Acasă justitie Flux24.ro : Decizia de azi a CSM in cazul Kovesi.

Flux24.ro : Decizia de azi a CSM in cazul Kovesi.

170
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 Sefa DNA este bombardata de Inspectia Judiciara cu actiuni disciplinare

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amanat, miercuri, pentru 20 iunie, o decizie in cazul procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in dosarul in care este cercetata de Inspectia Judiciara pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. In acest caz, Kovesi a fost audiata astazi, la CSM, timp de aproximativ doua ore, scrie news.ro.

In luna aprilie, Inspectia Judiciara a declansat doua actiuni disciplinare impotriva sefei DNA, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 si de desemnarea consilierului judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale. In total, Kovesi este vizata de trei actiuni disciplinare.

In primul dosar, Laura Codruta Kovesi a fost audiata miercuri in Sectia pentru procurori a CSM timp de aproximativ doua ore.

In acest caz, CSM ar urma sa anunte o decizie in 20 iunie.

De asemenea, este asteptata astazi decizia CSM in dosarul in care Kovesi este cercetata disciplinar pentru desemnarea consilierului judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale. In total, Kovesi este vizata de trei actiuni disciplinare. In acest caz, Laura Codruta Kovesi a fost audiata in Sectia pentru procurori in 6 iunie, cand a stat aproximativ doua ore la CSM.

In 11 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de sefa Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi, urmand ca CSM sa decida in ce fel va raspunde aceasta. Inspectorii judiciari spun ca Laura Codruta Kovesi a savarsit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, dupa ce si-ar fi desemnat consilierul judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale.

In 18 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a refuzat de mai multe ori sa se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Inspectorii spun ca prin neprezentarea la Comisie si prin necomunicarea informatiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat.

Prima actiune disciplinara in cazul procurorului sef al DNA a fost declansata de Inspectia Judiciara in 12 ianuarie, o actiune similara fiind declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA. Procurorului sef al DNA i se imputa, intre altele, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu.

Una dintre abaterile constatate de IJ in cazul lui Kovesi se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru din 18 iunie 2017.

De asemenea, procurorului sef al DNA i se imputa ca „a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor”.

Sefei DNA i se imputa si faptul ca, „prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate”, ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef si prevede ca acesta „urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei”.

In acest caz, Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob s-au prezentat la Sectia pentru procurori a CSM in 21 martie si in 9 mai., cand a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai. „Asa cum stiti, este o procedura disciplinara in curs, motiv pentru care partile au dreptul sa formuleze exceptii, cereri, lucru care s-a intamplat si la termenul de astazi. Pe cale de consecinta, pentru analizarea tuturor exceptiilor si a cererilor formulate de Inspectia Judiciara, dar si de catre procurorii parati, s-a dat termen pentru 27 iunie”, a declarat atunci vicepresedintele CSM Codrut Olaru.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here