Acasă Supliment Cultural Literatura DW Romania : Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură

DW Romania : Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură

123
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lui Bob Dylan i se va decerna în acest an Premiul Nobel pentru Literatură, “pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

Premiul Nobel pentru Literatură, dotat cu aproximativ 830 000 de euro, îi revine în acest an artistului Bob Dylan, “pentru crearea unor maniere noi de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”, se explică pe site-ul oficial al comitetului Nobel de la Stockholm. Disctincţia îi va fi înmânată la data de 10 decembrie, ziua în care a decedat fondatorul premiului, Alfred Nobel. Anul trecut, prestigioasa distincţie a fost acordată autoarei Svetlana Alexievich, “pentru scrierile sale polifonice, monument închinat suferinţei şi curajului în zilele noastre”.

Bob Dylan (Robert Allen Zimmeman), născut pe 24 mai 1941 în Duluth, Statele Unite şi crescut într-o familie de origine evreiască, a cântat, încă din adolescenţă, în multe trupe. Pe parcurs, înclinaţia lui pentru muzică a luat amploare. Dylan a abordat cu precădere muzica folk americană şi blues-ul.

Nu este pentru prima oară când Bob Dylan câştigă o distincţie importantă. Chiar dacă nu au anvergura unui premiu Nobel, de-a lungul prodigioasei sale cariere, artistul a primit şi alte premii: 11 disctincţii Grammy, un Oscar, Globul de Aur şi Premiul Pulitzer pentru poezie. În 2012, preşedintele american Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate.

De regulă, laureatul premiului Nobel pentru Literatură este anunţat în săptămâna în care sunt făcute cunoscute şi celelalte premii Nobel. Se întâmplă foarte rar ca Academia Suedeză să modifice aceste date. Ca şi în anii precedenţi, şi în 2016, posibili candidaţi la Nobelul pentru Literatură au fost japonezul Haruki Murakami, autorul american Philip Roth, kenianul Ngugi Wa Thiongo şi poetul sirian Adonis.

Sezonul Nobel din acest an a debutat luni, 10 octombrie, când specialistul în biologie celulară Yoshinori Ohsumi a fost recompensat cu premiul pentru medicină, oferit pentru descoperiri în legătură cu mecanismele de autofagie, procesul de consumare a propriilor componente celulare de către un organism.

Marţi, 4 octombrie, fizicienii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au primit Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperiri teoretice legate de stările topologice ale materiei. Miercuri, 5 octombrie, cercetătorii Jean Pierre-Sauvage, sir J. Fraser Stoddart şi Bernard L. Feringa au primit Premiul Nobel pentru Chimie “pentru proiectarea şi sinteza de maşini moleculare”. Vineri, 7 octombrie, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la rezolvarea războiului civil din Columbia.

dw/vd


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here