Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Dosarul criminal Agnès Le Roux – Jean-Maurice Agnelet. Un sfârșit dramatic....

Dosarul criminal Agnès Le Roux – Jean-Maurice Agnelet. Un sfârșit dramatic. În căutarea adevărului istoric. (Le dossier criminel Agnès Le Roux- Jean-Maurice Agnelet. Une fin dramatique. En quête de vérité).

613
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 137
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  137
  Shares

Thomas CSINTA, Redactor – Corespondent

Franța (Le Parisien)

Corespondență din Franța

Dosarul criminal Agnelet – Le Roux, în care am fost direct implicat prin intermediul investigatiilor mele, în favoarea nevinovatiei inculpatului Jean–Maurice Agnelet (n.1938) si care a marcat profund istoria criminala a Frantei în perioada 1977–2014, este unul dintre cele mai celebre „ale timpurilor noastre”, în care un presupus criminal este condamnat, dupa 3 achitari, în sfarsit, la 20 de ani de recluziune criminala.

Institutiile statutului care au intervenit în acest dosar deosebit, în care, cel putin aparent, nu exista nici cadavru si nici mobil (fiabil) au fost: Curtea cu Jurati al Departamentului Alpes Maritimes (Nisa–30 septembrie 1985, cu verdictul: achitarea lui Jean–Maurice Agnelet) si Curtea cu Jurati al Departamentului Ile et Vilaine (Rennes–11 aprilie 2014, cu verdictul: condamnarea lui Jean–Maurice Agnelet la 20 de ani de recluziune criminala).

Ca urmare a insistentelor lui Renée Le Roux (1922–2016 ) mama lui Agnès Le Roux (1948–1977), pe 7 decembrie 2000, fapta de „disparitie voluntara, urmata de sinucidere si sechestrare de cadaveu” din dosar este recalificata de catre judecatorul de instructie Anne Vella în „omucidere voluntara”, iar pe 13 martie 2004, în „asasinat” si Jean–Maurice Agnelet este arestat din nou.

Rreamintesc aici ca Agnès Le Roux dispare fara urma în timpul vacantei de Toussaint (Sărbătoarea Tuturor Sfinților) între 25 octombrie–2 noiembrie 1977.

Aceasta „întorsatura” spectaculoasa în dosar intervine datorita schimbarii depozitiei lui Françoise Lausseure pe 11 iunie 1999, care a „asigurat” lui Jean– Maurice Agnelet, un alibi în perioada derularii crimei.

Într-un alt proces care se va deschide din nou pe 23 noiembrie 2006, în fata Curtii cu Jurati al Departamentului Alpes Maritimes la Nisa, pe 20 decembrie 2006, Jean–Maurice Agnelet este din nou achitat, dar Ministerul Public face apel (recurs) la sentinta, iar pe 11 octombrie 2007, acesta din urma este rejudecat le Aix en Provence (Marseille Métropole) în fata Curtii cu Jurati al Departamentului Buches du Rhône si condamnat la 20 de ani de recluziune criminala. Dar Jean–Maurice Agnelet nu se lasa si face recurs la Curtea de Casatie.

Din nefericire pentru el, totusi, pe 13 decembrie 2007, liberarea lui conditionata sub control judiciar este refuzata, iar pe 15 octombrie 2008, recursul sau în fata Curtii de Casatie este respins. În concluzie, condamnarea lui ramâne definitiva. (A se vedea pentru detalii articolul autorului: Procesul secolului! Dosarul Agnelet-Le Roux. O noua pista dupa 30 de ani.)© Marc Ollivier/MAX PPP

Estimând însa ca dreptul sau la aparare, în timpul procesului, nu a fost respectat (conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului), în 2009, Jean–Maurice Agnelet sesizeaza  CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), iar în 2010 solicita liberarea sa conditionata sub control judiciar.

Conform unor investigatii aprofundate în dosar, în martie 2011, vom identifica un infractor, pe nume Jean-Pierre Hernandez (atunci în vârsta de 75 de ani) fost membru al celebrei organizatii criminale „French Connexion”, care pe 10 martie 2011 va sustine conjectura mea, conform careia, asasinarea lui Agnès Le Roux ar fi fost comandata de catre „mafia cazinourilor” de pe Coasta de Azur, apropiata organizatiei „French Connexion”. [A se vedea pentru detalii cartea autorului: Montaje financiare frauduloase în legatura cu „French Connexion” (Montages financiers frauduleux en liaison avec le „French Connexion”) – Thomas CSINTA].

Conform acestuia, asasinatul ar fi fost comis de catre Jeannot Lucchesi (în cadrul unui contract) facând parte din grupul infractional condus de catre caidul Tany (Gaëtan) Zampa la  Marsilia, asociat organizatiei  criminale specializata în traficul de stupefiante „Franch Connexion”. Vehiculul Range Rover alb al lui Agnès Le Roux, împreuna cu cadavrul acesteia (în portbagaj), ar fi fost casat într-un „cimitir de masini”, unde ar fi fost depus de catre Agnelet.

Ca urmare, avocatii lui Jean – Maurice Agnelet, François Saint-Pierre si Jean – Pierre Versini-Campinchi, for face o serie de demersuri judiciare pentru  casarea sentintei si revizuirea condamnarii condamnatului în cadrul unui nou proces, dar cererea lor este respinsa în septembrie 2012. (A se vedea pentru detalii articolul autorului: Thomas CSINTA: „Repararea” erororilor judiciare in Jurisdictia Franceza!).

În sfârsit, pe 6 aprilie 2014, Guillaume Agnelet, fiul lui Jean–Maurice Agnelet, face surprinzatoarea declaratie la Parchetul de la Chambéry (Prefectura Departamentului Savoie din regiunea administrativa Auvergne – Rhône–Alpes): „sunt convins ca tatal meu este asasinul lui Agnès Le Roux”, ceea ce a confirmat, ulterior, si prin intermediul unei videoconferinte (videotelefon) în fata Curtii cu Jurati al Departamentului Ille et Vilaine de la Rennes, pe 17 martie 2014, care, având în vedere declartia fiului sau, îl va (re)judeca din nou (pentru ultima oara) pe Jean–Maurice Agnelet, pentru „asasinarea” lui Agnès Le Roux în 1977.

Conform depozitiei acestuia din dosarul de instructie, tatal sau, Jean– Maurice Agnelet, ar fi recunoscut mamei sale (Annie Litas, fosta sotie a lui Agnelet) ca ar fi asasinul lui Agnès Le Roux (atunci în vârsta de 29 de ani), pe care ar fi ucis-o în somn cu un glont în cap (tras cu un revolver), aproape de Monte Cassino („Montecassino“–o abație/mănăstire în centrul Italiei – la vest de localitatea Cassino, între Roma și Neapole), dupa care corpul ei (gol) l-ar fi abandonat într-o padure din apropriere. Nu înainte însa, ca documentele de identitate ale acesteia si  lucrurile ei persoanale (care l-ar fi putut identifica) sa le fi aruncat într-un râu, nu departe de locul dramei.

Dupa comiterea crimei, Agnelet ar fi revenit în Franta, cu vehiculul Range Rover  alb (al lui Agnès Le Roux), pe care l-ar fi abandonat (cu cheile în contact), într-un parking (subteran) al unei gari, de unde ar fi revenit la Nisa cu trenul. Cu alte cuvinte, vorbim de o crima perfecta.

Cu toate ca Annie Litas, fosta sotie a lui Jean–Maurice Agnelet, va infirma pe 9 aprilie 2014 depozitia fiului sau pe care „o gaseste  irealista si rocamboleasca”, pe 11 aprilie 2011, dupa 4 ore de deliberarea a celor 12 jurati (3 magistrati si 9 cetateni alesi arbitrar de pe listele electorale), Curtea cu Jurati de la Rennes (având ca Presedinte pe Philippe Dary si ca Avocat general pe Philippe Petitprez) confirma condamnarea lui Jean– Maurice  Agnelet (aparat de catre celebrul avocat François Saint-Pierre) la 20 de ani de recluziune criminala, sentinta mentinuta si de catre Curtea de Casatie, care respinge pe 18 iulie 2015 recursul pentru casarea sentintei, înaintat de catre Agnelet pe 12 aprilie 2014.Partea civila, Renée Le Roux, mama lui Agnès,  a fost reprezentata de catre avocatii penalisti Hervé Temime si Julia Minkowski, nepoata celebrului pediatru francez de origine evreu polinez, Alexandre Minkowski (1915–2004, fondatorul neonatologiei–specialitate medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur), sotul omului politic de stânga, Benjamin-Blaise Griveaux(n.1977,  Deputat, Consilier Municipal si Consilier general între 2008 – 2017, Secretar de Stat pe lânga Primul Ministru si purtator de cuvânt al Guvernului, din 24 noiembrie 2017). În încheiere, pe 10 iulie 2018, casa lui Jean–Maurice Agnelet din Chambéry (o vila de 188m2 construita în 1949 pe strada Montaigne din cartierul rezidential select Montjay), în care traia înainte de condamnarea sa ramasa definitiva pe 18 iulie 2015, a fost scoasa la vânzare prin licitatie pentru suma de 65.000€.

Vânzarea a fost organizata de catre Catherine, Patricia, surorile lui Jean– Maurice Agnelet si Jean-Charles Le Roux, fratele lui Agnès Le Roux, cu scopul rambursarii costurilor judiciare în procesul condamnatului, în valoare de 60.000€.

Dintre cei 15 interesati de imobil, noul proprietar l-a achizitionat în urma licitatiei, pentru suma de 297.000€.

BIBLIOGRAFIE

Corespondență din Franța

Articolul detaliat în Ziarul Politia Capitalei

       PREAMBUL

Renée Le Roux, mère d’Agnès Le Roux, héritière d’un des plus grands casinos niçois. Photo prise le 21 novembre 2006/REUTERS/Eric Gaillard


Raspandeste cu incredere
 • 137
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  137
  Shares