21 - 21Shares

Expozitia personală “CALEIDOSCOPII ” a pictorului Florin Bârză. are loc in perioada 1 – 30 septembrie 2016, pe simezele Galeriei EriCris Art. Locatie: Sediul ASSOC Filiala Bucuresti, Str. Grigore Cobălcescu nr. 49.
Este o expozitie EVENIMENT, recomandată de Agentia de presă Intell News si de ziarul Jurnalul Bucurestiului, parteneri media ai Galeriei EriCris Art, Bucuresti.


Florin Bârză, Taur de aprilie, bucurestean get-beget ca si mine, absolvent UNARTE, 1988, Profesori : Marius Cilievici, Ion Sălisteanu, membru al UAP din România Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Vernisajul expozitiei a avut loc pe 1 septembrie 2016. Am avut plăcerea să fiu invitat să vorbesc la expozitie. Expune UN MARE ARTIST, care mi-a devenit in timp prieten. Am vorbit acolo, adică am deschis expozitia, intr-un spatiu unde s-a auzit ecoul vocilor lui Vladimir Bulat, Luiza Barcan si Roxana Pasculescu. Multumesc pentru incredere Florin Bârză!
Mentionez că NU IMI PLACE să vorbesc in public( ultima oară am făcut-o in 2015 pentru Nicolae Savopol la TVR si la vernisajul expozitiei sale, sau de-a lungul timpului pentru mine, la multe televiziuni autohtone sau mai ales străine!) sau să pictez cu zeci de ochi atintiti pe mine. Slova mea este pictura, mai corect arta sacră, insotită câteodată de slove mai mici, recte articole dedicate in special artelor plastice in paginile agentiei de presă Intell News si ale ziarului Jurnalul Bucurestiului, al căror Senior Editor sunt.


Artistul ne propune pe simeze un ciclu de 5 teme, pe care ni le-a prezentat chiar el.
ARLECHINA: Dacă lui Dali i-a ieșit “Venus cu sertare” mie îmi iese Venus mărunțit – colorată. Arlechinul are toate datele cromatice și geometric expresive ale diferitelor tipuri umane. Doar că am transferat caracterul arlechinului la arlechină. Conotația are referință la dimorficmul modern, post-modern dar mai ales peren. Nu este ironie formală, nici polemică și nici emfază. E doar un acord între ofertă, rostire și interpretare.
BUCATELE PĂMÂNTULUI: E vorba de bucuria vieții intermediată de natură prin darurile ei. Gusturi care pot fi colorate. Sinestezie. Bucurii naturale și un pic culte.
CARNAVAL VENEȚIAN: Această temă a fost alăturată “Cerșetorilor” într-o expoziție duplex. “Carnavalul venețian” opus carnavalului stradal sordid al cerșetorilor. Afectat, cult și exact, ca la insectar, socotesc “carnavalul venețian” o proiectare a individualității în jocuri substitutive de reglare a insului în jocul social. Pe bune, e vorba de un pachețel de ciugulit amânat. Bunătățile sunt: privirea copilului la spectacolul saltimbancilor, pofta de alteritate, expresia caracterelor defulate în imaginar și setea realizării ficțiunii. Generic, le-aș numi “transfigurări”.
CERȘETORI: Sau despre căderi interioare. Metamorfoze umane glisate în nonacțiune ca act pur teatral. E cam prețios spus. E vorba de păstrarea reflexivității, dealtfel sucită, a unor inși plasați marginal cu sau fără voie. Asemănarea mi-a creat iluzia că aș putea, prin intermediere condescendentă a situării, să exprim locul social al artistului. Tentativa a fost prea contemplativă. Și a venit anecdota cu amendarea complezenței. Un cerșetor s-a recunoscut într-o pictură și foarte serios, nu înainte de a face investigații, a intenționat să cumpere lucrarea. Experiența de risc, era doar personală. Așa a apărut, în ’97, ”Filantropica” mea. O conexiune ratată din superficialitate. A rămas doar expresia, cât a fost …
SOCIOBALET: O poveste pe care aș fi dorit-o neîntîmplată. Ce se vede este salvarea ei prin diluție în cheie socială. Și are urmele anamnezei alături de un panopticum de crize. Dinăuntru în afară. Adică expresie, de vreme ce conceptul vizual se așează rezidual neprogramatic.
Unei relații cu sistem, îi urmează o ideologie. Din ideologie nu iese decât ce intră. O logică, de obicei, forțată. Expresionismul e ideologie, idee fixă, obsesie. Ce a ieșit, este expresionism cu mijloace clasice.
Cadrul e loc mental, și mai ales cultural. Consilierul aulic Goethe imita scenografic, împreună cu trupa lui de teatru, lucrări celebre de pictură pe scena princiară.
Grotovski a preluat scenografia picturală, reducând minimalist planurile și adăugând obiecte – simbol cu valoare transcendentă. Și, mai curând, regia circului „Soleil” restituie prin volum compoziții picturale “ante factum”.
Lucram la compoziții asemănătoare după anii ’90. Voiam să rectific ce a furat fotografia, imaginea și regia din pictură. Și a venit evenimentul sincretic. Pe de o parte am primit compoziții “predate de istorie” într-o redundanță cinetică a scenografului – regizor – coregraf, și, pe de alta, evenimente tranzitorii personale busculante valoric. O reîncarnare a popularei “commedia dell’arte”.
Instinctual pragmatic, abilități de mimare și acțiune în supraviețuire, dispariția unor conduite unice, valorizări fragmentate, un iureș vitalist canalizat în șleauri de conservare gata confecționate. Toate dramele comune ale postmodernității care fac viața, dacă nu bogată, multiplă expresiv.
De fapt anamorfoze umane. (Lucrările sunt datate după 2005.)






Expozitia se poate vizita cu programare in prealabil, Luni-Vineri 11,00-16,00.
Organizatori: ASSOC Filiala Bucuresti si Asociatia Domnul Tudor Parteneri: Intell News, Jurnalul Bucurestiului, Artportfolio, Telcor Communications, Alfa Digital .
Vernisaj “CALEIDOSCOPII ” , artist Florin Bârză, 1 Septembrie 2016

Film si fotoreportaj de Claudiu Victor Gheorghiu , artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP din România; Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului.
3 septembrie 2016
21 - 21Shares