Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Fanta (Coca-Cola) sau Mirinda (Pepsi-Cola). Ambele de portocale!

Fanta (Coca-Cola) sau Mirinda (Pepsi-Cola). Ambele de portocale!

746
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

Cum alegem raul cel mic?

Ghici ghicitoarea mea!

mirinda 2 5l pretul nostru 6 27 lei mirinda 2

 

 

?

 

 

FANTA PORTOCALE 2.5 L

Mirinda

sau

Fanta

 

MIRINDA
 

Mirinda Portocale

mirinda 2 5l pretul nostru 6 27 lei mirinda 2

Companie: SC Quadrant-Amroq Beverages S.R.L.

Descriere Mirinda – Portocale

Mirinda bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale obtinut din concentrat. Cu zaharuru si indulcitori.

Cantitate: 2,25 l.

 

Alte informatii:

Acest produs contine 12 ingrediente, dintre care 6 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, 2 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 4 ingredient prezinta risc ridicat de dauna.

– Calorii (100g): 31 kcal
– Zaharuri (100g): 7.8 g

 

Ingrediente Mirinda – Portocale

Apa, Sirop de glucoza – fructoza, Suc de portocale obtinut din suc concentrat de portocale (4%), Dioxid de carbon, acidifiant (ACID CITRIC), Conservant (SORBAT DE POTASIU), Antioxidant (ACID ASCORBIC), Arome (PERICOL), Indulcitori (ACESULFAM DE POTASIU, SUCRALOZA), Stabilizator (GUMA ARABICA), Coloranti (BETA-APO-8’-CAROTENAL [C30], BETA CAROTEN E160a)

 

Grad de risc produs:

Sorbat de potasiu E202

Descriere:

Sorbatul de potasiu este produs prin reactia acidului sorbic cu hidroxidul de potasiu, putand fi folosit drept conservant cu un ph de pana la 6,5.
Conform Codex Alimentarius, sorbatul de potasiu poate fi folosit pe post de conservant.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 202 – Sorbat de potasiu.
Doza zilnica admisa: 25 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de sorbat de potasiu poate cauza:

Reactii alergice
Toxicitate la nivelul organelor
Migrene

Consumul de sorbat de potasiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Acesulfam K E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

Descriere:

Edulcorant intens si potentiator de aroma
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria “E-uri periculoase”.

Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.
Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

Determina stres metabolic
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.

 

Sucraloza 1′,4,6′-TRICHLORO-GALACTO-SUCROSE

Functii: agent de aroma, agent de ingrijire

Descriere:

Sucraloza este un indulcitor artificial.
Acesta este un indulcitor nu-caloric si nu promoveaza cariie dentare, este sigur pentru consumul de diabetici si nu afecteaza nivelurile de insulina.
Majoritatea sucralozei aspirate nu este defalcata in functie de organism, de aceea este noncalorica.
Sucraloza este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza (zahar de masa), de doua ori la fel de dulce ca zaharina si de trei ori mai dulce ca aspartamul.
Aceasta este stabila in caldura si intr-o gama larga de conditii de pH.

In Uniunea Europeana, este, de asemenea, cunoscut sub numarul E955.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) a revizuit siguranta acestui ingredient si a aprobat utilizarea sa ca aditiv alimentar.
Poate afecta timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar.
Scade fertilitatea si are efecte neurotoxice.
Consumul ridicat de sucraloza si de clorina implicit, duce la atacuri de panica.
Se recomanda consumul moderat.

 

Beta-Apo-8’-Carotenal [C30] E160e (APOCAROTENAL)

Sinonime: ß-APO-8′-CAROTENAL

Descriere:

forma de caroten gasita in spanac si in citrice.
Colorant rosu, liposolubil, precursor al vitaminei A. Este liposolubil (se dizolza in grasimi).
In organismul uman, carotenul se gaseste in cantitati mici, el fiind dizolvat in lipide.
Conform noilor studii, carotenul ar avea un efect anticancerigen si antioxidant.

Doza zilnica: pana la 2,5 mg/kg corp.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Un consum excesiv de alimente bogate in caroten  poate provoca o ingalbenire a pielii.
Carotenul este o sursa de vitamina A (2 parti caroten egal o parte vitamina A), concentratii marite pot provoca simptome ale toxicitatii vitaminei A.

 

*

 

FANTA

 

Fanta – Portocale

FANTA PORTOCALE 2.5 L

Companie: Coca-Cola HBC

Descriere Fanta – Portocale

Fanta cu gust racoritor de portocale
Bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale

Cantitate: 2,5 l.

 

Alte informatii

Acest produs contine 10 ingrediente, dintre care 5 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc ridicat de dauna.

 

Informatii Fanta – Portocale

– Calorii (100g): 183 kcal
– Zaharuri (100g): 10.5 g

 

Ingrediente Fanta – Portocale

Apa, Zahar, Sirop de glucoza – fructoza, Suc de portocale concentrat, Dioxid de carbon, ACID CITRIC, Aroma de portocala, ACID ASCORBIC\ VITAMINA C, BETA CAROTEN/ E160a, GUMA DE GUAR/ E412
Fara adaos de conservanti

 

Grad de risc produs:

Componentii bauturii carbogazoase FANTA sunt complet inclusi in cei ai produsului MIRINDA, produs care are insa elemente constitutive in plus, ceea ce ii confera acestuia din urma un plus de … valoare si toxicitate!

 

*

 

Compozitie comuna FANTA & MIRINDA

Ambele produse contin sucuri din concentrat (portocala), ingrediente cu risc mediu de dauna. Acestea sunt bogate in vitamina C si in potasiu. Consumul de sucuri din concentrat poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate, diabet.

Ambele produse contin Dioxid de carbon – CO2 care teoretic ar trebui sa provina nu de la CET-uri ci din procese fermentative (bere, vin, alcool). Vise! Gaze purificate de la CET-uri! Uneori contin SO2 si SO3 asa ca adio pica plomba!

Ambele produse contin zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri. Atentie la concentratia acestuia insa pentru ca este o adevarata bomba!

Ambele produse contin adaos de … Acid citric. Acidul citric nu este Vitamina C si este usor cancerigen conform studiilor intreprinse inca de acum vreo 3o de ani dar … asta e! De ce ar avea nevoie un suc de portocale de un adaos suplimentar de Vitamina C, Acid citric, Acid ascorbic?

Ambele produse contin pe langa zahar si sirop de glucoza-fructoza HFCS, ingredient cu risc mediu de dauna, care este o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Are functia de indulcitor natural si este facut din porumb, poate fi gasit in produsele alimentare si bauturi racoritoare. Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).

Acest produs contine E412 sau guma de guar, ingredient cu risc de dauna ridicat, care este un agent de ingrosare. Contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care poate provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.

Ambele produse contin arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Nu este precizat tipul acestora – interesant si riscant totodata. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Ambele produse contin Beta Caroten E160a

Functii: colorant

Descriere:

Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi si in legumele colorate. 

Carotenii sunt produsi ca izomeri, constand dintr-o serie de compusi chimic identici, dar diferiti steric. 

Studiile bazate pe subiecti au relevat faptul ca persoanele care consuma de cel putin 4 ori pe zi fructe si legume bogate in beta-caroten isi reduc riscul de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.

In organism, beta-carotenul este convertit in vitamina A (retinol). 

Retinolul are urmatoarele proprietati:

imbunatateste vederea
intareste sistemul imunitar
contribuie la o piele sanatoasa
intarireste membranele musculare.

In Codus Alimentarius, acest ingredient are denumirea de E160a.

Colorant alimentar, insolubil in apa ale carui nuante variaza de la galben la oranj, depinzand de solventul utilizat pentru extractie.

Doza zilnica: 

Pana la 5 mg/kg corp 

Face parte din categoria “E-uri suspecte”.

Reactii adverse:

Restrictii de folosinta: Da

Siguranta/Rating ingredient:

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor “suspecte” se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

Concentratii mai mari pot duce la o culoare galbena a pielii. Carotenul este o sursa de vitamina A(retinol), concentratiile marite pot provoca simptome ale toxicitatii vitaminei A.
Studiile au sugerat ca dozele mari de beta-caroten pot ajuta in scaderea sensibilitatii la radiatiile solare.

 

*

 

Verdict

Amandoua produsele sunt cam la fel de … toxice dar daca tinem neaparat sa bem ceva … “de portocale” atunci acel ceva care e mai “sanatos” (cel putin dupa eticheta!) este potiunea magica care se ascunde sub numele de FANTA, produs Coca-Cola HBC (calul troian de la greci vine).


Raspandeste cu incredere
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here