Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Venezuela : Va urma o operațiune militară ?

Deutsche Welle – Venezuela : Va urma o operațiune militară ?

165
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

După ciocnirile violente din ultimele zile a crescut probabilitatea unei intervenții militare a Statelor Unite în Venezuela, cred experții americani Michael Shifter și Gregory Weeks. DW a stat de vorbă cu ei.

Kolumbien Treffen Lima Gruppe in Bogota (picture-alliance/AP Photo/M. Mejia) Juan Guaido (în stânga) la întâlnirea cu Mike Pence la Bogota

Cât de probabilă e o intervenție militară americană în Venezuela?

După refuzul militarilor care i-au rămas loiali lui Nicolas Maduro de a permite livrarea ajutoarelor străine în Venezuela, a crescut probabilitatea ca Washingtonul să se implice militar în conflictul dintre Maduro și Juan Guaido. SUA l-au recunoscut pe Guaido ca președinte interimar al Venezuelei, la fel ca multe țări din Europa și America Latină. În urma ciocnirilor violente, el i-a cerut comunității internaționale să ia în considerare “toate măsurile” pentru a elibera țara.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, care a călătorit în Columbia pentru a se întâlni cu președintele țării latinoamericane, Iván Duque, și cu Juan Guaido, a anunțat noi sancțiuni. El a promis că Washingtonul va rămâne alături de Guaido până la restaurarea libertății Venezuelei.

UE împotriva unei intervenții 

“Trebuie să evităm o intervenție militară”, a declarat luni Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini.

Respingerea deschisă a opțiunii militare vine la momentul potrivit, au observat mai mulți experți din SUA, deoarece probabilitatea unei intervenții a crescut după ultimul weekend.

“Opțiunea militară e mai plauzibilă acum decât în orice alt moment de la începutul crizei din Venezuela”, a spus Michael Shifter, directorul think tank-ului Inter-American Dialogue (IAD) de la Washington.

Scenariul unei intervenții militare e “mai probabil acum decât a fost pe 23 februarie, pentru că eforturile de a aduce ajutoare în Venezuela au eșuat”, a declarat Gregory Weeks, un cercetător de la University of North Carolina din Charlotte, SUA, a cărui specializare e America Latină.

Ambii experți intervievați de DW estimează că probabilitatea unei intervenții militare e undeva între 30 și 40 la sută. Ei consideră că nu e mai mare pentru că un astfel de pas nu ar avea susținere nici în Europa, nici în restul Americii Latine.

“Nici măcar Bolsonaro din Brazilia nu spune într-adevăr așa ceva”, explică Weeks, referindu-se la președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, un aliat al lui Donald Trump, care s-a pronunțat pentru răsturnarea lui Maduro.

Cu toate acestea, a adăugat Gregory Weeks, atmosfera politică s-ar putea schimba destul de repede: “Pe moment nu există o scânteie, dar am văzut așa ceva în trecut. Și ar fi ceva ce cred că ar crește probabilitatea unei intervenții armate și ar schimba calculele.”

O astfel de “scânteie” care ar schimba calculele politice ar putea fi o extindere a violențelor împotriva opoziției, arestarea sau vătămarea fizică a liderului opoziției Guaido sau un atac împotriva personalului diplomatic al SUA în Venezuela.

Trump a spus în repetate rânduri că toate opțiunile sunt pe masă în cazul Venezuelei Trump a spus în repetate rânduri că toate opțiunile sunt pe masă în cazul Venezuelei

Ar exista un precedent pentru o intervenție militară americană în Venezuela?

Nu. Chiar dacă Washingtonul s-a amestecat de mai multe ori în politica Americii Latine, nimic nu s-ar compara cu o intervenție armată în Venezuela cu scopul răsturnării regimului Maduro, notează cei doi experți intervievați de DW.

“SUA nu au trimis niciodată trupe pentru a răsturna un regim în America de Sud”, spune directorul IAD Michael Shifter. Intervenția Washingtonului în Panama în urmă cu trei decenii, amintită uneori ca termen de comparație pentru că e cea mai recentă mișcare militară a SUA pentru a schimba un guvern în această emisferă, nu e un punct de referință potrivit pentru o potențială intervenție în Venezuela, fiind vorba de o țară mult mai mică și foarte diferită, cu legături mult mai strânse cu SUA decât Venezuela, din cauza cărora intervenția Washingtonului a fost destul de simplă, într-o perioadă istorică foarte diferită.

“Aici nu-i vorba de Panama”, spune Shifter. “Nu cred că avem un termen de comparație prea potrivit”, adaugă și Weeks, observând că SUA a intervenit militar doar în țări mult mai mici și mai dependente de americani din Caraibe și America Centrală.

Care ar fi consecințele posibile ale unei intervenții americane?

Posibilele urmări negative ale unei intervenții militare americane sunt atât de complexe și de imprevizibile încât ambii experți subliniază că sunt împotriva unui astfel de pas.

În prezent nu există opțiuni bune, pentru că și extinderea sancțiunilor îi va lovi cel mai tare pe oamenii de rând din Venezuela, spune Weeks. În final, opțiunea militară ar fi însă cea mai proastă pentru că ar duce la și mai multă violență, fără nicio garanție de succes.

Chiar dacă SUA ar reuși probabil să răstoarne guvernul Maduro la nivel militar, problema e ce s-ar întâmpla după înlăturarea regimului, subliniază Shifter, din moment ce există diferite grupări paramilitare în Venezuela, gruparea columbiană ELN operează din Venezuela și mai sunt mulți chaviști care ar fi dispuși să apere ceea ce reprezintă, pentru ei, revoluția venezuelană. Toate acestea sunt o combinație volatilă și periculoasă, dincolo de forța militară.

“Unii vor spune, e în ordine, americanii vor intra în Venezuela, îl vor da la o parte pe Maduro și toată lumea îi va aplauda și îi va primi cu brațele deschise, iar Guaido va conduce guvernul de tranziție, va organiza alegeri și totul va fi simplu și frumos”, explică Shifter. “Dar eu nu sunt atât de încrezător că lucrurile s-ar desfășura în acest fel.”

Vă mai recomandăm

 • Autor Michael Knigge (das)

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Majoritatea populatiei Venezuelei doreste o interventie militara sau nu ? Democratia nu impune ca o astfel de masura sa fie in acord cu dorinta majoritatii cetatenilor ? Nu era posibila si luarea unor masuri pentru a nu se ajunge in aceasta situatie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here