Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Expoziție Raluca Popa „How to Disappear” la Gaep, București RALUCA POPA: How...

Expoziție Raluca Popa „How to Disappear” la Gaep, București RALUCA POPA: How to Disappear

74
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

18 septembrie — 9 noiembrie 2019
VERNISAJ: Miercuri, 18 septembrie, ora 19:00
Gaep — Str. Plantelor 50, București

Gaep anunță expoziția Raluca Popa: How to Disappear (18 septembrie — 9 noiembrie 2019), ce include prezentarea celei mai noi lucrări a artistei, filmul Magician, alături de lucrări recente pe hârtie, obiecte și o animație. Aceasta este prima expoziție personală a Ralucăi Popa pe strada Plantelor 50 și urmează participării în group show-ul Truth Lies Not Only in a Dream, but in Many Dreams, ce a avut loc la Gaep în toamna anului trecut.

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, How to Disappear presupune o reconfigurare a spațiului obișnuit de expunere, cu scopul de a defini un parcurs clar pentru vizitatori. La etaj, aceștia vor descoperi filmul Magician, în care artista înmânează, rând pe rând, desene ale ei unui magician, care le folosește ca elemente de recuzită în numerele sale de magie și, în cele din urmă, le face să dispară în fața publicului.

Corespondentul dispariției simbolice a desenelor pe ecran este apariția lucrărilor Ralucăi Popa în expoziție. Filmului îi sunt juxtapuse obiecte folosite în acest proiect, precum și două serii de lucrări pe hârtie, ce evidențiază rigoarea conceptuală și efervescența formală din practica artistei. After Tuttle, o serie ongoing de desene începută în 2017, reflectă interesul ei față de abstractizare, nu doar prin forme, ci și prin mărime. Cea de-a doua serie, False Start, are ca punct de plecare arhiva proprie de lucrări de control din timpul școlii, din care artista selectează fragmente și le mărește sau micșorează cu ajutorul unui pantograf, semnificația lor inițială dizolvându-se astfel într-o structură vizuală. „Lucrez adesea cu material existent deja”, spune Raluca Popa. „Îmi place să cred că referințele mele, precum o imagine, un text scris, imaginile în mișcare sau arhiva personală, au o calitate documentară implicită, încorporând un adevăr dincolo de înfățișarea și motivația lor subiective. Uneori, acest aspect primar nu este la îndemână, dacă lucrez, de exemplu, cu titlul unei cărți sau cu o arhivă de teze școlare de-ale mele. Lucrez spre a recunoaște acest aspect, spre clarificare. Apoi, continuu prin a reasambla materialul în forme expresive ce sunt trimise înapoi în sfera publică.”

La subsolul galeriei, Raluca Popa intervine pentru a configura spațiul ca o oglindă a celui de la etaj. Arhitectural, cele două sunt extrem de diferite: la etaj – un șir de încăperi de vilă de la finalul secolului al XIX-lea, la subsol – un spațiu labirintic, dominat de arcade și coloane de susținere. În cel din urmă, artista prezintă o animație nouă și light box-uri de mari dimensiuni bazate pe elemente din animații la care a lucrat în trecut.

Partenerii expoziției de la Gaep sunt KLG România, Schneider Electric, Signify și Happy Tour.

Raluca Popa, Magician, 2019, video still, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here