Discursul președintelui CE, Jean-Claude Juncker, privind starea Uniunii Europene

  178
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Momentul onestității, unității și solidarității

  Pentru prima dată de la preluarea mandatului de președinte al Comisiei Europene, astăzi am onoarea de a prezenta acestei instituții starea Uniunii noastre Europene. Aș dori așadar să reamintesc importanța politică a acestui eveniment instituțional foarte special.

  Acordul-cadru care reglementează relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană face trimitere în mod expres la discursul privind starea Uniunii. Conform acordului, ”[…] în fiecare an, în prima perioadă de sesiune din luna septembrie, are loc o dezbatere privind situația Uniunii, în care Președintele Comisiei susține o alocuțiune prin care prezintă un bilanț al anului în curs și schițează prioritățile pentru anii următori. În acest sens, Președintele Comisiei prezintă în paralel Parlamentului, în formă scrisă, elementele principale care stabilesc direcția elaborării programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.”

  În discursul privind starea Uniunii, președintele Comisiei trebuie să prezinte un bilanț al situației actuale din Uniunea Europeană și să stabilească prioritățile pentru activitatea viitoare. Alocuțiunea lansează totodată procesul interinstituțional care duce la un nou program de lucru al Comisiei Europene pentru anul următor.

  În această dimineață, împreună cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele meu, am transmis o scrisoare președinților celor două ramuri ale puterii legislative europene, și anume președintelui Martin Schulz și prim-ministrului Xavier Bettel al Luxemburgului, țară care în prezent asigură Președinția prin rotație a Consiliului. În această scrisoare sunt prezentate în detaliu numeroasele acțiuni pe care Comisia intenționează să le întreprindă pe cale legislativă, precum și alte inițiative, în orizontul de timp de până la sfârșitul anului 2016. Agenda legislativă pe care o propunem este ambițioasă, bine definită și aprofundată și va presupune o cooperare strânsă și eficace între Comisie, Parlament și Consiliu. Deocamdată nu voi detalia agenda legislativă. În săptămânile următoare vom avea un dialog structurat pe această temă cu Parlamentul și Consiliul. Consider însă că astăzi nu este momentul pentru a discuta despre aceasta.

  Sunt primul președinte al Comisiei care a fost numit și ales ca urmare directă a rezultatului alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2014.

  În campania premergătoare alegerilor am fost candidat principal, Spitzenkandidat, și astfel am avut posibilitatea să fiu un președinte cu o tentă politică mai pronunțată. Acest rol politic este prevăzut în tratate, prin intermediul cărora statele membre încredințează Comisiei promovarea interesului general al Uniunii. Însă perioada crizei a estompat această accepțiune. De aceea, anul trecut în septembrie am afirmat în fața acestei instituții intenția de a conduce o Comisie cu caracter politic. O Comisie cu un caracter politic foarte pronunțat.

  Nu am afirmat acest lucru deoarece aș crede că putem și că ar trebui să politizăm orice aspect.

  Am afirmat acest lucru deoarece consider că, pentru a aborda provocările imense cu care se confruntă Europa în prezent pe plan intern și extern, nu avem altă alternativă în afara unei perspective foarte politice, a unei modalități cu un caracter politic accentuat, fără a pierde deloc din vedere consecințele politice ale deciziilor noastre. Evenimentele recente au confirmat nevoia urgentă a unei astfel de abordări politice în Uniunea Europeană.

  Nu este momentul să ne desfășurăm activitatea în mod obișnuit.

  Nu este momentul pentru a bifa liste sau a verifica dacă o anumită inițiativă sectorială a fost menționată în discursul privind starea Uniunii.

  Nu este momentul pentru a număra de câte ori cuvintele „social”, „economic” sau „durabil” sunt folosite în discursul privind starea Uniunii.

  Este, în schimb, momentul onestității.

  Este momentul să vorbim cu franchețe despre chestiunile majore cu care se confruntă Uniunea Europeană.

  Deoarece Uniunea noastră Europeană nu este într-o stare bună.

  Europa nu este prezentă suficient în această Uniune. Trebuie să schimbăm această situație. Și trebuie să schimbăm această situație acum.

  Textul în engleză este disponibil integral aici.

  Pagina de Facebook a Președintelui Juncker
  Pagina de Twitter a președintelui Juncker


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here