. “Nu îmi place unilateralismul care nu ţine cont de nevoile celorlalţi. Eu voi rămâne mereu un multilateralist convins”, a declarat Juncker în septembrie, în discursul privind starea UE.

În marja reuniunii G20 este prevăzută şi o întâlnire a lui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin. Dar încă nu este sigur că aceasta va avea, într-adevăr, loc. Cele două ţări se află în dispută nu atât din pricina comerţului cât din cauza tratatului INF de interzicere a rachetelor atomice cu rază medie de acţiune, pe care Trump intenţionează să-l denunţe. SUA acuză Rusia că nu respectă prevederile acordului, ceea ce Rusia dezminte.

Africa, educaţie, şanse

Pe lângă aspectele menţionate, la Buenos Aires vor avea loc dezbateri privind ameliorarea educaţiei tineretului şi forţei de muncă. În ultimul an, preşedinţia germană a G20 a pus accent pe problemele continentului negru. “Pactul pentru Africa”, decis la Hamburg, a avut succes, după cum a asigurat preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa. El a vizitat de curând Germania şi a luat parte la o conferinţă de pregătire a summit-ului G20. Ramaphosa a avertizat, adresându-se delegaţiei germane: “Felul în care funcţionează sistemul dumneavoastră, în care angajaţii, întreprinderile şi statul cooperează a fost pentru noi o fereastră prin care putem privi. Putem da asigurări că vom învăţa asta. Dar ne confruntăm cu lipsa capacităţilor. Există o lipsă acută de personal calificat în ţara noastră. Din acest punct de vedere putem învăţa multe de la Germania.”

Formarea personalului calificat ar putea fi un exemplu nu doar pentru Africa ci pentru numeroase regiuni de pe glob, afirmă expertul Pedro Villagra Delgado. “Arătăm la G20 perspectiva emisferei sudice, perspectiva unei ţări în curs de dezvoltare. Aceasta se numără între priorităţile noastre”, a declarat el, subliniind că acestea diferă de cele ale preşedintelui Donald Trump.

Cooperarea, ca obligaţie

Gazdele reuniunii G20 speră că la final liderii statelor membre, care reprezintă mai bine de 80 la sută din potenţialul economic global, îşi vor aprofunda cooperarea, în ciuda politiciii preşedintelui american. Declaraţia finală a reuniunii va fi adoptată în a doua zi a conferinţei, când Trump se va afla deja pe drumul de întoarcere. Diplomaţi ai UE au declarat însă că în numeroase privinţe există un consens cu delegaţia americană. Există de exemplu dorinţa comună de reformare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Vă mai recomandăm

 • Autor Bernd Riegert

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here