Acasă Supliment Cultural Cultura Festivalul International “George Enescu” : Au plecat americanii, au...

Festivalul International “George Enescu” : Au plecat americanii, au venit ruşii

207
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Americanii au venit, au cântat ce-au vrut şi au plecat. Vini, vidi, vaccum. Adică un fel de inutile dictu. Hai să bifăm, hai să ne aflăm în treabă. Vorba lui Gheorghe Zamfir, să vii tocmai din San Francisco şi să cânţi Şostakovici!! Melomanii au rămas cu nostalgia că nu au văzut la lucru expresia muzicală a stilului american. Dar au venit ruşii şi nemţii, din nou. Fiindcă sunt mai aproape, ba s-ar putea spune că aici, la Bucureşti, se simt ca acasă.

Cu americanii poate ne vom mai întâlni, şi-au spus unii, dar cu ruşii, e sigur, ne întâlnim mereu. Categoric, ei sunt nădejdea noastră, precum pianista Elisabeth Leonskaja (n. 1945, Tbilisi), care de peste cinci decenii e nelipsită de pe scenele Festivalului şi Concursului “George Enescu”, de când a câştigat la vârsta de 18 ani, în 1964, concursul de pian.

De data aceasta, ea a cântat Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Do minor op.18 de Serghei Rahmaninov, fiind acompaniată de Filarmonica din Sankt Petersburg, înfiinţată în 1882 de ţarul Alexandru al III-lea, şi ea o constantă prezenţă în Festival. E o orchestră solidă, super-profesionistă, expertă în Şostakovici, cum a demonstrat din nou şi aici, cântându-i Simfonia nr. 10. Este expertă în compozitori ruşi. A venit cu greii muzicii lor, Ceaikovski, Rimski-Korsakov, Rahmaninov, Şostakovici. La pupitru, un alt faimos, Yuri Temirkanov, care are un stil de dirijat nu numai elegant, dar şi misterios, cu gesturi atipice, care te fac să te-miri-ce?! Revista etalon a muzicii, „Gramophone”, plasează această orchestră în primele 20 ale lumii!

Ea a atacat numai lucrări perfecte, pe care le-a cântat perfect. În afară unor lucrări etalon ale celor patru mari compozitori ruşi citaţi mai sus, excepţie a făcut, ca un omagiu adus Festivalului, piesa de deschidere, capodopera lui Enescu, Uvertura de concert în La major pe teme în caracter popular românesc, scrisă spre sfârşitul carierei, în 1948, după Oedipe şi toate marile sale lucrări. Pare ca un respiro genial, ca o revenire la suflul pământului natal, după ce a demonstrat simfonismul plenar. Este o lucrare de cea mai pură esenţă enesciană, o formidabilă transfiguraţie a germinărilor adolescentine, dominată de joc, dor şi cântec românesc. Dar construcţia ei este departe de cea a Rapsodiilor. E ca şi cum ar fi trecut Rapsodiile prin opera Oedipe, prin experienţele simfonismului elaborat, fiindcă Uvertura are forţă, e chiar o uvertură de concert, care poate fi considerată o uvertură la creaţia sa muzicală.

E o demonstraţie majoră de polifonism, de invenţie melodică, iar evocările satului, ale vieţii la ţară, deşi apar şi ritmuri dansante, şi frenezia dansului străbun, nu au nimic bucolic, nici un fior de romantism juvenil, dimpotrivă, înşişi fiorii doinei se aud ca prin melosul oedipian. Nu se întâmplă nici ca în Impresii din copilărie, când un Enescu matur revine cu sufletul pe plaiul natal şi-şi rememorează trăirile copilăriei. Instrumentele solo, ca în Rapsodii, flautul, vioara sau pianul, nu mai conduc la sarabanda “iuţirii de sine”, ci transmit o stare de meditaţie, de orizont isihasat.

Această uvertură a fost perfect aleasă pentru a intra în Concertul lui Rahmaninov, o bijuterie a romantismului rus, creatoare de starea inconfundabilă a stepei ruseşti, de „nostalghia” marilor spaţii, dar mai ales pentru a accede profund la capodopera lui Rimski-Korsakov Suita simfonică Şeherezada, scrisă în 1888, ca o aplicaţie practică a celebrelor sale tratate de Armonie şi Orchestraţie, folosite şi azi în şcolile de muzică ale lumii.

Suita este un model de ceea ce înseamnă limbajul limitrof, despre care am scris anterior. Este modelul de prezentare muzicală a unor poveşti care se derulează dintr-una în alta, aşa cum se întâmplă în sursa inspiratoare, a celor o mie şi una de poveşti. Este o suită epică, o vizualizare genuină realizată cu un desăvârşit simţ constructiv. Semnificativ este şi faptul că instrumentele devin personaje. Astfel, Şeherezada este vioara solo, care se exprimă prin unduiri melodice, parcă îi şi vedem gingăşia şi timiditatea în faţa sultanului Sahriar, care apare prin acorduri încărcate, grave, ameninţătoare. Şeherezada este neliniştită, misterioasă, desfăşurând ca o pânză de păianjen arta promisiunilor sale, făcând ca timpul să se destrame, să treacă în favoarea ei. Vocea de vioară a Şeherezadei ne face să urmăm firul epic, să trecem din basmul lui Sinbad la legenda prinţului Kalender, la povestea tânărului Prinţ şi a tinerei Prinţese, la sărbătoarea din Bagdad, la priveliştea Mării, la imaginea corăbiei lovindu-se de stânci.

Cheia Suitei o constituie măiestria compoziţională. Nu există aici anxietăţi ca la Mahler, Bruckner sau, mai târziu, Stravinski, căutări, sincope, ambiguităţi, tatonări, alternanţe paradoxale, forţări atonale şi alte elemente de disjuncţie simfonică, de aşteptări sau experimentări în mişcare, ca şi cum un scriitor îşi prezintă la cititor manuscrisul, cu încercările sale, cu ştersături şi adăugiri.

Dimpotrivă, Rimski-Korsakov ne prezintă opera perfectă, precum este Luceafărul lui Eminescu, în care nu poţi să schimbi o virgulă. Aşa şi în Şeherezada, cred că nu ar putea exista un Pascal Bentoiu, care să reuşească să schimbe o notă, să descopere că nu ştiu ce frază muzicală nu este terminată. Totul este terminat, măiestrit, desăvârşit. Această piesă este un reper absolut al simfonismului vizual. Iar orchestra rusă, sub bagheta lui Temirkanov, a fost interpretul ideal.

 

Grid Modorcea


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here