Acasă Jurnalul Bucurestiului Sport Forță și agilitate

Forță și agilitate

528
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dacă meciul Serena – Halep a fost anunțat de fanatici ca „meciul secolului”, atunci cum poate fi numit meciul dintre Roger Federer și grecul Stefanos Tsitsipas? Tânăra speranță, care și-a anunțat valoarea de la 17 ani, acum, când are 20 de ani, a dovedit că este campionul de mâine. A jucat un tenis formidabil, greu de descris. Arena „Rod Laver”, arhiplină, era ca un vulcan în erupție. Elvețianul avea fani numeroși, dar și grecii s-au dovedit la înălțime. O sărbătoare mare pentru Grecia! Federer a vrut să câștige neapărat acest meci, o arată și scorul 6-7, 7-6, 7-5, 7-6, dar Tsitsipas a rezistat cu brio, nu a arătat nici un moment de slăbiciune, având ca atuu o agilitate ieșită din comun, la o înălțime de 1, 93 m, viteză, deplasări la fileu, servicii iuți, un întreg arsenal artistic, aș spune, fiindcă el nu joacă un tenis liniar, în forță, pe puncte. Este longilin, pare fragil, dar ca o panteră. E o mare victorie pentru el, pentru generația care se anunță și cred că în forma pe care a arătat-o în meciul cu Federer, l-ar fi învins și pe Nadal, și pe Djokovici. Federer arăta cum îl știm, dar deja nu mai avea iuțire de sine și lovituri surprinzătoare. Totul era deja vu, Tsitsipas i-a anticipat toate loviturile, se vedea că i-a studiat bine jocul legendarului sportiv. A fost un meci de o frumusețe deosebită, prin luptă și prin loviturile de o mare eleganță și acuratețe ale celor doi jucători, care trebuie considerați reprezentanți ai tenisului artistic la capetele a două generații, una care pleacă, cealaltă care vine.

O mare surpriză a fost și Serena, în meciul cu Halep. Deși o plasam în careul „deja vu”, în setul 1, câștigat cu 6-1, a jucat un tenis perfect. O concentrare de panteră care atacă, un control total asupra suprafeței de joc au făcut-o pe Halep spectatoare. Până la victorie, mai avea de câștigat un set, pe când Halep, două. După setul 2, câșigat de Halep cu 6-4, totul se îndrepta în favoarea jucătoarei noastre, căci Serena s-a deconcentrat și făcea un joc previzibil, deja vu. Imobilismul ei părea fatal. Halep găsise cheia cum s-o împiedice pe Serena să mai dețină controlul, marea slăbiciune a Serenei fiind la capitolul schimburi de mingi. Ea joacă precum un monument, este aproape imobilă. Majoritatea punctelor le face din primul serviciu. Dacă acesta nu merge, nu face puncte pe căi de mișcare. Deplasarea ei, stânga-dreapta, e aproape nulă. Iar la fileu, e greu de spus dacă în două ore de joc a ajuns vreodată. Așa că atuul Simonei a fost mișcarea și schimbul de mingi, s-o plimbe pe Serena de colo-colo, să nu mai aibă reacție. Și totul decurgea în favoarea ei, până la scorul de 3-2, din setul decisiv. Conducea, era la un pas de break. Acum însă se întâpmla ceva incredibil, Serena devine de nerecunoscut. Ceea ce până atunci nu făcuse, să scoată mingi laterale, face acum. Și de la o minge de break salvată, Serena a câștigat trei ghemuri la rând, a ajuns la 5-3. Apoi fiecare jucătoare și-a câștigat serviciul și meciul secolului s-a terminat.

Sigur, datorită mizei foarte mari, faptul că joacă cu o supercampionană, Simona a fost și ea de nerecunoscut față de prestațiile anterioare. Dacă găsea soluții, în final, s-o aducă pe Serena la fileu, dacă nu ar fi făcut greșeala să-i plaseze mingi numai pe fundul terenului, unde-i convenea Serenei, acum era departe, nu mai stătea la mâna forumiștilor, să-i ghicească ce șanse mai are să fie pe locul 1 sau 7.

A contat că Serena era pe locul 16? Nu a contat. Serena este un model de luptătoare. Pe culoarul pe care vine spre teren, arată ca un campion de arte marțiale. E îmbrăcată într-un chimono negru, are căști la urechi, mersul ei e de luptător ninja. Când intră pe teren, intră precum Cassius Clay. Și e formibdabil să învețe toți tenismenii ce înseamnă concentrarea pe punct. Ea luptă pentru fiecare punct, indiferent de scor și de adversar. Și e de admirat cum reușește să facă față unor jucătoare tinere, agile, ca Simona, să pareze, să trimită mingi de mare spectacol. Rămâne un model prin Precizia și Forța loviturilor.

Față de acest stil al ei, prin care îi conferă trenisului o dimensiune atletică, celelalte jucătoare par niște musculițe, niște gâze, niște albinuțe. Dacă în următorul meci, în sferturi, Pliskova îi va specula slăbiciunea (imobilismul), e posibil să avem o surpriză. Dar sunt sigur că Serena pregătește deja noi surprize, fiindcă ea vrea să demonstreze că există și în sport tinerețe fără bătrânețe.

Grid Modorcea


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here