DW Romania : Profilul noii elite sociale

  183
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  DNA a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea privind efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru de Interne Petre Tobă, oferind și câteva detalii revelatoare de anchetă.

  Lucrul cel mai interesant din documentele DNA este lista cheltuielilor pe care Departamentul de Informații și Protecție Internă din cadrul MI le-a făcut din fonduri operative.

  Sub acoperirea secretului înfricoșător al serviciului, înalți funcționari de la Interne făceau cumpărături personale cât se poate de elocvente. Preluând o parafrază la modă: ”spune-mi ce cumperi ca să-ți spun cine ești!”

  Mai demult aflam ce comanda un fost prim-ministru din fondurile de protocol, descoperindu-l atunci, sub chipul intelectualului sobru, pe omul expus tuturor tentațiilor senzuale și chiar prea puțin dispus să le reziste, astăzi vedem cum oameni în uniformă absorbiți, în aparență, de asceza profesională, se dedică unor treburi domestice de-a dreptul înduioșătoare. Cine cumpără ”căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir etc” se îngrijește, cu siguranță, de fericirea copiilor și nepoților săi. Atâta doar că, în cazul lor, nu mai e doar o lipsă de măsură, ci o fraudă organizată la scară mare.

  Dar ceea ce ne atrage atenția, în primă instanță, este destinația acestor bani, investiți în orizontul familiei. Severii ofițeri de la DIPI ni se dezvăluie ca buni tați de familie, preocupați să construiască case, să le decoreze, să paveze curțile și aleile care duc la garaj, să amenjeze grădina și spațiile de joacă pentru copii, să întrețină o mondenitate cordială și profitabilă cu cei asemenea lor, prin cadouri și invitații reciproce (spicuim din raportul procurorilor: ”cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive, etc”).

  Prin comparație, o veche elită burgheză își cheltuia banii întreținând dansatoare la operă sau actrițe și cântărețe de cabaret, evadând din universul sever al familiei guvernat de o strictă conveniență. Dacă demnitarii de odinioară își risipeau averile alimentând un spațiu echivoc de galanterie, artă și prostituție, demnitarii de azi sunt ”virtuoși” și dedicați trup și suflet propriilor familii, din bani publici.

  Fostul premier Năstase păruse și el emblematic pentru vremurile noi, dacă judecăm după acuzațiile aduse și care evocau în mare parte cheltuieli familiale, iar fostul președinte Băsescu păruse și pare pe mai departe preocupat cu predilecție de siguranța propriei casei. E oare întâmplător că Traian Băsescu se plasează azi de partea lui Petre Tobă? Nu cumva a întrevăzut în acele acuzații ceva care îi seamănă, aceeași solidă loialitate de clan? Aceeași ”virtute” finanțată secret cu fonduri publice?

  Unde sunt moștenitorii dezabuzați care își cheltuiau averile prin tripouri, care cultivau desfrâul estetizant ca pe o provocare adresată ”stupidității” burgheze? Astăzi elita noastră e făcută din self-made men care respectă virtutea familiei și care fură de la buget ca să-și împodobească ”gineceul” în care domină soții energice și lacome, cu simțul acut al competiției sociale. Copiii sunt asemenea lor, dedicați și loiali, căci nu au nici ei alt crez decât prosperitatea personală pe care numai solidaritatea de clan o poate garanta. Corupția (poate ca întotdeauna) avansează sub chipul virtuții.

   

  • Autor Horațiu Pepine, DW-București

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here