Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Evadarea dintr-o închisoare de maximă siguranță (Mondo Police – Thomas CSINTA, ...

Evadarea dintr-o închisoare de maximă siguranță (Mondo Police – Thomas CSINTA, Corespondență din Franța)

DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Thomas CSINTA, Redactor – Corespondent

Franța (Le Parisien)

 

REMEMBER

Evadarea dintr-o închisoare de maximă siguranță

 

Nota Autorului

În ciuda faptului ca cei doi fugari Christophe Khider si Omar Top El Hadj au fost arestati si interogati ore in sir inainte de a fi reîncarcerati la Moulins-Yzeure, modul în care ei au ajuns in posesia armelor si a explozivului (explozibilului) ramâne un adevarat mister, pentru ca ei „n-au vorbit”. Cu atât mai mult cu cât explozivul (explozibilul), nu era artizanal si avea o mare putere de distrugere.

Dupa cele ce ne-a declarat Claude d’Harcourt, Directorul AP (Agentia Penitenciara), violenta ei semana cu un „act razboinic” (act de razboi). La întrebarea noastra desi a încercat sa raspunda si Eric Colin, un purator de cuvânt al Sindicatului CGT-Penitenciare, el a fost destul de confuz, probabil, mai mult decât „perturbat” de evenimentul istoric. Însa, chiar si el a avansat pista lipsei, la Moulins-Yzeure, a unui echipament sofisticat de ultima generatie de control, care sa permita identificarea cu precizie a oricarui exploziv, de orice natura ar fi el, precum si a armelor fabricate în ultimul timp din materiale compozite (undeva în sudul Frantei!) pe care razele (radiatiile) nu le pot identifica. Ele dispun de atuuri importante în raport cu materialele traditionale ca metalul si lemnul (elementele de baza ale armelor clasice), aducând numeroase avantaje functionale (greutate scazuta, rezistenta mecanica si chimica, costuri de întretinere reduse, libertatea formelor si dinamica design-ului) si permit deasemenea sa prelungeasca durata de viata a anumitor echipamente datorita proprietatilor mecanice si chimice. Aceste materiale contribuie si la sporirea securitatii datorita rezistentei mai bune (mari) la socuri si la foc, oferind o mai buna izolare termica si fonica.

Marind posibilitatile de conceptie, ele permit si micsorarea greutatii structurilor in scopul realizarii formelor complexe, apte pentru indeplinirea mai multor functiuni. În fiecare domeniu al pietei, aplicatiile sale în tehnologia de: automobile, constructii, electricitate, echipamente industriale, arme, etc., aceste performante remarcabile sunt la originea solutiilor tehnologice inovante.

În sfarsit, mentionam ca din informatiile pe care le detinem de la Parchetul de la Lyon, Sylvie Piciotti (concubina lui Khider, pe atunci în varsta de 39 de ani) si complicele ei Nadia Kabouche (sora lui El Hadj, pe atunci, în varsta de 28 de ani), inculpate, imediat dupa arestarea celor doi evadati, cu capetele de acuzare: „complicitate la evadare prin furnizare de mijloace de evadare în banda organizata, precum si distrugere de bunuri cu ajutorul materialelor explozive au recunoscut ca sunt ele cele care ar introdus în închisoare prin „Parloir” (vorbitor – în timpul vizitei), explozivul (explozibilul), mijloacele de detonare, munitia, precum si pistoalele automate.

Cu toate ca acest lucru a fost infirmat, de catre evadati!

În ciuda acestor contradictii, dupa o ancheta laborioasa si de lunga durata, joi pe 17 aprilie 2013, Juriul Popular Rhone (Curte cu Jurati compusa din 9 membri :  3 magistrati si 6 persoane alese la întamplare de pe listele electorale) de la Lyon, dupa un proces care a durat 3 saptamani, în urma unei deliberari care a durat 5 ore, i-a condamnat pe fiecare dintre cei 2, la 15 ani de recluziune criminala.

Desi Avocatrul general al acuzarii, Jacqueline Dufournet (reprezentând Ministerul Public), solicita între 22-25 de ani pentru Khider, respectiv, 18-20 de ani, de recluziune criminala pent El Hadj. O pedeapsa destul de aspra au primit si complicele lor, cele doua inculpate : Sylvie Piciotti, concubina lui Khider si Nadia Kabouche, sora lui El Hadj, 5 ani de închisoare, fiecare cu executare în penitenciar. Dar si sotul lui Nadia, Eugène Baeb, condamnat si el la aceasi pedepasa, fiind el cel care ar fi convins-o pe sotia sa contribuie la misterioasa evadare. Astfel, Cristophe Khider, încarcerat din 16 septembrie 1995 (deci, de 19 ani!) devine liberabil în 2052, conform avocatului sau Bernard Ripert!

Subliniem aici si faptul ca din ceea ce am aflat, din centrele private de libertate franceze, anual, ar avea loc cca 10-12 evadari. Amintim aici cateva dintre cele mai spectaculoase evadari care au fost consemnate de catre AP (Administratia Penitenciara) franceza, începand cu anul 1981.

* 27 februarie 1981: Gérard Dupré si Daniel Beaumont reusec prima evadare cu ajutorul unui helicopter dintr-o închisoare franceza, celebra si securizata, Fleury-Mérogis (Maison d’Arrêt) din Departamentul Essonne (regiunea pariziana).

Ei sunt arestati cu complicii lor în cursul lunilor martie, respectiv, iulie a aceluiasi an.

* 26 mai 1986: Michel Vaujour, supranumit si „regele fugarilor”  evadeaza din închisoare Santé la Paris (Maison d’Arrêt), gratie unui helicopter pilotat de catre sotia sa. El este arestat 4 luni mai târziu, în cursul lunii septembrie, 2006.

* 26 februarie 1990: Din închisoarea Fort de France (Departamentul-Regiune Martinica, DOM, France Outre Mer), 7 detinuti reusesc sa fuga din închisoare, iar, apoi,  „dispar” prin multime în ziua carnavalului.

* 20 aprilie 1990: Un detinut evadeaza în timpul serii cu ajutorul unei scari uitate („uitate” ?!) de catre un meserias care a vopsit zidul închisorii de la Ajaccio (Corsica de Sud) în cursul aceleasi zilei.

* 19 august 1990: 6 tineri detinuti evadeaza cu ajutorul unui autoturism furat din parking-ul (parcarea) închisorii Sainte-Claire de la Bastia (Corsica de Nord) luând ostatec un gardian.

* 2 decembrie 1990: 3 detinuti evadeaza de la Închisoarea (Maison d’arrêt) din Nisa, decupand grilajul de la ferestrele celulelor lor si coborand in strada unde îi astepta o masina, cu ajutorul unor coarde confectionate din lenjeriile lor de pat !

* 11 septembrie 1992: 8 detinuti evadeaza de la Centrul Penitenciar Regional (Maison Centrale–închisoare  de maxima siguranta) de la Clairvaux (Departamentul Aube) dupa ce un camion de mare tonaj „complice”  forteaza peretele lateral al închisorii. Un detinut si un gardian mor în timpul evadarii.

* 28 noiembrie 1998 Joseph Menconi evadeaza cu un co-detinut de la închisoarea Borgo (Corsica de Nord), cu ajutorul unor scari uriase aduse din exterior, reusind sa treaca peste zidul închisorii, înalt de peste 7 metri. Este arestat pe 3 ianuarie 1999 la Rocquencort  (Departamentul Yvelines, regiunea pariziana) si condamnat pe 7 septembrie 2000. la 10 ani de detentie criminala pentru aceasta evadare. Fâcand apel, TCB (Tribunalul Corectional de la Bastia) reduce pedeapsa lui la 9 ani. Mai tarziu pe 7 martie 2003 evadeaza din aceasi închisoare! Este arestat la Aubagne si reîncarcerat pe 31 martie 2003.

* 9 iunie 2000: 3 detinuti de la Moulins-Yzeure (Maison Centrale) evadeaza la bordul unui helicopter furat, dupa ce si-au decupat grilajele de la ferestrele celulelor lor si s-au refugiat pe acoperisul închisorii.

* 31 mai 2001: 3 detinuti aflati pe lista neagra a marelui banditism francez evadeaza de la închisoarea Borgo (Corsica de Nord) gratie unui fals fax comincat grefierului închisorii (de catre complicii lor din exterior) prin care Parchetul solicita elberarea lor!

* 17 august 2002: Un membru al organizatiei separatiste baste ETA evadeaza de la închisoarea Santé la Paris, schimbându-se  cu fratele sau la „Parloir”, în timpul vizitei. Începand de atunci, în toate inchisorile franceze, vizitatorul nu poate parasi încaperea (de la vorbitor) unde are loc întalnirea pâna când cel încarcerat nu revine în celula sa din închisoare (identificat cu ajutorul amprentelor sale digitale)

* 12 martie 2003: Un detinut celebru (legendar), figurând pe lista marelui banditism, Antonio Ferrara, supranumit El Nino (Succo), asociat în afaceri criminale cu Joseph Menconi, evadeaza de la Închisoarea de la Fresnes (Maison Centrale – închisoare de maxima siguranta) din departamentul Val de Marne, (regiunea pariziana) cu ajutorul unor complici deghizati în politisti care au atacat centrul de detentie cu aruncatoare de rachete. El este arestat în luna iulie, însa în 1998 el a reusit sa evadeze si de la închisoarea Fleury-Mérogis (Maison d’Arrêt, în regiunea pariziana) În 2006, el este condamnat de doua ori pentru jaf-armat si tentativa de omor: pe 9 februarie, la 15 ani de recluziune criminala, iar pe 22 decembrie cu Joseph Menconi la 11 ani de detentie criminala. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului : „În umbra vietii”. Evadari spectaculoase datorita neglijentei sau laxismului personalului penitenciar)

* 14 iulie 2007 (de ziua nationala a Frantei): Pascal Payet, alta figura legendara a marelui banditism francez, evadeaza a doua oara cu ajutorul unui helicopter din penitenciarul de la Grasse (regiunea urbana Cannes, Departamentul Alpes – Maritimes), dupa o evadare similara, reusita în 2001, de la închisoarea Luynes (Marsilia, Departamentul Bouches-du-Rhône).

* Printre evadari mai vechi, celebre, putem mentiona si cea a lui Albert Spaggiari în 1977 care a sarit pe fereastra Palatului de Justitie de la Nisa (Côte d’Azur) sau în 1973 a lui Jacques Mesrine, celebru criminal si raufactor (lgendar), „haut de gamme”, un adevarat brand în materie criminala, care evadeaza de la Palatul de Justitie din Compiègne (Departamentul Oise), luând ostatec, Presedintele Tribunalului.

În 1978, 5 ani mai tarziu,, el evadeaza din nou cu François Besse (alt mare brand al marii criminalitati franceze) de la Închisoarea Santé (Maison d’Arrêt) de la Paris, îmbracat în gardian (supraveghetor) sarind peste zidul închisorii dupa ce a neutralizat nu mai putin de 14 persoane. (A se vedea si articolul autorului : „În umbra vietii”. Brand-uri legendare ale marilor evadari)

Bibliografie

Misterioasa evadare!

Rédoine Faïd, „scriitorul” care a uimit lumea! (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)

Protejat: Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers (Thomas CSINTA)

Lucrări în  curs de apariție

 

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here