Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura estnews.ro – Este oficial ꞉ Bârladul și alte 36 de localități din...

estnews.ro – Este oficial ꞉ Bârladul și alte 36 de localități din județ își vor modifica numele

292
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Administrațiile din localitățile vasluiene care au denumiri ce conțin litera ”î” vor trebui să modifice toate înscrisurile și documentele oficiale, cu litera ”â”, ca urmare a votului final de la Senat asupra proiectului de lege referitor la grafia conform regulilor Academiei Romȃne.

Măsura a fost propusă în condițiile în care unor localități le-a fost schimbată grafia numelui, prin lege, după 1989, fiind înlocuită litera ”î” cu ”â”, dar în cazul multor altor localități nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Mai exact, în Anexa la Legea nr. 2 / 1968 privind componența unităților administrativ – teritoriale, numele localităților a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege. De exemplu, orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, în anul 1994, ia satul Sînnicolau Român din județul Bihor a devenit comuna Sânnicolau Român, în 2003, astfel de modificări fiind frecvente în legislație.

În județul nostru, vizate de această modificare sunt municipiul Bârlad, dar și localitățile: Bîrlălești, Bîrzești, Cîrja, Crîng, Crîgu Nou, Cîrjoani, Cîrțibași, Drînceni, Fîntîna Blănarului, Fîntînele, Fîstîci, Gîrceni, Gîlcești, Gîrdești, Hîrșova, Hîrșoveni, Mînzești, Mînzați, Mînzătești, Mînăstirea, Obîrșeni, Pîhna, Pîhnești, Pîrvești, Rînceni, Rînzești, Rîșești, Rîșnița, Stîncășești, Sîrbi, Strîmtura-Mitoc, Tîrzii, Țîfu, Vîlcele, Șopîrleni.

Chiar dacă vasluienii din aceste localități folosesc în scrierea curentă litera ”â” în loc de ”î”, iar unii primari au schimbat chiar și indicatoarele amplasate la intrarea în sate în spiritul respectării regulilor impuse de Academia Română, în documente (fie că este vorba de actele personale sau de corespondențe oficiale) denumirea localităților este cea moștenită din regimul comunist.

Folosirea scrierii cu ”â” nu este, însă, generalizată. În județul Bihor există și Sânnicolau Român (cu litera ”â”) și Sînmartin (cu litera ”î”). Un alt exemplu elocvent sunt localitățile care au în nume componenta ”Târgu”: în timp ce, în județul Gorj, regăsim municipiul Târgu Jiu, în județul Mureș autoritățile folosesc scrierea cu ”î” în cazul municipiului Tîrgu Mureș.

În prezent, o localitate își poate schimba denumirea numai în urma unui referendum local și prin lege aprobată de Parlament. Prin urmare, proiectul de lege adoptat recent prevede că, ”în cazul unităților administrativ-teritoriale” care conțin în denumirea acestora litera ”î”, aceasta se va înlocui cu litera ”â”, prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la ”â” și ”sunt” în grafia limbii române”.

Potrivit documentului, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Senatorii au stabilit însă că, la cerere, actele respective vor putea fi modificate și înainte de expirare. În ceea ce privește înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu ”î”, acestea își vor păstra valabilitatea.

Proiectul recent adoptat de Senat clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care rămân doar sate aparținătoare noului oraș. Propunerea inițiatorilor vizează actualizarea anexei legii privitoare la componența unităților administrativ – teritoriale.

Proiectul de lege conține un amendament care interzice orice modificare a limitelor județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau afect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale.

Documentul urmează să fie transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. (Mara GRIGORIU)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here